Andalucian Dream

 

O sierra abrupta si salbatica, vai inverzite, hectare de livezi de maslini, varfuri inzapezite, albastrul Marii Mediterane, sate colinare uluitoare si un sir de castele maure si de conace renascentiste – acestea sunt ingredientele seducatoare ale vastelor intinderi andaluze.

 

 

Andaluzia este ultima provincie a Spaniei care a fost eliberata de sub stapanirea maurilor. Aproape 100% din constructii sunt vopsite in alb, cu acoperisuri de culoare rosie-cafenie, absolut toate dotate cu turnulete in stil maur.

 

Toate imaginile stereotipe cu Spania provin din Andaluzia: fieste, sieste, coride, flamenco si o abordare relaxata a vietii. Reversul acestei atitudini usuratice este coruptia, care in Andaluzia a dat nastere celor mai mari orori de pe costa Spaniei.

Sevilla: este un oras de 700.000 de locuitori extrovertiti care o tin numai in coride, flamenco, procesiuni, fieste si tapas.

 

Centrul orasului alcatuieste un mozaic de scene, cu piete una mai frumoasa ca alta, biserici baroce viu colorate si portocali. Sanctuare discrete si patio umbrite indica o viata secreta, dar trasatura coplesitoare este cea a deschiderii si convivialitatii.

Plaza de Espana(construita pentru Expozitia ibero-americana din 1929)

 

La Giralda-cea mai frumoasa reminiscenta a dinastiei Almohad, a servit ca minaret pentru Aljama, moscheea pe locul careia a fost construita catedrala. Turnul La Giralda(98 m) a a fost terminat in 1198 de catre arhitectul Ali de Gomara.

 

 

Reales Alcazares: palat ce infatiseaza o complexa si predominanta asociere de tehnici maure si simboluri catolice – exemplul suprem de arhitectura mudejara. Unul din cele mai vechi palate regale din Europa(inca in uzul regelui Spaniei). Prima priveliste de la intrare: Patio de la Doncellas, un frumos patio cu arcade avand incrustatii de lemn de cedru, placi zelij originale si stucaturi complexe.

Parcul Maria Luisa, infiintat in secolul al XIX-lea, este situat in apropierea centrului istoric din Sevilia. Este zona verde cea mai importanta a intregului oras, decorata din belsug cu banci, fantani, bazine, statui si monumente. Exista chiar si un mic munte, Monte Gurugu, cu o cascada artificiala si o mica insula si un chiosc. De cele mai multe ori turistii se indreapta direct catre atractia principala a parcului: Plaza de Espana, un complex maiestuos in forma de semiluna amenajat in jurul unei piatete centrale.

 

 

 

Ronda, oras situat pe cea mai mare stanca din Andaluzia, se intinde pe niste chei cu o inaltime de 1000 metri pana la raul Guadalevin. Deasupra cheilor adanci, stancoase si fioroase prin care curge raul stau suspendate case si gradini care, mai mult ca sigur, nu se uita niciodata in jos. Un magnific pod coborat adanc, in abis, Puente Nuevo, leaga orasul nou de cel vechi, din inaltimea caruia se pot contempla privelistile panoramice ale imprejurimilor. Peretii colosali de stanca  au constituit un zid inalt de aparare si, s-ar putea spune, au scris istoria orasului.

 

 

Considerat cel mai frumos litoral continental al Marii Mediterane, Costa del Sol masoara in total 160 km, dintre care cea mai mare parte, de peste 100km se intinde la vest de capitala Andaluziei. Datorita darniciei naturii, multitudinii de atractii turistice si distractiilor turistice propuse in orase ca Malaga, Granada, Sevilla, Cordoba, Cadiz, Tanger Maroc sau Faro Portugalia, Costa del Sol este cea mai vizitata zona turistica a Mediteranei.

 

Marbella, cea mai selecta si mai mare statiune din Spania

 

Cordoba(300.000 de locuitori) a fost capitala Spaniei romane si a regatului maur. Cel mai important oras din Andaluzia dupa Sevilia, se afla la poalele muntilor Sierra de Cordoba, pe o campie care aluneca usor spre raul Guadalquivir. Isi intampina azi vizitatorii in toata stralucirea sa de oras anadalusian: case pictate in alb cu flori colorate la ferestre, strazi inguste, taverne in care localnicii te asteapta cu renumita ‘tapas’ si vinuri fine, bijuterii deosebite si multe alte atractii si tentatii irezistibile. Bijuteriei din coroana Cordobei i se spune in continuare dupa denumirea sa araba, Mezquita insemnand moschee, in ciuda extraordinarei intruziuni a unei catedrale catolice in mijlocul ei. Este singura moschee ramasa din Spania medievala si este una din cele mai mari din lume. Marea Mezquita inconjurata de ziduri acopera 24.000 mp. Mezquita a fost construita in anul 780 si extinsa mai tarziu pentru a scoate in evidenta spatiile sale largi inconjurate de peste 840 de impresionate coloane rosii si albe. Mihrab, zona de rugaciune care indica directia spre Mecca, este situata de obicei in zona principala a catedralei. Cupola sa somptuasa este bogat decorata cu diverse ornamente. Catedrala-moschee din Cordoba este unul dintre cele mai vechi si semnificative exemple de arhitectura islamica spaniola.

