Cinci alimente nepoftite la masa

Exista alimente bune!? Dar, din pacate exista si alimente rele, adesea mult mai apetisante. O mare parte dintre aceste alimente rele se inscrie in hrana de zi cu zi a fiecaruia dintre noi, fara sa stim cat de nesanatoase sunt. Am realizat un top al celor mai periculoase alimente.

Margarina.

Acest aliment este aproape nelipsit la micul dejun. Totusi, daca vrem sa fim sanatosi, margarina trebuie exclusa din meniul nostru. Mai ales din meniul copiilor. Aceasta contine grasimi hidrogenate, grasimi care nu sunt recunoscute de corpul nostru si care nu intra in procesele de digestie. Aceste grasimi sunt depozitate pe peretii vaselor de sange ceea ce conduce, in cele din urma, la sclerozarea vaselor, cu efecte nefaste pentru inima, creier, sistemul circulator. La margarina ar trebui sa renunte si cei care au probleme cu kilogramele in plus. Consumul acestui aliment favorizeaza formarea de depozite de grasime în jurul taliei si pe fese, determina aparitia celulitei si solicita excesiv ficatul pentru a fi metabolizata. Specialistii  ne atrag atentia ca nici nu banuim in cate alimente se ascunde margarina. Dar dintre aceste alimente, cea mai mare cantitate de margarina contin toate produsele de patiserie, maionezele, unele sortimente de paine, biscuiti, bomboane si ciocolata.

 

Mustarul.

Da savoare micilor si carnatilor. Si cum romanii sunt mari consumatori de mici si carnati, evident, ca si mustarul e la loc de cinste. Dar hai sa vedem ce se ascunde dincolo de gustul inconfundabil al mustarului.  Multi conservanti si coloranti sintetici. In ultimul timp, poti sa gasesti in supermarketuri mustar cu diverse arome. De pilda, cu aroma de miere. Acesta contine un agent de ingrosare – “guma xantan” sau E 415. Ce rol are aceasta substanta? Mareste vascozitatea produselor alimentare, favorizeaza digestia si, totodata, scade valoarea nutritiva din cauza interferentei gumei cu absorbtia vitaminelor si a mineralelor. Acelasi mustar contine acid citric (E 330). Tocmai pentru ca este acid, el poate provoca afectiuni bucale, cum ar fi aparitia cariilor dentare. Alte substante periculoase din compozitia mustarului: benzoat de sodiu (E 211), care poate declansa sindromul de hiperactivitate si deficienta de concentrare; amidon modificat, un aditiv alimentar nociv.

Este fabricat in general prin amestecarea boabelor de mustar cu ulei de mustar. Daca boabele nu prezinta pericol, uleiul de mustar este devastator. A fost interzis in Canada, unde s-a stabilit ca in timp produce orbirea. In India, tara mirodeniilor, uleiul de mustar este folosit de vraci ca medicament, fiind numeroase cazurile in care persoane tratate cu acest ulei au murit.
In ultimii ani, producatorii au invatat cum sa-i fenteze pe cumparatori: pe etichete nu mai scrie “arome sintetice”, ci “arome natural identice”. Aditivii sintetici nu mai sunt mentionati dupa codul E, ci dupa numele propriu-zis: acid citric, conservant, gelifiant. Rareori cumparatorul se gandeste ca aceste ingrediente sunt de fapt E-uri.

 

Branza topita.

In topul alimentelor care ne pun sanatatea in pericol, branza topita ar putea ocupa acelasi loc cu margarina. Specialistii  ne  sfatuiesc sa pregatim mai rar sandvisuri cu branza topita, pentru ca, in cazul unui consum frecvent si in cantitate mare, sarurile de topire interfera cu metabolismul calciului si fosforului din oase, impiedicand fixarea calciului. Rezultatul: oase fragile expuse fracturilor grave.

 

Conservele.

Un ritm de viata alert ne pune in fata unei alegeri care atenteaza la sanatate: conservele. Sursa botulismului alimentar este aproape intotdeauna consumarea alimentelor conservate. Nici conservele pe care le preparati in casa nu va feresc de aceasta boala. Prin urmare, apelati la tehnicile de conservare corecte atunci cand pregatiti conserve in casa. Alimentele trebuie fierte la cel putin 121 de grade Celsius. In ceea ce priveste conservele din comert, nu le consumati daca au un miros de stricat sau in cazul in care recipientul este desfacut sau umflat.

 

Mezelurile.

Cu cat mai rar cu atat mai bine. Indemn valabil pentru consumatorii de orice varsta. In afara de gust, majoritatea mezelurilor din comert nu ofera nimic bun pentru sanatate. Sunt alimente inalt procesate. Contin conservanti si aditivi periculosi. Dacă veti citi cu atentie eticheta, veti observa ca acestea sunt un amestec de carne, slanina, apa, in proportii variabile. Salamul, carnatii, sunca de diverse tipuri, pastrama, parizerul, toba contin grasimi animale, implicate în aparitia aterosclerozei si a bolilor de inima. Continutul ridicat de sare din mezeluri contribuie la scaparea de sub control a tensiunii arteriale. De asemenea, din cauza multor aditivi folositi la prepararea mezelurilor, aceste alimente favorizeaza aparitia cancerului.

 

Care sunt alimentele pe care voi le considerati sanatoase, pe care le consumati fara a va gandi la eventuale consecinte nefavorabile asupra organismului? Exista astfel de alimente?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Share

64 de comentarii la “Cinci alimente nepoftite la masa”

    1. Da, pai am vazut(si la tine), nu mananci saorma, mezeluri, branza topita, conserve…mananci ceva? Si daca da, ce?
      Mai exista si alimente sanatoase? :(

  1. Margarina e daunatoare pentru ca intra in categoria alimentelor puternic prelucrate, rafinate, ca si uleiul, faina alba si zaharul alb.
    Eu folosesc unt. Bineinteles, e mai gras, de origine animala deci greu de digerat, dar folosit in cantitati moderate, in functie de cat il tine colesterolul pe fiecare e mult mai bun.

    Chiar ma mir cum nu au murit toti mici-ngii. :lol:

    Branza topita iarasi nu consum… dar o inlocuiesc cu cascaval (sa ma ierte judecata caloriilor)… iarasi, cu moderatie… sau cu cas afumat din ala de la munte… deja mi-e pofta… m-as duce la bran numai sa cumpar cas afumat. =))
    Branzeturi naturale se gasesc cu tonele prin piete, hale, si noi luam de la magazine din astea umplute de chimicale…

    La conserve pacatuiesc… doar cu conserve de ton. Stiu, contin si mercur… dar cand vreau sa fac o salata de ton e mai usor decat sa prepar inainte pestele, si n-am mereu timp.
    Conservele puse de mine banuiesc ca nu se pun, nu? :))

    Solutia de inlocuit mezel la mine e carnea facuta la gratar, feliute subtiri… cand vrei un sandwich, iei de acolo, nu felia de mezel. Mai sanatos.

    Eu sunt cam obsedata cu mancatul natural si sanatos… desi avand un organism foarte rezistent la colesterol deocamdata (imi ies mereu analize de vegetarian), cam mai bag iama in chestii mai grelute, gen carne de porc si vita, sosuri…

    1. Trebuie sa devenim obsedati de mancatul sanatos, de un stil de viata sanatos in general. Eu am eliminat de ani buni cosmeticele cu parabeni, dar alimente fara E-uri imi pare un ideal imposibil de atins. Nici nu stiu daca exista asa ceva, de aceea am conceput acest articol, poate are cineva raspuns si ma ajuta in acest sens.
      Si mie imi plac conservele de ton, nu stiam insa de existenta mercurului, asta e o informatie pretioasa. Mai consum emmentaler si creme de branza, dar rar, ca e criza. :P
      Apropos de carnea la gratar, am inteles ca pieptul de pui cel dezosat ar fi si el cancerigen, pentru ca dezosarea se realizeaza printr-un procedeu chimic, deci e mai sanatos cel cu os si pielita. Esti bombardat zilnic cu tot felul de informatii, unii sustin ceva, altii contrariul, chiar nu mai stii ce sa mai crezi, ce sa mai mananci.

      1. Intr-adevar, probabil idealul cu alimente fara E-uri e imposibil de atins. Insa asta nu inseamna ca nu trebuie sa incercam sa mancam totusi cat de sanatos e posibil. Nu evitam total E-urile, dar macar partial… totusi… se merita, zic… e sanatatea noastra in joc.

        Ideea e sa mancam cat mai putin procesat. Pentru ca in timpul prelucrarilor din industria alimentara ajung produsele contaminate cu E-uri. Asa ca mai sanatos e sa iei cat mai neprocesat si sa te ocupi acasa.

        De pui nu stiam. Eu cumpar puiul cu tot cu piele si oase si il dezosez acasa… pentru ca oasele alea fac o supa sau un pilaf mai gustos.

        Trebuie sa crezi ce e logic. Si biologic real.

      2. Problema e ca aceste alimente prelucrate sunt cele mai gustoase si arata si foarte apetisant, de aceea ne va fi foarte greu sa renuntam la ele mult timp de acum incolo, chiar daca se vehiculeaza ca multe tipuri de cancer nu sunt altceva decat o consecinta a consumului lor. Ceea ce e sanatos e fad sau cu un gust indoielnic.
        De curand am aflat si eu de “al cincilea gust” asa cum este supranumit glutamatul, un compus pe care industria alimentara il foloseste din belsug si care poate face din orice aliment banal fara gust, unul cerut de toata lumea.
        Totul ar fi ok daca nu ar provoca afectiuni cardiace, gastrointestinale si in special neurologice. Ultimele manifestandu-se prin depresie, migrene si ameteli. :(

      3. Mai gustoase si mai apetisante sunt cele care le gatesti tu, nu le prelucreaza altii. :P

        Eu una nu ma simt tentata de ele.
        Poate si pentru ca sunt obisnuita cu stilul asta de viata de mica.

        Nu e deloc adevarat ca e fad si fara gust ce e sanatos. Stiu sute de retete sanatoase care sunt mult mai gustoase decat cele din comert.
        Daca stii sa folosesti legumele si condimentele, orice mancare e gustoasa si apetisanta.

        Te-as duce la o prietena de-a mea in a carei familie se mananca doar de regim (adica sanatos dus la maxim, numai cu fierturi si cruditati) sa vezi cat de gustoasa poate sa fie si mancarea de regim strict. Nu aia generica sanatoasa in care mai poti pune si putina grasime si alte potentiatoare de arome naturale.

      4. Trebuie sa devenim obsedati de mancatul mancarurilor gatite cu pofta gurmandului . Eu gatesc des ca fiecare barbat matur , unii o fac din necesitate (peu importe , je m’en fiche du reste !) , eu o fac cu balele la gura (sorry) , mi-e pofta de piept de pui rulat peste bacon afumat , rulat peste capere , ma apuc si mi-l fac ! Dupa ce imi cumpar ceva de baut ! Fara vin sau bere nu gatesc !
        Ei , lasa , sa-mi faca mie rau mancarea pe care mi-o prepar ! ! In rest , ce sa zic , nu maninc mancare gatita la foc , daca nu am nimic de halit mananc paine cu usturoi . Mancarea mea preferata este varza in combinatie cu orice fruct sau leguma ! Eu credeam ca aceste lucruri le face toata lumea .
        Ce contine saorma ? Cartofi prajiti , pui la roti,castratevi , majoneza , varza…excelent . Care este ingredientul care deranjaza , sau care atrage si ingrasa ? Moda . Pe un mare bulevard la mine in oras sunt nenumarate saormarii una dupa alta , fara numar. Ati vazut cine mananca de obicei la saormarie ?
        Si eu mananc saorma , numai de la un singur magazin , si numai din cand in cand…
        Ba , da al dracu sint eu ! Da , sunt balanta cu A II in mine si tin un echilibru stabil ! Maninc orice si am 62-63kg. la inaltimea de 173 de cm. Eh ? ?

  2. mah,nu stiam ca mezelurile sunt atat de periculase…de fapt,spune-mi un produs,din comert,care sa fie sanatos si la un pret accesibil pt buzunarul romanului cu -25% din salariu:P

    1. Exact asta e si dilema mea. Poate se gaseste un binevoitor care sa ne ajute cu un raspuns in acest sens.
      Daca dai o raita prin Cora de ex.(hipermarketul de unde ma “aprovizionez” eu) constati ca temenul “accesibil” nu mai e de actualitate. :(

  3. probabil o sa dam cu totii iama in gradina bunicii(aia care au bunicii la tara)sa ne aprovizionam de acolo….produsele cosmetice mi se fac siingura,im mare parte(mai putin fardurile,mascara si dermatograful)mastile(fata,par,copr)scrub-ul mi le fac singura,cu ce gasesc prin bucatarie/frigider…pentru farduri,cele mai indicate sunt cele minerale,sunt mai putin daunatoare.

