Lacuri celebre (III)

 

 

 

Marea Moarta

Israel, Iordania

Surprafata:1020 kmp; Ad. max 398 m(433 m?)

Originea depresiunii: tectonica

Aflata la cea mai mica altitudine de pe Terra, suprafata neteda de apa a Marii Moarte – de fapt un lac interior – este strapunsa ici-colo de coloane de sare. Pe alocuri , bucati mari de sare plutesc asemenea unor aisberbuguri ce se faramiteaza. Acest tarm aproape lipsit de viata este scena pe care s-a petrecut istoria biblica a sotiei lui Lot. Privind inapoi, spre prapadul ce lovise Sodoma si Gomora cu foc si pucioasa , femeia a fost pe loc transformata in stanca de sare. Unii arheologi considera ca cele 2 cetati zac si astazi sub apele putin adanci din zona de sud a marii.
Aflat la 398 m sub nivelul marii, lacul este situat la extremitatea vaii Iordanului, la nord de Marele Rift African. Pe alocuri, apele Marii Moarte au o adancime de 400 m, acolo fundul ei aflandu-se la 0,8 km sub nivelul marii. Marea Moarta are o lungime de aproximativ 80 km, masurand 18 km in cel mai lat punct al sau.

Lacul este impartit in doua de peninsula El Lisan : partea din nord este mai mare si mai adanca, iar in cea sudica – adanca in medie de numai 6 m – se afla coloanele de sare. Acestea reprezinta de fapt partea superioara a uni strat de sedimente a caror depunere a inceput cu peste 2 milioane de ani in urma. Apa Iordanului si a altor rauri mai mici s-a evaporat rapid in arsita zilelor de vara, in care temperatura trecea de 50 de grade, lasand pe fundul lacului resturi de argila , nisip, sare si ghips. In iernile foarte umede in Marea Moarta zilnic se varsa 6 milioane tone de apa. In lipsa evaporarii, nivelul lacului ar fi crescut cu circa 3 m in fiecare an. De la inceputul secolului XX insa, nivelul apei a scazut, in parte ca urmare a climei in schimbare, dar si din cauza ca Israelul si Iordania scot apa pentru irigatii din Iordan si din celelalte rauri care se varsa in lac. Plantele si animalele sunt rare aici. Doar cateva organisme unicelulare supravietuiesc in apa Marii Moarte, al carei continut de sare este de 6 ori mai mare decat cel al oceanelor.  Regina Cleopatra a Egiptului a obtinut exclusivitate pentru producerea cosmeticelor si produselor farmaceutice din extractele de la Marea Moarta, dupa ce Marc Antoniu a cucerit zona de dragul ei. Caravanele sale de camile  strabateau desertul Sinai pentru a aduce extractele minerale si mal din Marea Moarta.

Nabateenii au descoperit valoarea bitumului folosit de egipteni la imbalsamarea mumiilor.

Aristotel a scris despre valoarea terapeutica a apei sarate din mare. Romanii isi tratau anumite boli de piele in apele sarate ale Marii Moarte(ei au denumit intinderea de apa Lacus Asphaltites – Lacul de Asfalt – deoarece plajele din jur si fundul sau este tapisat cu o crusta de saruri de culoarea asfaltului).

Regiunea inconjuratoare este, in general, dezolanta. Versantii grabenului, constituiti din roci tari, apartin muntilor Iudeii – in vest, Moabit – , in est si sunt lipsiti de vegetatie. Nu departe de tarmul Marii Moarte, la 2 km vest, in pestera de la Qumran s-au descoperit in 1947 documente, vase de lut, resturi ale unei culturi materiale care totalizeaza in jur de 40.000 de fragmente de suluri de piele cu o vechime de peste 2000 de ani. Tot pe versantul vestic al lacului se gasesc ruinele cetatii Masada, renumita prin rezistenta “zelotilor” la asediul armatei romane(anii 66-73 d.Hr.).

Izvoarele calde si temperatura ridicata a lacului tot timpul anului au determinat valorificarea balneoterapeutica a acestuia.  Dintre statiuni se evidentiaza En Gedi, o adevarata oaza.

Este socotit cel mai mare loc de tratament natural. Are 330 de zile insorite pe an. Este apa cea mai sarata si bogata in minerale de pe planeta.

 

Akan

Japonia

Suprafata: 13 Kmp; Ad. max: 45 m

Originea depresiunii: vulcanica

In partea nord-estica a insulei Hokkaido, intr-un crater vulcanic de tipul caldeirei, strajuit de doua varfuri vulcanice, Oaka-dake(1371m) si Meakan-dake(1503m), se gaseste lacul Akan, cel mai cunoscut din Japonia. Popularitatea lui se datoreaza unei alge numita de japonezi “marino”, care are dimensiuni cuprinse intre 20 si 30 cm si care este cunoscuta in botanica sub numele de Cladophora sauteri. Guvernul japonez a declarat alga ” Natural Treasure” in 1921. In 1950 s-a organizat prima editie a Festivalului Marino, iar de atunci manifestarea se desfasoara anual, pe durata a trei zile, in luna octombrie.