Este o capodopera vizuala de arcade proportionate in forma de potcoava care dau intr-un fel senzatia de infinitate ce face parte din credinta islamica. Fiecare din cele 840 de coloane este diferita, dupa cum sunt si capitelurile lor, intrucat in mare parte au fost pastrate din structurile anterioare romane si vizigote.

 

 

 

 

La cativa pasi de Mezquita inspre sud-vest se afla Alcazar de los Reyes Cristianos(Fortul Regilor Crestini), care a fost construit in 1328, dupa ce crestinii au recucerit Cordoba. Astazi, interiorul are cateva puncte de atractie: mozaicurile romane, o capela gotica in turn si superbele gradini cu apa.

 

O alta atractie  a Cordobei este cartierul Evreiesc. Strazile inguste pline de flori de toate culorile, care impodobesc balcoanele caselor, si casele imbracate in alb te incanta de la prima vedere. Aici se gaseste si una din cele trei sinagogi medievale care mai exista in Spania.

La 11 km vest de Cordoba se afla unul din siturile arheologice cele mai importante din Spania: Medina Azahara.  Este vorba de intinsele ruine ale vastului palat din secolul al XV-lea, apartinand califului Abd ar- Rahman al III-lea, din dinastia Umayyad. Palatul a fost construit in marmura roz, albastra si alba si decorat cu abanos, fildes si pietre pretioase.

Cordoba este un oras energic, modern, cu o populatie in majoritate activa. Dar, mai presus de toate, Cordoba, asemeni Sevillei, este un simbol viu al splendidei culturi, arhitecturi si arte arabe.

In secolul al XIX-lea, imaginea Granadei drept chintesenta a orasului oriental a plutit pentru prima data prin imaginatia occidentalilor. Aceasta s-a datorat in parte scriitorului american Washington Irving, ale carui Tales of the Alhambra au inspirat o succesiune  de scriitori si artisti sa incerce sa surprinda minunile Palatului Alhambra din Granada(impreuna cu gradinile sale reprezentand apogeul arhitecturii musulmane in Spania). Astazi, Alhambra este obiectivul numarul unu pentru vizitatorii Spaniei.

Alhambra este vizibila din orice parte a orasului, splendoarea sa dominand din varful dealului, zidurile si turnurile sale crenelate inaltandu-se deasupra unui nor de verdeata ce se intinde pana la structura constructiei alaturate, Generalife. Este formata din patru sectiuni: fortareata militara  Alcazaba(partea cea mai veche); desavarsitul Palat Nazrid(inflorirea suprema a arhitecturii maure); palatul de vara Generalife si palatul renascentist al lui Carol al V-lea. Intre ele se gaseste o gradina paradisiaca asemenea unui labirint – sau macar o buna replica pamanteasca a fericirii edenice. Fiecare simt este stimulat prin subtila combinatie de lumina, culoare, sunet si miros creata de fantani, de helesteul limpede, de inaltul gard viu si de abundenta de parfumuri florale – trandafiri, floarea-dragostei, caprifoi, iasomie si bougainvillea. Culoarea zidurilor, constrite dintr-un amestec rezistent de lut rosu si piatra, i-au dat Alhambrei numele sau, derivat de la cuvantul arabesc pentru “rosu”.  Zidurile adaposteau candva un oras cu patru porti, 23 de turnuri, sapte palate, casele muncitorilor, ateliere, bai, o madrasa(scoala islamica) si moschei.

Istoria acestor locuri este cel putin interesanta, Andaluzia de astazi este rezultatul unui adevarat creuzet in care s-au amestecat trei mari culturi – spaniola, araba si iudaica. Dupa ce maurii au invadat si cucerit Spania in secolul VIII, incepand astfel o lunga dominatie care a dus la formarea Spaniei asa cum este astazi, mai ales din punct de vedere cultural, Cordoba a devenit capitala unei mari puteri. Bogatii nemasurate, cultura, putere militara si comerciala, toate au facut din Spania o tara puternica si temuta de ceilalti, iar El Andalus, numele noului regat, era rostit cu respect si admiratie. Potrivit unei vechi legende islamice, poporul din El Andalus i-ar fi cerut lui Allah cinci daruri : cerul de un albastru curat, mari pline de peste, copaci incarcati de fructe de tot felul, femei frumoase si o carmuire dreapta. Allah le-a daruit primele patru, dar a refuzat sa le dea si carmuirea ceruta, spunandu-le ca toate cinci ar face din Andaluzia Paradisul pe pamant. Iar Andaluzia nu este prea departe de asta.

Andaluzia este in opinia mea cel mai frumos loc de pe Terra. Iar mai sus v-am prezentat cateva argumente care sa-mi sustina afirmatia. Mai sunt si altele… La el visez neincetat si sper sa ajung sa-l vizitez macar o data in viata. Stiu, o  sa-mi spuneti ca nu exista asa ceva, ca toate regiunile sunt frumoase  in felul lor, ca este gresit sa alcatuim un astfel de top.  Insa acesta regiune spaniola  are o magie aparte, rezoneaza cel mai bine cu sufletul meu.  Iar din punct de vedere turistic este destinatia ideala.

Voi aveti un astfel de loc pe care-l considerati magic? Exista vreo regiune anume pe Terra pe care doriti nespus s-o vizitati?

Sursele folosite in alcatuirea materialului sunt:

www.dreamdestinations.ro;   www.tvl.ro;  www.lumeamare.ro;  www.informatia-zilei.ro; www.artline.ro; www.aatravel.ro;  www.flickr.com si ghidul “Spania” autor Fiona Dunlop.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Share

196 de comentarii la “Andalucian Dream”

  1. Cred ca e al saptelea artcol de pe blogul asta in care se vorbeste despre Cordoba. Sunt frustrat, vreau sa ajung si eu acoloooooooooo….

    He he…intr-una din poze casele de pe marginea prapastiei par construite din cuburi aranjate de un bebelus beat. Ori poza e facuta ciudat, ori Ronda e ciudata.

    Si intrebarea asta cu vizitatul cred ca a mai fost. Daca nu cumva visez, am raspuns si atunci ca da, am un loc pe care vreau sa-l vizitez, Noua Zeelanda. Nu e Noua Zeelanda? Merge si Israel. Nu se poate? Australia. Belize. Mexic. Brazilia. Jamaica. Africa de Sud. Egipt. Japonia. Cercurile polare (ambele, na!). Si, last but not least, Transilvania.

    http://www.youtube.com/watch?v=5lq-opxhwOI

    D-aia nu m-as plictisi absolut deloc daca n-as avea job si, in schimb, as avea bani.

    1. Si eu sunt frustrata, join the club! :P Se numesc frustrari andaluze. :))
      Dragos, intrebarea a mai fost , dar pusa in alta forma. Adica: care e tara voastra preferata, care e orasul preferat, ce plaje preferati(aici nu a raspuns nimeni :)) ) , unde mergeti in vacanta(nici aici). La astfel de intrebari lumea nu prea se inghesuie sa raspunda…dar eu nu ma dau batuta cu una cu doua. :P :)).
      Acum a venit randul regiunilor sa fie in lumina reflectoarelor, iar tu mi-ai enumerat tari. :( :( Da, te-ai scos cu Transilvania… :)
      La Cercurile polare ce cauti? 8O Aurorele?
      Ma duc sa investighez cazul bebelusului beat. :)))

    2. Si eu vreau Jamaica :D in special pentru raggae.. sper sa aud des asa ceva pe acolo :mrgreen: Japonya as dori si eu.. pentru ca e cu totul alta cultura.. ce sa mai zic de oameni. Thailanda mai vrea prietena mea.. m-a innebunit cu Thailanda.. macar sa mi se faca si mie un masaj pe acolo :blush: ca cica le au tipele :lol:

      1. Thailandezele sunt un veritabil cosmar. Le-am intalnit pe plaja in Santa Susana si nu am mai scapat de ele. Din 5 in 5 minute ma intrebau daca nu vreau “masagi”. Desi le raspundeam clar ca nu, ele nu renuntau niciodata. Si nici nu aveau un aspect prea placut. Nu-mi place deloc Asia, nu-i pe gustul meu.

      2. Acum am gasit comentul.. Masagi auzi =)) Frate.. alea doar asta stiu ? Asta e singura meserie in Thailanda la femei ? “Masagi” d-asta ? :lol:

  2. @ Nice, da, bine, uite ca la plaje raspund eu acum: din ce am vazut plaja din Burriana imi place cel mai mult. E larga, lata, cu nisip fin, curata, cu facilitati, geamandurile sunt la mama naibii si salvamarii extrem de prietenosi: daca vrei sa te sinucizi, ei n-au nimic impotriva. In plus, e destul de libera, intrucât Burriana nu e statiune. Urasc plajele pe care esti obligat sa stai corp lânga corp sau care au geamandurile la doi metri de mal.

    M-ai lasat in ceatza: o tara nu face parte dintr-o regiune? Ce voiai sa spun in loc de Noua Zeelanda? Regiunea Noii Zeelande? Poftim, am spus-o….

    1. Dragos, dar ce ochi de vultur ai, pardon de arhitect, ma uimesti. Am adaugat inca doua poze cu Ronda, ia vezi acum, s-a trezit bebelusul? :)
      Pai nu, intrebarea era clara, doream o regiune dintr-o tara, asa cum este Andaluzia in cazul meu. Sau Catalunia din aceeasi Spanie. Ma rog, aici unii ar avea unele obiectii. Chiar tu ai dat un exemplu corect, atunci cand ai amintit de Transilvania.

  3. @ Nice, se pare ca da :-) . Urma scapa turma.

    Bineeeee…..ai trezit fiara din mine…Bay of Plenty sau Canterbury din Noua Zeelanda. Dar ce rost au regiunile intr-o tara compusa din doua insule majore, din care una se cheama Insula de Sud si cealalta Insula de Nord??

    Din Belize as vrea Muntii Mayas, din Brazilia as vrea jungla, din Alaska as vrea totul, din Egipt mai degraba Egiptul de Jos, din Israel Marea Moarta si desertul Negev. Multumita acum?

    1. Dragos, esti un om al extremelor? Cum adica vrei sa vezi numai deserturile? Fie ele calde, fie ele reci? Si jungla…
      Sa, sunt foare multumita, niste poze puteai si tu sa aduci totusi…

    1. Si tu iubesti Andaluzia? 8O Da, dar diferenta dintre noi este ca tu ai vazut-o deja, pe cand eu doar visez la ea. :( :(
      Ai vazut tot globul? Ai o regiune anume pe care vrei neaparat s-o vizitezi?

      1. Nu-i nimic! Ai timp sa o vezi! Am vazut complet doar doua tari: Spania si Romania.
        Da, ador Andalucia! Nu visez sa ajung undeva anume, dar vreau sa revin candva in Sevilla :)

      2. Stii cum zice Murphy, tot ce incepe bine se termina prost, ce incepe prost se termina si mai prost. Ei bine, eu sunt o exceptie, la mine doar ce incepe prost se termina bine. :)) Cred ca trebuia sa ne certam la inceput. :P

      3. Eu nu sunt chiar de acord :P
        Cred ca exceptiile sunt cele care construiesc viitorul! Pentru ca au puterea de a se impune. ;)
        Ar fi exceptia care s-ar intampla unei exceptii, nu-i asa? :D

  4. Ha! Daca am un loc pe care l-as vizita?Am o multime …ca n-am iesti pana acum din tara iar tot ce stiu e din carti si din documentarele de la tv.Cea mai mare frustrare e sa cunosti dar sa nu fi ajuns niciodata,ceea ce in cazul meu se potriveste de minune.Fascinata fiind de geografie si de turism ,am absolvit o facultate in domeniu (cu care acum ma uit pe geam de la balcon :D ), ca deh…pasiunea.
    Ma declar indragostita de Scandinavia, mi-as dori sa fac cel putin Hurtigruten-ul sau sa vizitez Norvegia.
    Ar mai fi Peninsula Kamceatka,una dintre cele mai izolate reginui ale Rusiei si totodata si de pe Glob.
    Spania pentru Barcelona cu ai ei Sagrada Familia si celelalte oprere ale lui Gaudi, Elvetia pentru Lauterbrunnen :x:X:x -cred ca as putea trai o viata acolo,e absolut superb, sa cautati pe net daca nu stiati cum arata :D -,si poate ceva cu iesire pe la Mediterana : )) asta doar pentru apele frumos colorate, poate Turcia.

    1. Si tu esti pasionata de geografie si turism? Hopa! Coincidentele se tin lant pe blogul asta. 8O Sunt siderata. :D :P Si pe deasupra iti mai place si Spania si Elvetia… M-ai dat gata. Sincer, cu Pen. Kamceatka nu prea te inteleg, oricum, pe mine nu ma pasioneaza nimic ce tine de Rusia. Cu turcii eu am avut mereu un razboi personal, dar se pare ca m-am inselat in privinta lor, si poate ar trebui sa renunt la prejudecata asta ce vine din negura istoriei.

      1. haha : )) turcii au o servire impecabila din cate am auzit,iar Kamceatka e un fel de Patagonia a Asiei in opinia mea.Salbaticie,natura ,diversitate.Am vazut odata un documentar si m-a surprins placut.
        Cat despre geografie…da,e o pasiune dar inca o data, in Romania nu prea ai ce face cu asta.Am colegi care lucreaza in agentii de turism in fata unui PC,aia mai norocosi care fac pe ghizii (jobul tineretii cum il numeam noi prin facultate:)) ) iar restul s-au reorientat cum au putut.Deja nici nu mai sper.
        Intotdeauna mi-am dorit sa raman in universitate si sa-mi fac un viitor pe-acolo :p la asta visam eu pana acum 2-3 ani. Sa stau in fata unei intregi hoarde de studenti =)) sa le spun ce si cum.

  5. @ Nice, ce desert sau jungla o fi existând in Noua Zeelanda?!?!!?

    @ vacitim, stiu ca Spania (si mai ales..Andalucia) a fost dominata de mauri vreme indelungata. Chiar si asa, mi se pare mult prea arabizata melodia lui David. Parerea mea…

  6. Da mi-ar place foarte mult sa vizitez Monaco, este aproape cea mai mica tara independenta din lume, are o clima potrivita ( nici vara nu mori de cald dar nici iarna de frig), in fiecare an atrage tot mai multi turisti care se indragostesc de ea.Se vorbeste predominant limba franceza (j’adore français) si printre fericitii care au case de vacanta in acest stat se enumera o multime de vedete de la Hollywood si multe alte personalitati politice, de afaceri, etc.
    Am citit mai demult intr-o revista ca este tare cu cea mai redusa cota de TVA(nu mai stiu exact cat).
    Dar cu articolul asta m-ai convins sa imi doresc sa ajung si in Spania, Andaluzia si imprejurimi.

    1. :( :( :( Monaco, Nisa, Cannes, cu alte cuvinte Coasta de Azur. Un alt vis frumos. Deocamdata irealizabil. :(
      Ma bucur ca te-am convins sa vizitezi Andaluzia, asta era scopul declarat al articolului. :P Sa stii ca la fel de fascinanta este si Catalunia. De cand m-am intors de acolo, ma gandesc la ea non stop. :(

      1. Mircea Badel a zis ca cel mai plictisitor loc in care a fost e Coasta de Azur.. A zis ca daca esti babalac fara chef de distractii.. vrei doar sa lenevesti in prostie.. acolo e locul tau :lol:

        (ceva de genul)

  7. @ Silvia :-) :-) tare faza cu balconul….apropo, nu te-ai gândit sa treci si prin Verona, când vii dinspre Kamceatka si o iei catre Lauterbrunnen?

    @ Nice, ar vrea rusii sa vina din negura isoriei…niste pagâni heterocliti carora le-au facut suedezii un stat acum câteva sute de ani. Boala pe care ai avut-o pe turci a fost cauzata de modul in care e predata istoria in scoala. De fapt, din punctul lor de vedere eram situati in Casa Prieteniei. Numai ca i-am calcat prea des pe coada, ei trimiteau solii de buna credinta sa le culeaga taxa si noi le dadeam foc sau le bateam piroane in turbane…

    Selvas?? Asta de unde a mai aparut??, eu n-am zis nimic de regiunea Selvas…

    @ ZuZu, “Am citit mai demult intr-o revista ca este tare cu cea mai redusa cota de TVA(nu mai stiu exact cat)”. :-))))))))) Observatie-beton pentru a dori sa vizitezi o tara! :-)

    1. :))) Imi place modul tau de a interpreta istoria. De fapt, de a interpreta totul. :))
      Ti-am mai explicat si cu alta ocazie, selvasul e padurea ecuatoriala amazoniana.
      Dar te iert, esti indragostit. 8O

      1. Nu, pentru cei indragostiti de locuri frumoase, unice, incarcate de istorie si legenda. Pentru impatimitii de calatorii. Andaluzia exercita asupra mea un magnetism mai greu de explicat in cuvinte, probabil ca in alta viata am apartinut acelor meleaguri.

      2. “Nu, pentru cei indragostiti de locuri frumoase, unice, incarcate de istorie si legenda” :))
        sa fii indragostit nu iti permite sa ajungi acolo, nu iti permite sa ai ceva :))
        stii cum e cu dragostea asta :)) sunt alte lucruri care cantaresc mai mult decat toata dragostea :)))

      1. Da, da! Dar am viteza doar la gandire :D. Nu mi-a placut proba de viteza din liceu. Nu intelegeam de ce trebuie sa alerg ca un bezmetic spre nimic…ca doar spre ce alergam? :p

      2. Nici mie nu mi-a placut, ca scoteam mereu rezultate printe cele mai slabe. Adica erau bune, dar colegii mei erau si mai buni. :( Si eu nu suportam sa fiu ultima nici macar la sport. Adica mai ales la sport vroiam 10.

      3. Cuplati-va :> All you need is love! :>

        (daca n-are cineva chef va rog sa nu-mi dati in cap :lol:.. glumeam si eu oleaca :mrgreen:)

      4. Cand te intelegi super bine cu cineva si aveti O GRAMADA in comun.. nu stai s-o arzi toata viata in friendship. Cine stie, poate persoana respectiva is THE ONE :mrgreen:

        (in cazul tau daca e fata si are toate cele scrise mai sus, atunci stai in friendship :lol:.. Desi mie si lui Dragos ne-ar place nEste poze d-alea “copilaroase” :lol:)

  8. @ Nice, da :-) ….si tu ai ales Catalunia :-)

    Multumesc pentru explicatia lui “selvas”, dar ce legatura are cu Zeelanda mea cea noua?

    Aia cu interpretatul o iau ceea ce este: un compliment :-) . Apropo de complimente, iti dau sfat free: nu mai spune niciodata unui barbat ca e rapid….nu suna chiar a lauda :-) :-)

    1. Nu are Dragos cu Noua Zeelanda(cred ca ai un fix cu tara asta) ci cu Brazilia. :))
      Pai chiar era un compliment. Iti place sa-ti formezi propria parere despre orice, asta e un lucru de admirat si de urmat. :)
      Baiatu’ a recunoscut ca era vorba de usurinta in gandire. Cred ca e mare lucru, e chiar de invidiat. :)

  9. @ Nice, cine, eu? Ma stii e mine cu fixuri? :-) :-)

    Care Brazilia? Eu vorbeam de Noua Zeelanda.

    Da mai…am observat si eu ca Vacitim a contraatacat inteligent, dar eu am scris comentariul inainte de a citi ce a scris el….

    1. :)) Nu, chiar deloc nu te caracterizeaza.
      Atunci cui apartin aceste randuri?
      “Daca nu cumva visez, am raspuns si atunci ca da, am un loc pe care vreau sa-l vizitez, Noua Zeelanda. Nu e Noua Zeelanda? Merge si Israel. Nu se poate? Australia. Belize. Mexic. Brazilia. Jamaica. Africa de Sud. Egipt. Japonia. Cercurile polare (ambele, na!). Si, last but not least, Transilvania”
      Mie?

  10. @ Nice, asa…..am pus si eu o Brazilie pusa acolo printre multe alte enumerari si taman de ea te-ai legat. Adica de ce ai ales tocmai selvasul brazilian si nu pe ala japonez?

    @ vacitim, personal te cam banuiesc de gândire cu premeditare :-)

    1. Pentru ca ala e megalopolis, nu selvas. Japonia are de toate, mai putin clima ecuatoriala. Bine, cred ca daca s-ar stradui putin, ar obtine-o si pe asta.
      Bine ca nu-l banuiesti de crima cu premeditare. :)) Dar ce-i aia gandire cu premeditare?

    2. @Dragos: atata timp cat exista consecventa, nu-i nimic rau in gandirea cu premeditare. Insa, nu este cazul meu. :D
      Intre ce scriu, ce fac si ce spun exista o simbioza perfecta. E singura premeditare :))

    3. As vizita Brazilia in primul rand pentru femeile de acolo :D O gramada de femei/fete voluptoase :mrgreen:.. ( a nu se intelege grase b-( ) total opuse modei romanesti.. > cat mai scandura <.. iar in al 2-lea pentru plaja + celebrul carnaval. In rest mai nimic :|.. Nu-mi place limba portugheza.

      1. Nici mie nu-mi place limba portugheza, o detest, din cauza ei nu am urmarit niciodata o telenovela braziliana. Cat despre femei…nici atat, mie imi plac barbatii. :))

  11. Am ramas impresionata de atata frumusete!Visul tau andaluz m-a facut si pe mine sa-mi doresc sa fac parte din el.Exista locuri pe acest pamant pentru care cuvintele sunt prea sarace si,in fata carora, nu simti decat nevoia sa-ti doresti ca timpul sa stea in loc.Sa respiri in ritmul lor,sa simti cum ochii ti se umplu de lacrimi, si sa multumesti ca esti acolo.
    Imi place mult Toscana dar si Provence:) sauTransilvania.Imi iubesc enorm orasul si cand ma uit la Tampa parca il simt crescut in inima mea.
    Sunt sigura ca sunt nenumarate locuri mult mai frumoase decat cele enumerate mai sus,sper ca le voi descoperi si pe ele in timp.

    1. Toscana si Provence se regasesc de asemenea pe lista mea de prioritati turistice. :) Eu ador toata Europa. Si insulele exotice, evident. Stiu, par cam limitata, dar doar astea ma atrag cu adevarat. :(

      1. Imi place cand o europeanca e mandra de Europa :D Ca si la tara.. si in cazul continentelor o ard “patriotic” :lol: Pe continentul asta imi doresc sa mor :mrgreen:

    1. E un cosmar…mai bine calatoresti cu masina sau trenul. :P Dar cand ai venit acum in vacanta in Romania, pentru ce mijloc de transport ai optat?

      1. Nu :lol:.. dar nu mai e mult pana la pasul asta;)).. Eu sunt mai sensibil :”> Nici cu barcile nu’s prieten :”> Caut stabilitate.. daca nu o am ma simt aiurea. La vapor nu prea simt.. pentru ca asta nu se tot balancane.. dar ma ia putin un “woooooooooooow” cand ma uit in jos si vad MUUUUUUULTA apa.. deasemenea as fi ingrozit sa vad o balena huge in apa :mrgreen: Sunt fascinat dar in acelasi timp ingrozit de fiintele Gigant.

      2. ai mei au fost odata in ro cu abionul(de urgenta) dar o zis ca o fost bine…. si is curios si eu sa vad cum e :))
        cand am fost eu… nu am optat:)) m-au pus la autocar… cu adresa si timbru :)))…
        si sper sa ma mai duc, poate mai am norocul sa imi sada pe scaunul vecin .. o donsoara simpatica …. cum a fost ultima data :D (doua zile )
        ceva mai … special … poveste lunga :)))

      3. El e tot rac ca mine :P Ai ceva cu racii inseamna:)) De fapt.. am citit undeva ca zodia ta cu racul face o casnicie beton :lol:

      4. Asta cu racul am prins-o mai de mult.. + ca azi ii descoperii blogul pt prima oara.. si avea detalii chiar la infoblog :P

        De ce dai devil ? Te supara ceva ? :mrgreen:

  12. La intrebare.. vreau in Miami.. si-n Barcelona (inca n-am ajuns) :( Daca mai am ceva de zis.. revin si cu altele :D

  13. Multe din pozele tale.. as putea spune ca mai poti gasi chiar si-n Mexic ceva asemanator.. sau ma rog.. In America de Sud :)

      1. National Geographic mi-a luat mintile :mrgreen: Am vazut acum un an si ceva.. un documentar cu ceva gen ca ar exista o posibilitate sa avem mai multe sisteme DAR in celalalte sa fim tot noi.. dar diferiti. Ceva gen daca eu sunt bun aici.. cum ma stii de pe aici.. cica dincolo sunt opusul :D Mi-ar place sa-l cunosc pe celalalt Lusio.. the bad one :lol:

      2. Pai asa am eu un stil mai buclucas de a comunica. Nu-mi place seriozitatea excesiva in blogging. Asta nu e facut pentru lucruri grave, ci pentru distractie. :P

  14. Știam și auzisem că Spania e o țară foarte frumoasă, atât dpdv natural cât și arhitectural, chestii, trestii, dar parcă nu o credeam chiar așa. Uite că îmi place f mult Andaluzia ta, acel oraș Ronda e uimitor construit acolo, la o asemenea altitudine și apropiere de hău. :D

    Răspuns la întrebarea ta n-am, pentru că îmi doresc să vizitez tot ce e posibil pe această lume ( sper să apuc ), toate locurile despre care scriu la categoria ”Veni vidi” ( căreia ar trebui să-i schimb naibii numele ) îmi plac și le consider minunate. Cu toate acestea, am o țară în care aș vrea enorm de mult să ajung și eventual, dacă-mi place și „for real”, să mă stabilesc acolo … aidoma lui Dragoș, Noua Zeelandă.

    1. Ronda e cu adevarat spectaculoasa, o destinatie musai de bifat daca ajungi in Andaluzia. Dar ce are Noua Zeelanda de toata lumea vrea acolo? 8O

  15. @Dragos FDR. Nu era o observatie ca sa vizionezi tara, era doar o observatie in plus…poate nu te intereseaza cota TVA-ului, dar uneori conteaza chiar in cazul unui turist, astfel platesti mai putin si serviciile de care beneficiezi si produsele pe care le achizitionezi. Imi pare rau daca te-a deranjat observatia mea…dar fiind un comentator in plus cred ca am dreptul sa-mi spun parerea si totusi era la subiect afirmatia mea, nu aberam pe alte teme…:P

  16. daca ma intrebi ce loc as considera magic in lume as spune Seychelles … Se spune ca dupa ce a terminat de facut Lumea, Dumnezeu a ales un loc doar pentru el .. Acesta ar fi fost Seychelles. Arhipelag nelocuit pentru multa vreme, el fiind colonizat destul de recent …

    1. Ia auzi ce Smecher.. si-a tras cel mai smecher loc :lol: pfff..

      Nu va mai bateti in piept.. TOATA LUMEA E FAN seiceles d-alea :lol: Nu stiu vreo persoana sa refuze o calatorie gratis pe acolo.

      1. Uai, pai cati nu cunosc eu care nu suporta marea. Sunt pasionati exclusiv de munte. Alpinism la greu, haine sport, bocanci, cabane, foc de tabara, schi, trasee…pfff, sa nu auda de plaja, palmieri, umbrelute, nisip, golfulete, apa albastra. Munte si iarna. Vezi dara…

      2. Nu am cazut, dar nu ma mai atrage ca inainte. Parca si-a pierdut tot farmecul. Acum sunt innebunita dupa orase culturale, orase-muzeu,orase medievale, dupa insule exotice, hm, pur si simplu mi s-au schimbat gusturile.

  17. Hm, nu stiu ce are toata lumea cu Noua Zeelanda, mie mi se pare o tara de vis, stabila cat de cat dpdv economic, civilizata, sub mana conducatoare a Regatului Unit … e soare, e ocean … :D Acolo as vrea eu sa ma stabilesc, dar no .. poate gasesc intre timp altceva ce-mi place !

  18. apropo :))
    “El e tot rac ca mine :P Ai ceva cu racii inseamna:)) De fapt.. am citit undeva ca zodia ta cu racul face o casnicie beton :lol:”
    asta nu stiu… eu am citit ca racii merg bine cu scorpionii, dar nu cu capricornii :))

    1. Eu am citit la cupluri compatibile si inco. Si rac + capricorn era la compatibili :)

      Scorpion e sora mea si da.. ne intelegem (f) bine;))

  19. Ma bag si eu putin in seama, dar, dpdv astrologic vorbind, intr-adevar, racii si scorpionii formeaza cuplurile cele mai perfecte, daca pot sa zic asa, din tot zodiacul. :P:P Si eu sunt scorpion ! Dar culmea ca n-am intalnit raci pana acum.

  20. Se poate spune si asa. Ma interesa zodia mea si am tot citit diverse pe net, am si o carte cu semnele zodiacale in diferite culturi, e f interesant. Nu-ti inchipui ca sunt o fanatica, nu mereu cred in asa ceva, doar ca mie mi se potriveste ! :)

    *acolo trebuie astrologic, nu horoscopic, greseala mea, ca sunt 2 lucruri distincte.

  21. cred ca placerea care o simti cand vizitezi un loc, depinde in primul rand de compania pe care o ai…
    am vizitat ceva din europa… nu prea mult… ceva din america de nord… si sunt multe imagini care mi-au ramas amintiri dragi, in suflet…
    de ex… cel mai frumos… absolut superb… apus de soare… l-am admirat intr-o seara de iarna pe plaja pustie la provincetown… asta este o statiune undeva pe o imensa penisula in oceanul atlantic…
    cea mai frumoasa gradina botanica am vizitat in montreal…
    obiectiv turistitc. care m-a fascinat… purnul din paris…
    dar de locuit as vrea sa locuiesc… intr-un orasel minunat… in traducere se numeste noul canaan… si este in statul connecticut… la vreo ora si jumatate nord de ny… acolo este ca un parc in care sunt presarate case… si multe din ele au hotar la un lac privat… unde te poti plimba cu barca… sau pescui… oricum… locul este foarte romantic… foarte bogat… foarte civilizat…

  22. @ ZuZu, a fost o gluma nevinovata, n-are legatura cu niciun deranj, nu m-a deranjat absolut nimic, cum de ai ajuns la concluzia asta?!?!?!?…atâta tot ca, daca cineva are bani de Monte Carlo, sunt convins ca nu se gândeste la cota de TVA.

    Uite, ca sa te mai imbunez si sa-ti treaca supararea pe care nu inteleg cum de ti-am provocat-o, iti zic o gluma. Cu mai multa vreme in urma, unui indezirabil care se afla in Monaco i s-a comunicat, conform protocolului, ca are 24 de ore la dispozitie sa paraseasca tara. Omul, foarte spiritual, a raspuns: Spuneti-i Principelui ca e prea marinimos. Imi e suficienta o ora.

    @ miscellaneous11, multzam de alaturare! :-) Poate ne vom intâlni la un moment dat pe acolo :-)

    Tare ciudat cum numai mie mi-a facut Nice observatie ca “Noua Zeelanda” e tara, nu regiune…

  23. @Dragos FRD. Am crezut ca ai luat acel detaliu ca pe o completare idioata fara rost (poate ca era da mie mi sa parut interesant) .Si ai dreptate la ce preturi piperate sunt in Monaco nu te mai gandesti la TVA, poate deaceea e si cea mai mica ,ca sunt suficient de mari preturile ;))
    A prins glumita ;)))

  24. ce placere sa cutreier asemenea locuri chiar daca sunt in fata calculatorului :). eu sincer as vizita mai degraba America. dupa aceea as trage o fuga pana in Caraibe :D

  25. Mi-a palcut maxim postarea ta. Si descrierea e frumoasa, datele sunt multumitoare, iar imaginile te imbie sa fugi catre Andaluzia. Mie mi-ar placea sa ajung in Bora_bora, chiar daca nu e asa incarcata de istorie. Dar e frumos si interesant si locul pe care tocmai l-ai descris asa dragut. Place mie!

      1. Tentativa 2:

        Yeah.. eram foarte incantat de ea :mrgreen:…..pana mi-a zis cineva ca o excursie pana acolo e Foarte scumpa, si-am lasat-o mai moale :lol:

      2. Da, acea persoana te-a informat corect. Daca la Andaluzia mai trag sperante, la Bora-Bora nici nu indraznesc sa ma gandesc. In primul rand ca nu am chef sa calatoresc atat de mult cu avionul. De aceea am exclus din program SUA sau unele tari din America de Sud care par tentante.

  26. Minunat articol, la fel ca si cele pe care le-ai mai scris pe teme geografice. Complet si cu niste imagini superbe.
    Andaluzia este minunata.

  27. Am avut placerea sa locuiesc doi ani si jumatate in Andalucia (cum zis spaniolii), langa Marbella si am vizitat si Ronda, un fel de Sighisoara a noastra.
    Zona de sud a Spaniei mi se pare cea mai linistita din toata Peninsula Iberica. Oamenii seamana foarte mult cu Ardelenii. Este un taram de vis.
    Merita vizitata din martie pana in iunie si din septembrie pana in noeimbrie. In rest vara e foarte calduroasa, in special in Sevilla, si iarna e putin anosta, pentru ca ploua foarte mult.

Comentariile sunt închise.