    1. Adica sa mancam doar legume, leguminoase si fructe? Ar fi o varianta, dar putin probabil ca o vom pune in practica.
      Cosmeticele minerale( cele care nu contin grasimi, uleiuri, talc sau coloranti artificiali, ci doar pigmenti naturali pusi la dispozitie de mediul inconjurator) sunt si preferatele mele, insa imi par ceva mai scumpe, uneori inaccesibile ca pret. Categoric sunt de evitat cele cu parabeni.

      1. Bunica mai creste si o pasare si un purcel… nu e numai gradina bunicii e si curtea. :D
        Si animale din alea crescute doar cu cereale si verdeata. Tare mi-e pofta de un pui de la bunica… din ala de si oasele de ros erau gustoase… nu i le dadeai catelului… :lol:

  4. Diana
    Fierturi si cruditati gustoase? Hai ma, facem si noi la Zepter, dar daca nu le punem delicat, nu au niciun gust. Accept bucuroasa invitatia ta! :P

    1. Tocmai daca stii sa le combini sunt delicioase.
      De pilda un cartof natur e mult mai gustos daca pui si morcov si ceapa la fiert.

      Stii ce e de fapt delicatul?

      Sare + verdeturi si legume uscate + chimicale.

      Daca il inlocuiesti cu sare moderat, un patrunjel, un marar tocat… niste ardei, niste rosii… si tot felul de combinatii de legume si verdeturi… cimbru, rozmarin, oregano… sunt atatea condimente incat e pacat sa nu le folosesti sa faci mancarea gustoasa.
      Si ceea ce obtii e acelasi lucru ca delicatul, dar fara chimicale…

      1. Interesant, dar stii ce presupune ce spui tu? Pasiune pentru gatit, timp si chef de stat in bucatarie. Cati mai dispunem de el, cati avem pasiunea si talentul asta?

      2. Eu am zile cand sunt plecata 12 ore de acasa + drumul dus intors si totusi am timp sa gatesc.
        Nu e vorba de nimci altceva inafara de vointa.
        Si sunt multe retete sanatoase care se fac in 20-30 de minute, gustoase si sanatoase.

        Nu e vorba de pasiune doar, ci de dorinta de a manca gustos si sanatos.

        Nu e vorba de talent… exista retete care se urmeaza si inlocuiesc talentul.

  5. Diana
    Mancarea de regim strict e asa de gustoasa incat prefer sa nu servesc nimic. Dupa cateva legume din alea fierte imi piere brusc pofta de mancare.

  6. Postul si specialisti sunt o aberatie.
    E vorba de consumul in exces, POSIBIL.
    Stiati ca mustarul are efect curativ, benefic si ridica tonusul si e mai bun decat cafeaua?
    Ar trebui aduse multe completari la acest post!!!!
    Alimentele prelucrate/neprelucrate, sintetice, cu E-uri etc sunt cu atat mai daunatoare cu cat termenul de valabilitate este mai extins. Si cu asta ar trebui sa lamuresc orice intrebare suplimentara.
    In mileniul 3 aproximativ 60% din alimente sunt sintetice. Nu fac Teoria Conspiratiei, dar daca ar fi sa te cred si pe tine si pe acei “specialisti” ar trebui sa mananc pamant si iarba verde din fata blocului si sa ma rog sa ploua cat mai mult sa iasa ramele si melcii la suprafata. ;) Nu mai propovaduiti informatii eronate…

      1. Orice specialist in chimie alimentara poate confirma cat de nocive sunt margarina, mezelurile, branza topita.

        Insa adevarul este ca, asa cum zice si Invatatorul, e o chestie de cantitate.
        O felie de branza topita sau salam, o felie de paine cu margarina din cand in cand, la doua saptamani, nu o sa afecteze pe nimeni niciodata. Consumate aproape zilnic devin problematice.

  7. Da eu ador mustarul.. mai ales in combinatie cu micii :( si branza topita e yummy :( Pai d-astea n-am voie.. altele’s cu E-uri.. cu draci laci :( in cazul asta-mi mai ramane sa devin vegetarian :-j Pana la urma o viata am.. n-am sa-mi infranez toate poftele (mereu).. daca maine am chef nebun de mici cu MUSTAR pai MANANC….. chit ca-mi pun in pericol patratucele de pe abdomen :lol: dar asta-i part 2.

    Oricum nu mananc mustar des, nici branza topita.

  8. Eu nu pot sa am restrictii printre alimentele pe care le consum.Daca imi place si am pofta de ceva mananc,nu prea ma gandesc daca imi face bine sau nu.
    Sunt pe principiul ca daca am pofta si totusi ma abtin imi voi face si mai mult rau.Deci…:lol:

  9. Nu e corect ce faci !
    Te rog sa ma ierti pentru faptul ca nu citesc tot,tot .

    ” Acest aliment este aproape nelipsit la micul dejun. ” Nu am mancat in viata mea margarina si mai ales la micul dejun. Ai sa-mi spui ca , bine , n-ai mancat tu , dar ceilalti ? Iarta-ma , dar cine mananca margarina e Dinca !Stie toata lumea ca margarina continea soda caustica ! A disparut o vreme de pe piata si din reclame …

    Mustarul- ” Da savoare micilor si carnatilor.” Iar nu e corect de multe ori ! Cunoscatorii stiu clar ca gustul micilor buni nu se strica folosind mustar ! Mustar folosesc cei care merg la “padure ” de intai mai , Aceia nu sunt mancatori de mici .
    Mustarul este un medicament . Cand eram mic , bunica-mea , Dobrita , ne punea un terci de boabe de mustar cald pe piepturile noastre mici cand raceam rau . Nu pupam in veci antaibaiotix ! Nu stiu de cand se maninca mustarul de la bunica ? ! ?

    Sper ca ai ghicit tenta voit prosteasca a comentariului meu.
    De unde-ti vin toate ideile astea haioase , ce mananci de ai mintea asa frumos dezvoltata ? Sint entuziasmat de invidia frumoasa ce ti-o port ! :-) ( ai vazut ce aiurea ma exprim din cauza admiratiei?)
    Stii ca celebrul chitarist Jeff Beck (66) care in ultimii 7 ani s-a agitat prin concerte si turnee , cu succes , este vegetarian , stii probabil ca celebrul sir McCartney este vegetarian ,stii probabil ca celebrul Brian Adams , a facut o grava toxi-infectie dupa ce a crapat in el carne de vita si de atunci mananca ce trebuie , vegetarian ! ??Nu stiu Buckethead ce mananca , dar ii fac eu si astuia fisa !
    Sunt atatea butade cu , sint ceea ce….incat nu-i gresit sa spunem ca suntem ceea ce mancam !

    Cat despre invidia mea fata de tine , fii pe pace , s-a transformat , firesc, intr-o admiratie perpetua ! :-)

    1. Esti extrem de ambiguu, niciodata nu stiu daca ironia ta e malitioasa sau e benigna.
      Nu-ti mai cere scuze, nu am pentru ce sa te iert, nu e obligatoriu sa citesti toate aberatiile mele. :P

      1. Serios , niciun bucatar nu-ti da mustar ca atare sa mananci . Il introduce in sosuri…Mustarul stors din plastic sau vandut in borcane mi se pare o barbarie .
        Ironia nu este buna sau rea . Oricum nu era la adresa ta .
        Faptul ca te-am intrebat ce mananci de gandesti asa bine nu e o gluma . Intr-un fel gandesti ( deci , te comporti ) cand mananci un animal mort si preparat la foc , si alta e sa mananci un mar pe stomacul gol ! Imi spun unii ca mananca numai carne de vita care e un animal curat . Da , carne de vita moarta ! Si in singe daca se poate! Bleah !
        Am vrut doar sa am umor . Probabil ca e un umor mai ironic . ( ce exprimare ! )

  10. Nu trebuie sa am eu dreptate. Am lucrat in industria alimentara si stiu despre ce e vorba. Plus ca sunt un mare gurmand. Mananc cu si fara E-uri. Doar ca pastrez proportiile. daca abuzez de o chestie compensez cu ceva verdeturi si intotdeauna asezonez mancarurile cu legume. NU DE IMPORT. Prefer o rosie mai molcoma, sau verde dar romaneasca, de gradina decat produse importate. ;) Plus ca nu sunt adeptul supermarketurilor. Anyway, produsele proaste totdeauna vor beneficia de reclama buna :) .
    Din punctu meu de vedere, bucataria chinezeasca/asiatica e cea mai buna. tine si de metabolismul fiecaruia, daca accepta sau nu anumite chestii. Inca o chestie, bucataria romaneasca e printre cele mai sanatoase, doar ca influentata de importuri a devenit o practica sinucigasa. Singurii care au nevoie de doctori sunt orasenii. Problema nu e alimentatia si alimentele in sine ci faptul ca 90% din romani inghit cacaturile vehiculate pe tembelizor si-atunci se creaza o intreaga busculatura in ceea ce priveste credinti, placeri, pofte etc.
    Mi-ar trebui o intreaga carte sa pot vorbi despre treaba cu alimentatia si tembelizorul. :D Cititi cartea lui Radu Anton Roman, nu Oliver cacat si ala cu Kitchen’s Hell.
    Am niste carti vechi si tratate referitoare la bucatarii si alimente in diverse limbi, in maniera in care imi permite timpul o sa incerc sa vin cu mai multe completari, dar la mine pe blog, de marti incolo. :D :P ;)

    1. Imi cer scuze ca intervin , o fac de dragul polemicii nicidecum ca n-as fi de acord cu tine .
      Exemplul cu radu anton roman nu e unul potrivit . Toata lumea l-a vazut in ce stadiu era…Din cauza unei alimentatii corecte ? O sa-mi spui ca ce legatura are una cu alta . Cand iti faci o credinta din propagarea hranei sanatoase , trebuie sa ai si credibilitate . E ca si octavian goga care plangea de bietii tarani saraci tocmai din conacul lui de pe mosie…sau cum canta bug mafia despre saracii baietei de cartier , fara sanse , tocmai din limuzinele luxoase cu care circula prin cartier . Oliver tocmai imi place pentru ca se vede ca face totul din pasiune , gatitul asta cere : pasiune si iubire ! Si felul cum o face imi inspira incredere si confort . Din mana lui roman n-as manca niciodata , cu olie chiar as sta la masa . Pentru ca rupe verdeata cu degetele… :-)
      In rest sunt total de acord cu tine !

  11. PS2: Nice, incearca niste posturi mai scurte, ma plictisesc de moarte lungimile si fara citate din alta parte… :D ;) Prefer profunzimea :D :)
    Daca ma intelegi. As prefera sa ne culturalizam reciproc, obiectiv si subiectiv daca vrei, din experienta proprie, nu din cartile altora. (cartile scriu alte carti nu bloguri :P )

    1. Sunt devastata ca gasesti plictisitoare articolele “mele”.
      Desi am povestit pe toate blogurile, probabil ca tu nu stii exact cursul evenimentelor. Asadar, trei ani de zile mi-am asumat statutul de postator, am scris pe un blog pe care nu faceam altceva decat sa comentez strict despre fotbal, nu intentionam sa parasesc in veci acel blog si sa devin bloggerita. Imi cunosc perfect limitele. Acest blog l-am deschis in toamna lui 2009 just for fun, gandindu-ma sa-l tin exclusiv pentru materialele mele geografice. Se poate verifica, 5-6 luni de zile nici nu am avut blogroll, am stationat pe ultimul loc in zelist pana in martie 2010. Nu m-a interesat niciodata sa-mi fac publice gandurile in articole, consider ca sunt atatea persoane talentate in blogosfera(pe care le citesc de fiecare data uluita), incat ar parea un fel de blasfemie daca as incerca sa-mi postez “profunzimile”. Viata m-a adus aici, dar eu nu asta mi-am dorit, asa a fost sa fie, am incercat sa diversific putin tematica blogului, ma mai ajuta si Dragos cu articole, dar jurnal intim online eu nu fac.
      In primul rand scriu pentru mine, sunt in faza de acumulari, in niciun caz nu sunt in masura sa invat eu pe altii sau sa-mi impartasesc “vasta” experienta de viata.

      1. Citeste-le in diagonala atunci. :P Stiu prea bine ce ai vrut sa spui, iar zambetul imi va reveni doar atunci cand postatorii mei vor fi multumiti. ;) :)

  12. PS3: asiaticii au pus bazele societatii moderne in materie de socilizare, psihologie, MEDICINA, BUCATARIE, VALORI MORALE cultura, samd. Insuficienta materialelor cu caracter didactic vehiculate in prezent ne fac ceea ce suntem acum… Uite cum mi-ai stimulat tu “digestia”, acum.

  13. Nu cred că se întâmplă ceva dacă sunt consumate în cantităţi mai mici. Dacă nu faci excese, nimic nu poate fi foarte dăunător. Eu nu aş putea renunţa la nici unul din cele amintite mai sus pentru că mereu sunt pe fugă şi, de cele mai multe ori, ele sunt soluţia cea mai rapidă. Nu încurajez pe nimeni să mănânce ceva anume dar nu cred că e cazul să fim paranoici şi să ne scoatem anumite alimente din regimul zilnic dacă nu vrem asta cu adevărat.

  14. @ Cristina, esti perfecta :-) Sunt corecte (din punctul meu de vedere) afirmatiile tale. DACA NU FACI EXCESE. Asta e “marele secret”. Nu conteaza ca, din când in când, mai manânci niste bucati de salam, savurezi niste felii de pâine si chiar mai bagi in tine margarina.

    Nu ma pot abtine sa nu admir gândirea Dianei si ironiile interesante ale lui Black Angel sau ale Veveritei. Sau…invataturile Invatatorului.

    Ce mai mâncam? Germeni. S-ar putea sa gasim un nou sens….

    1. Aveam eu (in ordovician) o prietena(terminase filozofia) care manca germeni. Tin minte ca m-a invitat odata la ea la masa si mi-a pregatit un castron mare cu salata de rosii si castraveti. Cand am intrebat-o mirata daca ea asta mananca, mi-a explicat ca in mare da, dar ar mai fi si patrunjel. :( :)

  15. Mda…habar nu aveam ca mustarul poate fi atat de nesanatos :-< nu pot sa spun ca il consum in cantitati industriale, dar un strop pe zi tot ma gasesc sa intind pe carnitza :( apropo de asta…si mezeluri mananc multe..si stiu ca nu sunt bune… :-< dar parca nici legume & stuff nu pot sa pap zilnic :( mai ales ca eu am si 01 pozitiv si din cate am inteles, grupa mea de sange cere multa carne!

  16. @ un nou sens, e ca in bancul cu evreul…desigur ca vom gasi un nou sens, dar hai sa incercam sa ajutam si noi divinitatea si sa participam cumva la lucrare…

    @ Chocolate, bineinteles ca, daca manânci un kil de mustar la o masa, s-ar putea sa ai probleme. S-AR PUTEA! (atentie la conditionalul optativ, mai ales la optativ). Daca “bei” un strop de mustar pe zi nu e nicio problema. Dar depinde si de organism. E adevarat ca mezelurile nu sunt bune, dar si aici sunt nuante. Nice da verdicte, ca e specialista. Ca amator in orice domeniu, eu zic asa: fii cumpatata si nimic din ce e rau nu te va ataca. Si eu am 01. O fi pozitiv, o fi negativ? Habar n-am. Dar, ca de la zero unu la zero unu, imi permit sa-ti dau niste sfaturi:

    Nu e nimic gresit in a mânca inclusiv carne. Totul e sa nu exagerezi. Dar, din când in când, e bine sa-ti mai permiti si câte un “abuz”. Caleste spiritul. Important e sa nu ramâi blocata in abuzuri. De-a lungul saptamânii incearca sa fii cumpatata. Dar sâmbata sau duminica, sau in vacante, in mijlocul prietenilor, iti poti permite un gratar, o bere…chiar mai multe. Nu e absolut nimic gresit. Parerea mea. Important e ca totul sa se produca asa cum vointa ta o cere. Fii ingaduitor de permisiva si fundamental restrictiva. Cum vrei tu.

  17. Cristina, Dragos, all
    Articolul cuprinde parerile specialistilor, nicidecum concluzii personale, eu nu fac studii despre E-uri si consecintele acestora asupra organismului uman. Tot ce doream era sa le combateti si sa veniti cu idei de alimente santoase.
    Va multumesc tuturor ca ati lasat un raspuns(sau mai multe pe blog)
    Dar, chiar si acesti specialisti au cazut de acord, ideea de baza a articolului fiind “cu cat mai rar cu atat mai bine”.
    Redau din articol pentru conformitate:
    “Specialistii ne sfatuiesc sa pregatim mai rar sandvisuri cu branza topita, pentru ca, in cazul unui consum frecvent si in cantitate mare, sarurile de topire interfera cu metabolismul calciului si fosforului…”
    “Cu cat mai rar cu atat mai bine. Indemn valabil pentru consumatorii de orice varsta. In afara de gust, majoritatea mezelurilor din comert nu ofera nimic bun pentru sanatate.”
    Mancati ce vreti voi, ce considerati ca este sanatos, nu va interzice nimeni nimic, nici specialistii, nici eu. Ar fi culmea!