Dezvoltandu-se pe fundul lacului, ea apare la suprafata numai atunci cand apa este perfect linistita si luminata de razele soarelui.  Dupa cum era de asteptat, planta, impreuna cu lacul Akan, are o legenda. Se spune ca, intr-un sat aflat aproape de lac, locuit pe timpuri de populatia ainu, traia o fata, Marino, care iubea un baiat sarac ca si ea. Cand totul era pregatit pentru nunta tinerilor, apare un samurai din castelul de pe malul lacului Akan si o rapeste. Marino, in disperarea ei, s-a aruncat in lac, transformandu-se in floare.

Atunci cand timpul este frumos, iar apa linistita si calda, marino se ridica la suprafata sa-si revada iubitul. Acesta planta, cu ecologia ei deosebita, dar invaluita in leganda, a reusit sa atraga foarte multi vizitatori, oamenii calatorind sute si mii de kilomentrii din intreaga puzderie de insule nipone ca sa o vada pe Marino. Cei care au aceasta sansa se intorc acasa fericiti si cu credinta ca totul le va merge bine. De aici si denumirea de “Lacul fericirii” sub care mai este cunoscut in Japonia. Mirajul lacului, bogatia floristica(padurile vesnic verzi, rhododendronii, azaleele), faunistica(ursii, cainii enot, iepurii albi) si relieful vulcanic au dus la delimitatarea in aceasta regiunie, inca din 1934, a Parcului National Akan cu o suprafata de 87.500 ha.

 

Ness(Loch Ness)

Marea Britanie

Suprafata: 56,4 kmp; Ad. max: 230 m

Originea depresiunii: tectono-glaciara

Acest lac ocupa partea nord-estica a santului tectonic scotian Glen Mor. Este al doilea lac ca adancime din Scotia, dupa Loch Morar, cu 310m, dar cu cel mai mare volum de apa dulce dintre toate lacurile din Marea Britanie(7,2 km3). Loch Ness face parte integranta din renumitul Canal Caledonian, axat pe falia Glen Mor, care leaga Marea Nordului de Oceanul Atlantic, mai precis Moray Firth cu Firth of Lorne.

Tarmurile lacului nu sunt prea ospitaliere. Tarmul nord-vestic este impadurit si, tot aici, este amplasata o sosea moderna ce leaga localitatile Fort Augustus-din capatul sud-vestic al lacului – si Iverness, din partea nord-estica, la iesirea din Canalul Caledonian in Moray Firth. La poalele padurii si pe tarmul lacului se gasesc ruinele castelului Urquhart.

Loch Ness isi leaga renumele de “existenta” in lac a unui animal iesit din comun, ca forma si marime, care a fost numit Loch Ness Monster sau prescurtat Nessie.  Cu toate ca prima data a fost mentionat intr-o cronica aproximativ din anul 565, valva cea mai mare s-a produs in secolul 20, incepand din anul 1933, ca urmare a relatarilor facute de mai multe persoane – exploratori, amatori si chiar oameni de stiinta. Prima descriere mai detailata dateaza din 1934 si apartine lui Alex Campbell, inspector din industria pestelui si “martor ocular” al aparitiei acestui monstru: “un cap turtit de reptila pe un gat de lebada se inalta la 2 m deasupra apei, trunchiul negru, curbat, avea o lungime de cel putin 9 m”. De atunci, numerosi curiosi si exploratori de diferite pregatiri au intreprins investigatii pe Loch Ness pentru surprinderea monstrului. Rezultatele sunt extrem de controversate, unele confirmand, altele infirmand total existenta unui asemenea animal. S-a incercat sa se explice si “baza materiala” a acestor aparitii ale monstrului, punandu-se accentul pe particularitatile lacului, cu seisele si mirajul produs in timpul iernii si al primaverii.

In legatura cu acest monstru, profesorul de biologie Roy Mackal de la Universitatea din Chicago crede ca este vorba de o molusca gigantica, un hibrid intre o specie de animal necunoscut si un melc supradimensionat. In ultimii ani, Loch Ness a fost supus unor cercetari intensive cu aparatura moderna fara sa se ajunga la un rezultat promitator. In vara anului 1973, o expeditie americana a obtinut 5 fotografii subacvatice in culori, in care s-ar putea observa cu indulgenta , o coada de peste. Aceste fotografii, puse la un calculator, au dat posibilitatea unor zoologi sa apecieze ca este vorba de coada unui animal submarin de mari proportii.

Din toata valva produsa asupra monstrului din Loch Ness a castigat turismul. Dintr-o regiune mai putin cunoscuta si cercetata, astazi, in sezonul estival, lacul a devenit un adevarat loc de pelerinaj.  Alti frati ai lui Nessie: in Japonia s-a creat un Kussie, in lacul Kutcharo, iar in Columbia Britanica “a aparut” un Ogopogo, in lacul Okanagan(hilar este ca lacul Okanagan a fost contruit recent de catre om pentru hidroenergie si evident ca un animal preistoric nu avea cum sa-l locuiasca).

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Share

24 de comentarii la “Lacuri celebre (III)”

 1. o mica completare la prezentarea Marii Moarte:

  Pe locul actualei depresiuni in care se gasesc Marea Moarta, lacul Tiberiada si raul Iordan a existat in cuaternar lacul Lisan, care a persistat cca. 80.000 de ani incepand cu circa 100.000 de ani in urma fata de epoca actuala. In aceasta perioada, in lacul Lisan, care avea nivelul cu numai 175 m sub cel al Oceanului Planetar actual, s-au depus sedimente cu un bogat continut in saruri, care aproape l-au umplut. Prin aridizarea climatului, lacul Lisan s-a restrans, iar nivelul a coborat la cel actual al Marii Moarte. Din sedimentele bogate depuse pe fundul lacului isi trage sarurile Marea Moarta de astazi, care are unul dintre cele mai mari grade de salinitate de pe Glob(322g/l). La aceasta salinitate atat de ridicata, viata in Marea Moarta este posibila doar pentru cateva bacterii, de unde vine si numele de “moarta”. Denumirea de Marea Moarta fost dată de grecul Pausanias, cel care a si cercetat-o pentru prima data.
  Locuitorii din jur afirma ca vaporii de apa care se degaja din lac, indeosebi in anotimpul rece, cand diferenta dintre temperatura apei(mai ridicata) si a aerului(mai scazuta) este mare, dau lacului o culoare plumburie si eu efecte nocive, chiar otravitoare asupra vietuitoarelor. Aceasta actiune otravitoare se datoreaza vaporilor de brom, iod si altor elemente pe care le contine apa.

 2. Impresionante descrieri.

  Bromul si iodul n-au de ce sa fie elemente daunatoare, doar daca sunt in cantitate foarte mare (in special bromul).

  N-am stiut de lacul Lisan. Ciudat modul in care s-a format Marea Moarta. Mai exista cazuri cumva similare si in alte parti ale planetei, chiar daca mai putin notorii? Sau Marea Moarta e un caz aparte?

  Asta e inca un obiectiv turistic pentru mine. De Como cred ca ma las, si nu ca ar fi prea scump dar, daca tu zici ca-s atâtea chestiuni turistice pe acolo, inseamna ca e si aglomerat.

  Ce noutati ai?

 3. Revenind un pic la Manuscrisele de la Marea Moarta…s-a gasit, printre ele, si textul complet al Cartii lui Isaia, una din cartile importante ale Bibliei. Ei bine, s-a comparat acel text cu textele actuale ale Cartii lui Isaia, transmise noua de 2.000 de ani incoace pe diferite cai. Ei bine, nu lipsea nicio litera. Textul de pe sul este 100% acelasi cu cel continut in cartile biblice evreiesti (Vechiul Testament).

 4. Dragos
  Desigur, se rezolva, urmatorul articol va fi despre cel mai mare complex lacustru de pe Glob. Incerc sa raspund la orice doleanta venita din partea cititorilor acestui blog.

  In legatura cu intrebarea ta, pot sa spun ca lacurile in grabene sunt cele mai reprezentative din categoria lacurilor tectonice, prin forma alungita, adancimea mare, versantii abrupti ai depresiunii, iar Marea Moarta, evident, nu este singurul de acest fel. Ar mai fi si L. Baikal, Tanganika, Malawi, Issik-Kul(dintre cele mai cunoscute).
  Inca o completare:
  -ape sarate, initial de origine marina, se pot intalni in lacuri situate in mijlocul continentului, care nu sunt altceva decat resturi ale marilor care acopereau altadata(in timpuri geologice) regiunile respective. In aceasta categorie putem include apele sarate ale celui mai intins lac din lume – Caspica, apoi apele Aralului, ale Marelui Lac Sarat si ale Marii Moarte, toate acestea fiind considerate relicte ale unor asemenea mari.

 5. Dragos
  Ai dreptate, si eu mi-as citi ziarul dimineata in apele sarate ale Marii Moarte. In plus o gramada de alte obiective te imbie pe tarmurile faimosului lac ( grotele de la Qumran, cetatea Masada si statiunea En Gezi abia astepta sa le treci pragul).
  In schimb, prin grandoarea si luxul oferit, Lacul Como si imprejurimile sale te transforma instantaneu intr-o vedeta hollywoodiana. Macar pentru cateva zile…iar sentimentul e unic, incomparabil.

 6. 1 England 14.428 16.625 17.875 15.000 6.357 70.285
  2 Spain 15.642 19.000 13.875 13.312 6.214 68.043
  3 Italy 15.357 11.928 10.250 11.375 5.285 54.195
  4 Germany 10.437 9.500 13.500 12.687 5.583 51.707
  5 France 10.812 10.000 6.928 11.000 5.333 44.073
  6 Russia 10.000 6.625 11.250 9.750 2.500 40.125
  7 Ukraine 5.750 6.500 4.875 16.625 4.200 37.950
  8 Romania 16.833 11.333 2.600 2.642 4.083 37.491
  9 Netherlands 7.583 8.214 5.000 6.333 4.583 31.713
  10 Portugal 5.500 8.083 7.928 6.785 3.166 31.462
  11 Turkey 4.000 6.100 9.750 7.000 3.800 30.650

 7. @ Nice, nu stiu daca libertatea e potrivita tuturor. Eu am o pisica. Atunci când era mai tinerica, degraba cunoscatoare de aventuri era. Acum, ca a mai imbatrânit, e mai fricoasa. Si o ia la fuga (ma rog, cum fuge asta este un alt motiv de râs) ori de câte ori se deschide usa de la apartament. E ca atunci când cineva considera ca un fotbalist poate continua actiunea dupa ce a fost descaltat de un jucator de la echipa adversa. Desigur, pentru a intelege care e diferenta, trebuie mai intâi sa stii ce inseamna “descaltat” si “incaltat”. Dar, pentru a pricepe ce e aia “descaltat”, trebuie sa fi fost “incaltat” fie si o singura data in viata ta. Parerea mea.
  Revenind la treburi mai … tectonice, chiar daca e lac, eu ii voi spune in continuare Marea Moarta. Am inteles diferentele, dar intelege-ma si tu…cum dracu’ sa-i spun “Lacul Mort”?!?!?!? Ne-ar râde si curcile….
  E bine de stiut ca Tanganika e asemanator, pentru ca urmatoarea mea intrebare era legata de Tanganika. N-am stiut ca Baikal este si el asemanator. E bine de stiut pe mai departe. Asta e undeva prin pusta sovietica, nu (Baikal adica, nu Tanganika)? De Malawi n-am auzit, dar nu e timpul trecut.
  Ia stai putin; care Mare Lac Sarat?!?!?! Asta cine mai e?
  In legatura cu aura de vedeta…am depasit vârsta. Poate mi-ar fi placut acum 20 de ani. In ziua de azi, n-ar face decât sa ma agaseze si as risca sa bruschez vreun paparazzi. Si cine stie unde am mai ajunge…

 8. @ Nice, de fapt e mai multe intrebari in una, ca sa ma exprim poetic. Accepti mai multe intrebari in una sau vrei musai o singura intrebare? Ca sa stiu.

 9. @ Nice, in facultate am purtat o ura vie filozofiei, ca mi se parea stupida (ulterior am aflat ca chiar era stupida; nu filozofia ca atare, ci ceea ce ni se servea noua drept filozofie). Dar adevarul (parerea mea!) este ca orice formula, orice descriere sau orice solutie stiintifica are musai si o extensie filozofica. Repet, parerea mea.
  Revenind: unde e Tanganika? De unde se trage acest nume, Tanganika? Ce inseamna in limba celor care l-au botezat? Cât de mare e (probabil ca e mai mare decât Como care, am aflat de la tine, are cam cât dublul lungimii unui teren de fotbal, daca latimea ar fi de un metru) ? E sarat? E dulce? Exista vreun monstru in el gen “monstrul din Loch Ness”? Sunt curios…..

 10. Dragos
  Marele Lac Sarat se afla in SUA, este de origine tectonica si face parte din categoria lacurilor in “retragere”, adica a acelora care sunt pe cale de disparitie. Cauza principala a disparitiei o constituie clima. Lacul este situat acolo unde lantul muntos nord-american – Cordilierii – inchide, intre ramura vestica(Mtii Coastei) si cea estica(Mtii Stancosi), depresiunea intramontana Podisul Marelui Bazin.

  Pe de alta parte, Baikalul, tot de origine tectonica, este situat in partea sudica a Siberiei de est, la cca 100 de km de orasul Irkutsk. Depresiunea lacului se gaseste in interiorul Muntilor Stanovoi, strajuita de culmile Hamar-Daban, Ulan-Burgasisi Barguzin in sud-est, Primorsk si Baikal in nord-vest.

 11. Dragos
  Ce va mai fura astia-n Europa.
  Dupa doua goluri incorecte (M Niculae si Tamas) acum vad ca risipiti lovituri de la pinalty.
  Cu punctul asta erati in Primavera

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *