Comentarii la: „Agora” si „Papesa Ioana”. Revolta spiritului liber. http://www.summerday.ro/2010/07/06/agora-si-papesa-ioana-revolta-spiritului-liber/ O viaţă fără iubire este ca un an fără vară Tue, 05 Jan 2021 18:19:26 +0000 hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.6.28 De: ANDREEA CALIN http://www.summerday.ro/2010/07/06/agora-si-papesa-ioana-revolta-spiritului-liber/#comment-5587 Tue, 13 Jul 2010 09:29:32 +0000 http://niceeynice.wordpress.com/?p=2766#comment-5587 Iti impartasesc in totalitate punctele de vedere.Si eu gandesc la fel.Cel putin cu privire la cele dezbatute aici.
Eu sunt cea care trebuie sa-ti multumeasca.

]]>
De: Dragos FRD http://www.summerday.ro/2010/07/06/agora-si-papesa-ioana-revolta-spiritului-liber/#comment-5586 Mon, 12 Jul 2010 17:29:46 +0000 http://niceeynice.wordpress.com/?p=2766#comment-5586 @ Andreea, asa cum spuneam si in articol, chestiunea “pacatului originar” si ideea ispitei reprezentata de Eva sunt de fapt copiate dupa mitologiile misogine mesopotamiene. Prin intermediul Bibilei insa, aceste “valori” au fost transmise “restului lumii”. Din punctul meu de vedere (pe care mi l-am insusit de la altii) este vorba despre altceva. Nu e vorba de niciun pacat, ci de alegerea omului de a avea constiinta. Din acest moment evident ca nu mai traieste in Rai. Iar faptul ca Eva a venit cu “ideea” fructului oprit este iarasi important, pentru ca a demonstrat ca, pentru a ajunge la constiinta, e nevoie atât de barbat cât si de femeie. A fost o grava eroare ingradirea dreptului femeii de a gândi liber atâtea mii de ani.

Multumesc pentru “extraordinar articol”. Si da, asa e. Cum de a fost vazuta femeia in acest mod? Eva si Maria Magdalena sunt exemplele graitoare si la indemâna. Asta ca sa dam câte un exemplu din fiecare testament.

Este de discutat “orgoliul” de a cunoaste Binele si Raul. Asta e o chestiune care mi-a creat multe neplaceri in disputele cu oameni apropiati. Exista o granita nu chiar atât de clara intre cele doua. Cred ca mai degraba “orgoliul” nu sta in cunoastere, ci in arogarea dreptului de a impune altora modul propriu de viziune asupra Raului si Binelui.

]]>
De: ANDREEA CALIN http://www.summerday.ro/2010/07/06/agora-si-papesa-ioana-revolta-spiritului-liber/#comment-5585 Mon, 12 Jul 2010 10:40:10 +0000 http://niceeynice.wordpress.com/?p=2766#comment-5585 Dragos,din cate stiu,Eva a fost prima care s-a lasat ispitita de posibilitatea ajungerii la intelepciune muscand din fructul oprit.Sigur,gestul capata greutatea necesara abia atunci cand il repeta si Adam.Abia acum vorbim de “pacat originar”,de “caderea omului”,de orgoliul luciferic care l-a facut sa vrea sa fie asemeni divinitatii prin cunoasterea binelui si raului.De ce este vazuta femeia asa cum spuneai in acest extraordinar articol?Un posibil raspuns sta chiar in Geneza.

]]>
De: Dragos FRD http://www.summerday.ro/2010/07/06/agora-si-papesa-ioana-revolta-spiritului-liber/#comment-5584 Sat, 10 Jul 2010 09:34:37 +0000 http://niceeynice.wordpress.com/?p=2766#comment-5584 @ crisuadi, pai stii cam gresit. Tu chiar vezi un guvernator sângeros precum Pilat târguindu-se cu drojdia societatii evreiesti pe cine sa omoare si pe cine nu? Iar “traditia” cu eliberarea unui condamnat cu ocazia sarabatorilor NU A EXISTAT. Intreaga scena este o alegorie, intrucât “Barabas” chiar asta inseamna: “Fiul Tatalui”. Evreii au ales calea confruntarii (l-au ales pe zelotul Barabas) in locul impacarii si iertarii.

]]>
De: Dragos FRD http://www.summerday.ro/2010/07/06/agora-si-papesa-ioana-revolta-spiritului-liber/#comment-5583 Sat, 10 Jul 2010 09:22:42 +0000 http://niceeynice.wordpress.com/?p=2766#comment-5583 Eu vad lucrurile usor diferit. Credinta este scânteia activa de divinitate interioara, iar religia este “ambalajul”, vesmântul exterior. Desigur, atunci când exista numai manifestari exterioare (iti faci cruce când treci pe lânga o biserica, te impingi cu alti zeci de mii de “credinciosi” sa pupi moastele Sfintei Paraschiva etc etc etc), fara ca scânteia interna sa fie activata, atunci avem de-a face cu bigotismul. Eu cred in Dumnezeu, intr-o divinitate unica, singura ne-creata. Dar asta nu inseamna ca sunt convins ca in ceruri salasuieste un batrân cu barba lunga.

]]>
De: crisuadi http://www.summerday.ro/2010/07/06/agora-si-papesa-ioana-revolta-spiritului-liber/#comment-5582 Fri, 09 Jul 2010 23:19:02 +0000 http://niceeynice.wordpress.com/?p=2766#comment-5582 Eu stiam ca Pilat s-a spalat pe maini de sangele lui Isus , la dat multimii si multimea evreilor a hotarat cine sa moara : Isus si nu Barabas .
De altfel , ce spun eu acum este subiectul unei mari controverse…

Ati vazut varianta despre religie a miscarii Zeitgeist . Mie , personal imi convine pentru ca intuiam demult picioarele de lut a religiei…

]]>
De: crisuadi http://www.summerday.ro/2010/07/06/agora-si-papesa-ioana-revolta-spiritului-liber/#comment-5581 Fri, 09 Jul 2010 23:06:53 +0000 http://niceeynice.wordpress.com/?p=2766#comment-5581 Daca ai separa un pic credinta ( acea putere care te face sa muti muntii din loc , sa-ti indeplinesti un proiect si nu faptul ca cred ca exista dumnezeu ) ai vedea ca bigotismul tocmai din religie apare . Faptele oamenilor au la baza ideea , credinta in ea (in idee ) si executia . Eu nu vorbesc ca cred in existenta lui dumnezeu . Acest lucru este irelevant pt. mine. Tu asta intelegi prin credinta , faptul ca crezi ca exista dumnezeu ? ? Daca da , afla ca eu sunt credincios si tu bigot ! :-)
La ora actuala a fi religios si a crede in dumnezeu , dupa parerea mea , este desuet si irelevant ! Mentionez ca este parerea mea , n-o recomand nimanui si respect toti oamenii.
Dealtfel religia inca este libera. Asa si trebuie. Sper ca apreciezi cordialitatea polemicii :-)

]]>
De: Dragos FRD http://www.summerday.ro/2010/07/06/agora-si-papesa-ioana-revolta-spiritului-liber/#comment-5580 Wed, 07 Jul 2010 16:07:39 +0000 http://niceeynice.wordpress.com/?p=2766#comment-5580 @ Black Angel, normal ca religia se contrazice, ai fi vrut sa-ti dea mura in gura? Tie ce ti-ar mai fi ramas de facut pe lume daca toate lucrurile erau clare?

@ Nora, contradictii vor fi intotdeauna. Dubito, ergo cogito.

Bibilia…Vechiul Testament a adus un mesaj nou (pe lânga ce s-a copiat de pe la religiile mesopotamiene): un Dumnezeu unic si invizibil. Iar Isus a facut un pas mai departe, incercând sa aduca mesajul impacarii, al iertarii, al iubirii. Frumos si greu in acelasi timp. Pentru ca uite ce-a inteles lumea de-a lungul istoriei.

In rest, nu prea stiu ce sa-ti raspund, dar iti cam dau dreptate. Cred ca Isus se referea la ce spui tu. Problema este ca…uneori oamenii doresc cu tot dinadinsul mai binele in locul binelui. Si vor sa-l impuna cu orice pret si altora.

Exista cicluri. Cei care fac parte din ciclul vietii (dar ciclurile cred ca sunt valabile si pentru celelalte regnuri) se nasc, traiesc si…mor. Orice vietate poarta inca de la nastere germenele mortii. De când Adam a ales constiinta in detrimentul vietii fara noima, ne nastem ca purtatori de divinitate. Dar asa cum viata e insotita permanent de moarte, si bunatatea / iertarea e insotita permanent de judecata. Pentru o buna functionare, ar trebui sa existe un echilibru. Dar când aceasta din urma (judecata), din diferite motive, devine mult mai puternica, echilibrul se strica si…se naste intoleranta.

Nora, am invatat un lucru. Nu conteaza daca vei gresi. Important e sa nu impui gândurile tale altora si, de asemenea, sa gândesti in continuare, indiferent de mod. La urma urmei…permite-ti sa gresesti. De discutat putem discuta mereu.

Multumesc pentru “pont”! :-)

]]>
De: Black Angel http://www.summerday.ro/2010/07/06/agora-si-papesa-ioana-revolta-spiritului-liber/#comment-5579 Wed, 07 Jul 2010 15:20:16 +0000 http://niceeynice.wordpress.com/?p=2766#comment-5579 …. cine are putere in stat??? nu conteaza cine e imparat … ci cine comanda!… tu crezi ca regulile erau doar 2?? aici se vede istoria in alt mod! Papii nu au fost italieni toti… dar primii au fost! si toti au facut acelasi lucru!…

si normal ca nu au fost singurii care au ucis…. au mai fost si altii….. care au profitat de ocazie =))
religia se contrazice mult, de asta am multe dubii

]]>
De: Nora http://www.summerday.ro/2010/07/06/agora-si-papesa-ioana-revolta-spiritului-liber/#comment-5578 Wed, 07 Jul 2010 15:13:42 +0000 http://niceeynice.wordpress.com/?p=2766#comment-5578 @Dragos, pai … ma feresc sa abordez asemenea subiecte pentru ca in mintea mea inca mai exista contradictii. Cand spun ca ma feresc sa le abordez ma refer la faptul ca inca nu imi spun propria parere. Am incercat de cateva ori sa citesc Biblia si … nu am reusit sa inteleg mesajul subliminal pe care ar fi trebuit sa mi-l transmita. Uite un exemplu: Isus isi invata discipolii ca “Imparatia lui Dumnezeu este in voi” si mai fagaduia ca “veti face si voi lucrarile pe care le fac si eu”.
Si acum contradictia mea: daca Imparatia lui Dumnezeu este in noi, nu trebuie sa-l cautam in sufletul nostru? Nu cumva noi ne-am uitat caracterul divin? Citind despre puterea gandului am vazut ca acesta poate crea minuni. Oare nu cumva la aceste lucrari se referea si Isus?
Daca asa stau lucrurile de ce omenirea nu separa credinta cu adevarat religioasa de intoleranta salbatica, de propagarea violenta a sentimentului religios?
Si ca raspuns la propria-mi intrebare … il citez iar pe Le Bon ” convingerile politice si sociale, credinta intr-o divinitate nu se instapanesc in randul lor (n. a maselor) decat invesmantate in forme religioase care le pun la adapost de orice indoiala”.
Nu am pretentia ca sunt o cunoscatoare a acestui fenomen numit religie. S-ar putea sa gresesc prin modul meu de a gandi … Dar sper ca intr-o zi am sa reusesc sa-l inteleg.

P.S. si eu am tot cautat cartea, dar de curand am gasit-o de cumparat pe net la Libris.

]]>