    Dragos
    Eu nu sunt specialista in niciun domeniu, nu am dat niciodata verdicte, daca asta ai inteles tu dintr-un articol pentru care m-am documentat intens de pe net, nu pot decat sa fiu extrem de mahnita.

      1. si daca e eco pateul de ce fel de ficat ar fi , ar fi bun !
        Pentru cel in numele caruia vorbesc popii , carnea de hoit nu e buna ! Ala e pate de ficat de porc, gasca MOARTE ! !
        In abatoare se chilaresc animale si pe urma se transeaza si se vinde carne cruda in piata . E normal ca noi oamenii s-o cumparam si s-o mancam?
        Despre ce vorbim , faceti la misto?

        ” Aveam eu (in ordovician) o prietena(terminase filozofia) care manca germeni. Tin minte ca m-a invitat odata la ea la masa si mi-a pregatit un castron mare cu salata de rosii si castraveti. Cand am intrebat-o mirata daca ea asta mananca, mi-a explicat ca in mare da, dar ar mai fi si patrunjel. :( :) ”
        Asta e ideea ! Germenii de grau sunt alimentul complet !
        Nu e vorba despre de ce e bine sa mananci si despre ce nu e bine sa mananci . E vorba despre de ce gandesc cum gandesc si de ce e viata mea asa cum e .
        Pai e bine sa acceptam sa mancam carnea animalelor moarte ? Asa , ca oameni…?

    1. Cel mai eco si ieftin pateu: cumperi ficatei de pasare, ii pregatesti, ii pasezi, pui ceva condimente si… voila…
      Pentru extracremos, adaugi unt si freci bine.

      Pentru cel cel cel mai eco, se iau ficateii de la bunica din ograda. Bineinteles, killarite pasarile inainte.
      Pentru delicatese, poate creste bunica gaste.

      1. Condimente nu inseamna delicatul.

        Inseamna o frunza de patrunjel, o ramura de marar, verdeturi din astea.

        De unde E-uri?

        Ficateii de pasare ii iei de la gainile ne-stresate care dau oua eco. :D

        Si apoi, tu chiar crezi ca pasarile alea din care se fac produse eco sunt crescute in bule protectoare si nu se atinge pic de E de ele?
        Si alea au partea lor de E-uri, si produsele eco… numai ca in cantitati mult mai reduse decat produsele obisnuite.

        E-rile nu vin din ingrediente (carne, verdeturi), ci in principiu din tot felul de conservanti si potentiatori de arome care se adauga in procesul de fabricatie.
        Adica in fiertul, pasarea si amestecarea lor… care le poti face tu acasa. Asta era ideea la ce spuneam.

  18. am cunoscut un tip… care a luptat in vietnam ca pilot de helicopter…. se hranea doar cu salate… nimic altceva… si asta de cand a trecut in rezerva… deci ani multi… si avea o condite fizica incomparabil mai buna decat a mea, desi eram cu vreo 20 si ceva, poate 30 de ani mai tanar…
    de ceva ani, am inceput sa fiu mai atent la ce manac… si recunosc o schimabre in bine in starea generala…
    ador sa mamanc salata in care pun avocado… si nu numai… nu am mai mancat demult, unt sau margarina… mustar… zahar nici atat… carne cat se poate de rar… dar acum vreo 10 zile am facut un gratar asa de gustos ca nu ma mai saturam… si abia astept sa repet experinta… (aa… si fara mustar… nu stiu de ce dar nicodata nu mi-a placut mustarul… de nici un fel… nici cel sarit… )

  19. @ Nice, nu fi mâhnita, am facut o gluma :-) . Cum de ai devenit brusc asa serioasa? Parca nu m-ai cunoaste….Si stii foarte bine ca sunt de acord cu fondul problemei, de aia nici n-am mai insistat asupra acestui aspect.

Dă-i un răspuns lui Nice Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *