Invitatie la restaurant

De multe ori, el este motivul disputelor din cadrul unei casnicii in care ea ii reproseaza lui ca nu are grija de ea si ca nu o respecta, tinand-o mereu la cratita, este prilejul unor escapade, unor intalniri de afaceri…..este refugiu, incantare, binecuvantare si blestem. Este prezent peste tot in jurul nostru. El, restaurantul, nu a fost intotdeauna cel pe care il cunoastem azi. Denumirea,  functiile si rolul lui au evoluat odata cu dezvoltarea stiintei si cu modificarile gastronomice prezente in cadrul societatii. Pe meleagurile noastre europene, prima mentiune a unui stabiliment care indeplinea functiile restaurantului din zilele noastre ar fi in Salzburg si ar data inca de pe vremea lui Carol cel Mare (803). Alte marturii plaseaza localurile ceva mai aproape in timp: Sobrino de Botin (1725) in Madrid si Tavares (1785) in Lisabona pretind ca sunt cele mai vechi restaurante care sunt si astazi deschise chiar daca locatiile s-au schimbat intre timp.

La origine, insa, la inceputul epocii moderne, cuvantul restaurant provenea din termenul restaurateurs si desemna nu un loc in care se servea masa, ci supele racoritoare oferite de furnizorii de alimente. Dezvoltarea conceptului de restaurant din prezent se datoreaza miscarilor economice generate de burghezia vest-europeana la inceputul secolului al XIX-lea. Interesul burgheziei pentru acest tip de local a facut ca in 1834 sa fie peste 2000 de restaurante. Cuvantul restaurant a intrat  in dictionarul academiei franceze in anul 1835 si ii apartine marelui bucatar francez Brillat-Savarin, omul care a revolutionat gastronomia europeana.  In opinia sa restaurantul era o afacere care consta in oferirea de ospete publicului, intotdeauna pregatite cu feluri de mancare servite in portii la un pret fix la cererea consumatorului.

Astazi, restaurantele sunt parte importanta a fiintei noastre, a cotidianului. Si, totusi, sunt oameni pentru care inca servirea mesei in oras nu este o banalitate. Este o arta, este pura si sincera creatie. In ultimii ani, omul care a revolutionat aceeasta arta este catalanul Ferran Adria prin celebrul sau restaurant El Bulli din Roses, Costa Brava, inchis acum pentru a fi recreat in scopul de a servi noilor idei ale marelui bucatar spaniol.

El Bulli, cel mai bun restaurant din lume, situat la cca doua ore de Barcelona, in statiunea Roses de pe Costa Brava

Pentru voi ce reprezinta restaurantul? Un local in care poti lua masa pe fuga daca nu ai timp sau chef sa gatesti, un prilej pentru a iesi in oras si a mai diversifica monotonia zilnica, un cult, o arta cu reguli bine stabilite, un loc de munca, un spatiu de intalnire cu prietenii?

Toate la un loc sau niciunul dintre cele de mai sus? Este restaurantul o inventie a oamenilor generata de excesul de mancare?

Autor: Vacitim

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Share

184 de comentarii la “Invitatie la restaurant”

  1. Eu merg rar la restaurant, doar atunci cind ma invita omul meu drag :) Pentru mine inseamna mai mult intimitate (din moment ce merg aoolo mai mult doar cu vreo ocazie speciala) si asta imi place. Mai greu este atunci cind trebuie sa ma decid ce sa maninc, mereu ma pierd in multitudinea de mincaruri din meniu :))

    1. Sunt foarte dragute mesele in doi de la restaurante, iar daca aveti unul anumit, este si mai frumos. Eu am ajuns sa merg in aceleasi locuri si deja stiu meniul si chelnerii stiu ce comand eu :)))) Asta pentru a evita, dupa cum spuneai si tu, alergatul prin meniu.
      Desi, de cate ori am incercat ceva nou, am reusit sa supravietuiesc. Insa, pastele si chestiile care contin fructe de mare sau alte umblatoare de genul ala m-au invins :d

  2. La restaurant merg doar cu prietenii pentru a ne simți bine, pentru a ne relaxa. Merge la final de săptămână să te oprești într-un restaurant unde ambiența e mai plăcută decât într-un club sau altceva cu muzica la maxim și mult fum de țigară. Ultima poză e din CN Tower Toronto :X Aș da 100$ pentru o masă acolo (50$ urcarea în turn, 50$ mâncarea) :P

    1. Yup…cam asta e regula generala: restaurantul e un loc in care te poti relaxa cu prietenii, eventul relaxa intr-o compania si mai placuta.
      Asa-i, merita din cand in cand un astfel de rasfat, chiar daca e platit scump. Servirea, ambianta, sentimentele pe care ti le genereaza merita banii. Amintirile sunt placute :)

  3. Ce poza dragute ai gasit, Nice! Felicitari. Ahh-pentru mine restaurantul reprezinta toate la un loc si mai mult decat atat, pentru ca ma preocupa si isoria lor.

    De asta atunci cand intru intr-un restaurant sunt atent la toate caracteristicile.

  4. Ce-mi mai place sa merg la restaurant! Dar nu o fac prea des, din pacate. Pentru mine, in primul rand, e o adevarata placere sa merg cu iubitul, dar sa ma si intalnesc cu prietenii intr-un loc intim, cu muzica in surdina, unde sa ne simtim bine si sa ne bucuram papilele gustative.

      1. Vacitim, multumesc. Sunt cateva locuri unde-mi face placere sa merg, dar, dupa cum mai spus nu merg prea des, dar o sa tin minte faza cu “o anumita masa” si chiar o sa o pun in aplicare.

  5. Nice, primo, tema actuala a blogului este superba, mi-ar placea sa ramana asa dar, cum te stiu mereu in cautare de ceva mai bun, probabil ca o vei schimba. :P La restaurant ajung destul de rar, merg acolo pentru a ma vedea cu amicii si pentru a manca ceva mai rafinat. Desi sunt destul de conservator in privinta mancarii, imi place sa testez si specialiatati specifice altor regiuni geografice si culturi, cu conditia esentiala de a nu contine chestii dubioase, recte serpi, gandaci si alte taratoare. NO WAY!

    1. Julien, si eu si Lusio am admirat tema. Hai sa facem ceva ca sa o convingem pe Nice sa o lase pe asta, altfel, maine sigur ne trezim cu alta :))
      Yey :d si mie imi place sa incerc diverse mancaruri ale altor natii, dar la fel ca tine, cu rezervele de rigoare. adica, nu taratoarele de mai sus si nici chestii din mare….:d
      Ceva recomandari de restaurante? Poate din comentarii Nice o sa faca un articol cu restaurantele noastre favorite :))

    2. Stai ca asta deja a disparut din baza de date… :( :( Cred ca e fantastica si ma reprezinta in totalitate, cum as putea gasi ceva mai bun. Este o teme propusa de mine celor de la blogway.

  6. mda … un loc unde sa te simti bine cu cine te duci. insa imi scapa motivul acestor aranjamentele culinare, foarte frumoase de altfel … Asta e mai mult pictura/sculptura cu mincare si este, inevitabil, scumpa si putina. Sa nu uitam ca totusi intr-u restaurant trebuie sa te saturi si nici sa nu postesti dupa aia pina la salariul urmator. :)

    1. hey :d absolut, ai foarte mare dreptate :)
      Iti spun eu care este motivul. Candva, mancarea avea scopul clar de a umple stomacul. Fara a avea legatura cu sanatatea…totul era sa mananci ca sa ai burta plina si sa dormi linistit. Cu timpul, actiunea de a manca s-a transformat in arta. Vesela, lumina, ambianta camerei etc…modul de servire, de asezare a bucatelor pe masa… forma, culoarea si gustul preparatelor au devenit primordiale.
      Rostul celor de mai sus este de a incanta, nu de a satura. Da, e pictura, e sculptura si de multe ori arhitectura.
      Practic, in astfel de restaurante te duci ca sa iti etalezi hainele, sa te dai mare si sa mananci desertul :))) Iar daca te plimbi o ora dupa ce mananci, ajuns acasa, vei manca din nou :p
      Pai la el bulli ne lasam sigur un salariu de vreao 800 de lei la o masa :D

  7. restaurantul e un fel de doua feluri!. pentru mine este o banalitate. pt ca pot manca acasa ce manc si acolo, in plus…. cam toate sunt la fel!am mancat la restaurant doar de cateva ori….( nu pt ca am vrut) … pot sa zic ca tot acasa e mai buna :D
    mo depinte…. se mai fac si intalniri…cu amantele :mrgreen: si alte chestii necurate. =)) dar …. pt mine e tot una! …
    cand ai bani de aruncat…. sau vrei ceva ce nu manci in fiecare zi, atunci dai ffuga la estaurant… dar altfel….

    1. Yey :D asa este, sunt de fapt doua motive: nu ai ce face cu banii si vrei sa mai cheltui din ei si al doilea tre’ sa impresionezi o anumea ea :D. Desi, ca sa fiu sincer, in ultimul timp am inceput eu sa fiu invitat de femei la restaurant =)))

    1. Asa-i, sunt de acord cu tine! Din pacate, restaurantele adevarate sunt putine. Si ma refer aici si la local si la felul incare arata ospatarii, la cum sunt iti vorbesc, la cat de bine iti inutuiesc dorintele, la cat de repede te observa cand ai nevoie de ceva etc. Desigur, mai e vorba si de bucatari si de felul in care stiu sa pregateasca mancarea.
      Nu stiu daca il stii, dar e un film tare dragut, asiatic, kung fu chefs, in care 5-10 minute iti explica acolo cum sa prajesc un ou cu adevarat….apropo de arta culinara :)

  8. Neata!!! Ce parere aveti de noua tema? :) :) :) Sa aud impresii! :D Cei de la blogway sunt tare draguti, mi-au satisfacut toate doleantele. Acum lucrez la activarea unor plugin-uri esentiale pentru buna desfasurare a activitatii pe blog.

      1. Lusio, tema asta e de pe un site recomandat de Alina(sora ta :P ). Le-am propus-o eu celor de la blogway si ei au bagat-o in baza lor de date la CEREREA MEA EXPRESA! :)) Adica, pe considerentul, clientul nostru stapanul nostru. :mrgreen: Am gasit eu si alte teme superbe, dar asta ma defineste perfect, nici pe comanda nu mi-o facea cineva atat de bine. Sunt happy. :) Acum incerc sa rezolv si celelalte plugin-uri(editare de comment, emoticoane de mess etc etc etc). :D
        Cum comentezi ultimele noutati? 8O

        1. Daca rezolvi si emoticoane si edit.. o sa-ti ador si mai mult blogul:))

          Care noutati (mai exact) ? ( ca mi-e sa nu vorbesc eu de altceva si tu de altceva :lol: )

          PS: Am ginit un lucru uratel pe blog. Butonasul “My Best Friend” sta aiurea.. :(

          1. Mai astepta putin si o sa vezi. :P Da, l-am reperat si eu, acopera sezlongul si umbreluta de la calendar, nu a mai intrat acolo sus. :( Nu am ce sa-i fac. :( Na, unde ai mai pomenit tu lucru perfect?

        2. “Am gasit eu si alte teme superbe”

          E bine daca mai ai ;) Ca POATE ni s-o acri de asta intr-un an sau 2.. si mai dorim o alta schimbare :))

        3. Ce ti-am zis eu ca daca insisti ori cedeaza ei.. ori ii faci sa te lase!? :)) Ma bucur c-ai reusit sa-ti rezolvi problema cu tema si ai reusit sa-i faci sa te ASCULTE in adevaratul sens al cuvantul! Se pare ca indeed daca insisti nu pierzi nimic, inafara de… rabdare. :D Aia cu persoanele de genul asta o pierzi cel ami repede din pacate!

          1. Da, am reusit, am instalat si activat toate plugin-urile(edit comment si commentluv), nu stiu ce sa le fac acum sa apara pe blog. O sa te mai caut pe mess cand ai timp, poate imi dai un sfat. :) Cu emoticoanele de mess si pozele de gravatar am reusit singura. :(

    1. Mie imi place mult mai mult.Sper sa-mi primesti comentariile macar acum si,profitand de ocazie iti urez”la multi ani” de ziua ta,mult succes cu noul blog si un an nou asa cum il doresti.Cu drag.

        1. :) :P A, daaa, dar si in coltul din dreapta e ceva dragut, imi place aparatul ala de fotografiat. Si ca are mult verde asa… :) Tema asta ma defineste perfect! :) :)

      1. A nu se intelege ca de mica am visat sa am blog. :)) Din pacate a trebuit sa plec de pe blogul unde as fi vrut eu sa raman… Acum il am pe …the next best thing. :) :( :(

  9. Când nu am timp să gătesc comand o pizza. :P

    Eu văd restaurantul ca un loc unde mergi și te relaxezi, un loc de ieșire, cum ieși la o plimbare în parc sau un film. Depinde de moment.
    Și un loc unde să experimentezi noi elemente culinare.

      1. Eu sunt alergică la fructe de mare, deci nu pot experimenta așa ceva.

        Eu nemâncând în general condimentat, cele mai șocante experiențe culinare au fost mâncarea indiană și mexicană. Cel puțin la cea mexicană… e grozav ce gustoasă poate fi o amestecătură și de aia și de ailaltă și de ailaltă. Dar n-aș mai repeta, stomacul meu nu cred că ar mai rezista.
        Sau am mâncat o dată într-un restaurant chinezesc o carne atât de gustos gătită, încât nu îmi păsa dacă e de câine sau de pui sau de șobolan. :lol: Bine că nu știam. :lol:

        Nu e prea șocant de fapt, dar de pildă gândaci nu aș mânca niciodată. Fie ei și prăjiți.

        1. Eu nu-s alergic, dar nu cred ca pot manca fructe de mare…nu le am in subconstient :)

          Nu am mancat mancare indiana, chineza mi-ar placea, dar la fel ca tine, sa nu stiu ce fel de carne este.
          Dar, la fel ca tine nici eu nu mananc condimentat si la fel si eu am avut o experienta nefericita cu mancarea mexicana. Eu ca orice taran roman, am simtit nevoia sa ma bucur de fasole…mexicana…cat de picanta a fost….cred ca iti imaginezi :)))))

  10. Ok, sa ma pregatesc de pe acum pentru “avalansa” de comentarii? :mrgreen: Cred ca va genera reactii….contradictorii; sa nu anticipam insa, ramane de vazut! :wink:

  11. Ai reusit!! In primul rand sa pui una din temele pe care le-ai tooooooot laudat si cu care m-ai ” batut ” la cap si-n al 2 lea rand sa-mi starnesti o imensa pofta!! :(
    Pentru primul lucru ma bucur, pentru al 2 lea.. ma voi razbuna. :twisted:

  12. waw! frumos blog, am crezut ca n-am nimerit bine, ma stiam intre baloane si hop o tema nou nouta. deosebit de frumoasa. imi place mult :) se pare ca da semne bune noul domeniu.
    si acum sa citesc postul, ca de entuziasmata am vazut tema, pozele si ca postul e de la Vacitim :)

    1. >:D< Un comment pe gustul meu. :) Multumesc. E opera Alinei, ea mi-a recomandat site-ul cu temele astea fantastice. :) Bine, si cei de la blogway au fost baieti draguti. :P Cand intru aici am senzatia ca ma pregatesc de o expeditie. :P De aventura vietii mele… :roll: :mrgreen: 8O

        1. Bunaciuni…ca in pozele de mai sus? Mie mi se par tare comice, tocmai de aceea le-am si postat, mai ales prima. Aia e mancare sau …arta? Cine e nebun sa comande asa ceva si sa mai si plateasca o avere? :?:

                1. Ai noroc, pe prima, cea cu Londra, o avem in baza de date ai o pot activa oricand. Da, mie imi place mai mult cea cu plaja, dar ma deranjeaza sticla aia :cry: goala acolo.

  13. eu daca as putea as manca numai la restaurant, imi place sa fiu servita, sa incerc diverse chestii desi sunt cam traditionala si nu multe noutati imi plac
    imi place ca fac ei miros in bucatarie eu doar mananc :)
    imi place sa ies si in doi, si cu mai multa lume, e si loc de socializare, si de mancat bine (unele locuri) si de divertisment :) all inclusive!

              1. Nu stai ca n-ai foarte mult poate. Pai s-o luam logic.. platesti blogul lunar (aici nu stiu daca puneti aman2 bani). mergi DES in vacante pe afara, mergi DES la restaurant.. ai zis ca-ti plac mult hainele, accesoriile, pantofii gen.

                Deci.. Nu stai rau :mrgreen:

                1. Pai e putin pe luna.. dar pe tot anul ? :mrgreen:

                  Eu pe aia 24 si ceva.. ii dau pt tv gen :lol: Ce-i drept ma uit cam rar dar asta-i part 2 :lol:

                2. Pe tot anul vin cam 56 de euro. Dar am ales sa platesc lunar. E, pai daca nu vroiam sau chiar nu aveam ramaneam pe wordpress si aveam tema aia coraline. :))

                3. Pai acum ma intelegi de ce ii spuneam lui creve ca nu ma mai pot intoarce pe platforma gratuita. Asa cum a facut el… Dar sa stii ca mi-am pierdut aproape tot traficul…

      1. Eu n-am incercat cine stie ce fructe de mare. De fapt, eu nici nu le vad “fructe” :lol: ci de multe ori, niste chestii oribile (cel putin la aspect).

        1. Trebuie neaparat sa le incerci, sunt delicioase. Trust me, si eu eram destul de reticenta, nu prea aveam curaj sa ma aventurez pe taramuri gastronomice necunoscute, dar nu am regretat nicio secunda. :(

      2. Hopa, Nice, suntem cumva burgheza? 8O Pai cui lasam noi tabieturile proletare?! Se compara mancatul la restaurant cu slana invelita in ziar si asortata cu litere pline de tus? Asta ca sa nu mai vorbesc si de ceapa zdrobita cu pumnul de coltul mesei sau vinul camuflat in sticla fumurie de 1 litru, ca sa nu se prinda sefu’! :mrgreen: Huoooo, jos cu burghezia asupritoare!!! Traiasca proletariatul socialist, in frunte cu masele muncitoresti si vajnicii tarani colectivisti!!!! :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

        1. “cu slana invelita in ziar si asortata cu litere pline de tus? Asta ca sa nu mai vorbesc si de ceapa zdrobita cu pumnul de coltul mesei sau vinul camuflat in sticla fumurie de 1 litru, ca sa nu se prinda sefu’!”

          :lol: :lol:

    1. :( Da, doar pe astea le-am gasit momentan. :( Se iau mai usor din lista, doar cu un click. Te scutesc de un efort. Am activat si celelalte plugin-uri, sa vad cum le pun pe blog, deocamdata sunt pe sidebar la admin. :P

  14. si eu as putea merge zilnic la cantina dar nu-mi place cum gatesc bucataresele respective, si in plus e foarte scump si frig :))) fac econimie. (in pauza de masa )
    prefer sa ies din cand in cand , eu n-am mancat niciodata fructe de mare mi se par gretoase, cel putin la aspect
    daca nu-mi place cum arata si cum miroase mancarea prefer sa nu mananc
    sunt constienta ca gustul se cultiva in timp, dar sunt prea multe lucruri care nu-mi plac
    mi-ar placea sa fac un curs de gatit, dar cum nu-mi plac condimentele si multe alte lucruri ar fi cam greu :)

    1. Si la cantina e scump? :)) :( Da, aspectul e esential, dar si daca arata bine si nu e bun la gust ce te faci? Mie nu-mi plac combinatiile de gusturi, in una din pozele din articol ( 4 parca) :cry: e iepure cu jeleu de mere sau ceva de genul. Arata divin, dar nu as putea sa mananc. :cry:

      1. poate daca ajung prin spania sau italia o sa incerc fructe de mare, dar aici……..nu stiu dc m-as aventura :D
        pai e singura in zona in care lucrez eu, si isi permit sa fie scumpi :) ma duc din cand in cand, atunci cand mi-e lene sa gatesc sau sa pap sandwichiuri
        uneori ne comandam la birou mancare :) si e mult mai buna
        oricum mi se pare destul de scump sa mananci zilnic in oras, eu nu ma multumesc doar cu un jeleu :)))
        unele combinatii sunt ok, imi plac, altele nu (despre asta am mai discutat noi)

        1. “oricum mi se pare destul de scump sa mananci zilnic in oras” – Pana si Lilly e de acord..

          Deci Nice.. esti rich :twisted: doar ca te alearga modestia :mrgreen: sau ti-e frica ca poate apare un fel de roman gen gourcouff si nu vrei sa te iubeasca pt banii tai 8)

    2. “eu n-am mancat niciodata fructe de mare mi se par gretoase, cel putin la aspect”

      macar Lilly e pe aceeasi unda cu mine :lol:

      Mersi ca nu ma lasi sa ma simt singur printre mancatorii astia de cica “fructe” de mare :mrgreen:

        1. Slana voastra ardeleneasca nu imi place! Prefer SUNCA olteneasca, caci este impanata, adica jumatate carne, jumatate grasime; bine, nu in exces caci se depune, dar iarna e buna, caci tine de cald :D Nu degeaba eschimosii se hranesc numai cu carne! :lol:

            1. Exact, dar parca si mai bun. :) Puiul e favoritul meu dupa fructe…

              Cu un continut bogat de beta-caroten, vitamina A, minerale si aminoacizi care au proprietatea de a mentine in organism un continut ridicat de colagen (necesar pentru buna functionare a tesutului conjunctiv), fructele de mare sunt un bun tratament anti-imbatranire. Fructele de mare sunt o sursa principala de caroteni naturali cum ar fi vitamina A (beta-caroten) si bioflavonoide, antioxidanti care ajuta la o imbunatatire a vederii, eliminand resturile celulare acumulate la nivelul ochilor.
              Alte proprietati ale fructelor de mare:
              -ajuta la tratarea racelilor si problemelor respiratorii;
              -sporesc rezistenta la alergii si infectii;
              -diminueaza riscul de cancer;
              -magneziul continut de aceste fructe de mare contribuie la reducerea tensiunii arteriale crescute si previne accidentele vasculare cerebrale;
              -normalizeaza nivelul de colesterol din sange, contribuind la stoparea instalarii bolilor cronice;
              -sustin sanatatea rinichilor;
              -detoxifica organismul si elimina metalele grele si poluantii acumulati din aer si alimente;
              – au capacitatea de a elimina celulita din organism prin arderea tesutului adipos.
              Gustoase si sanatoase, fructele de mare sunt scumpe indiferent de unde le cumperi sau de unde le mananci. Pretul lor este justificat pentru ca sunt greu accesibile, se pescuiesc destul de greu, cu vase specializate. Cele mai mari tari exportatoare de fructe de mare sunt Japonia si Norvegia.

              1. “pentru ca sunt greu accesibile, se pescuiesc destul de greu”

                E ceva ce nu macelareste/distruge omul ? Am ajuns sa mancam cred ca aproape ORICE!

              2. Deci dacă aș avea bani și aș ști să le pregătesc, nimic nu m-ar opri să le mănânc, zău. Am încercat odată să-mi fac niște creveți … nu mi-au ieșit cine știe ce, n-au fost răi, dar păreau cei mai ”accesibili” pentru familie, adică eu mă încumet la experiențe de orice fel, mama însă nu. :))

    1. Le-as pune eu, ca am remarcat si nu-mi place, dar nu am ce face ca sunt afisate de la tema in ordine alfabetica. :( Macar am scapat de pagina aia care se vedea aiurea.

  15. Foarte FRUMOASĂ tema, Nice, îmi place incredibil de mult. :D:D:D Vezi, eu ce ți-am zis că totul o să se rezolve ? :P Trust Misce :D
    Interesant și articolul, dar o să-ți răspund mai târziu un pic, vacitim, ok ? :P Că acum am treabă cu Nice.
    Draga mea, ai comentariul cu numărul 4 444 la mine pe blog, multiplu de 1 111, numărul meu preferat. Așa că îți ofer un ”summer love” simbolic … http://photos1.socializr.com/14/22/29/142229491m.jpg șiiiii după ceva vesel, ceva mai ”trist”:
    UITEEEE, DE CE EA ȘI NOI NUUU ? :(
    http://www.acasatv.ro/vedete/diana-dumitrescu-a-inotat-printre-rechini-in-vacanta-din-insulele-maldive-galerie-foto.html

    1. Merciiiii, ce cadouri frumoase. >:D< Sa stii ca ai intrat la moderare pentru ca ai avut mai mult de un link in comment, nu ca s-a suparat blogul pe tine. :))) Si apropos de comentarii, tu esti autoarea celui cu nr:18 640 :)) E multiplu de ceva? :mrgreen: :twisted: :lol: :oops:

      1. Da, Nice, stai liniștită, m-am gândit eu că de-aia am intrat la moderare ;))
        Cu mare plăcere, deh, în sfârșit am prins o persoană, că deși am fost relativ atentă la numărul comentariilor, niciodată n-am nimerit să fie 1111,2222,3333 … tu ești 4444 :D
        18 640, ioi, e multiplu de mai multe, dar mno, nu contează ;)) !

  16. Imi place sa ies la restaurant si-mi place s-o fac doar cu ocazii deosebite. In rest, prefer un pub, ceva lejer. Dar restaurantul este rezervat unor momente sarbatoresti, unor placeri spirituale, dar nu numai. Imi place servirea, dar imi place design-ul mancarurilor din farfurii, atmosfera oarecum intima, lumina difuza si multe alte lucruri pe care nu le gasesti in alte locuri.
    Si-mi place articolul si, fara sa ma fi uitat al cui este, stiu ca-i al tau, Nice. Pentru ca mereu ma incanti (voi vorbi doar de mine, personal) cu postari bine documentate, utile. Plus ca mi-ai facut o pofta nebuna sa merg pe Costa Brava, la El Bulli.

    1. Asa este, sunt de acord cu tine. La un restaurant conteaza mult decorul (cum arata sala, mesele, fetele de masa, vesela, tacamurile, candelabrele etc.), felul in care se face servirea, cat de bine si de gustoasa este mancarea, motivul pentru care suntem acolo si bineinteles compania.
      Inainte sa mergi la El Bulli, te sfatuiesc sa intrebi daca s-a deschis. Stiu ca Ferran Adria il inchisese pentru redecorari, rearanjari, re, re,re….:D

    2. Bine ai revenit, Dana. :) Articolul este scris de Marin(Vacitim), este cadoul lui pentru mine de inceput de an. :P Eu ce sa mai zic de Costa Brava :( …asa cum toata lumea stie, inima mea a ramas in Catalunya…

  17. Restaurantul este locul in care, cand si cand, ma intalnesc cu prietenele mele de suflet. De fiece data sesizez ca, si datorita companiei, iesirile la restaurant ma incarca pozitiv.
    Eu chiar am luat masa in Salzburg.

  18. La restaurant nu as putea merge pentru a lua masa ,,pe fuga”. Pentru asta exista fast-food’urile sau micile covrigarii. Restaurantul impune parca o stare de relaxare, calm, liniste. Mi-ar placea sa experimentez diferite specialitati culinare de pe alte meleaguri. Si da, fructele de mare ma tenteaza de ceva timp, ar trebui sa imi fac timp curand pentru asta, caci tot citind despre mancare mi s-a facut pofta… :D
    In ceea ce priveste mancarea ca forma de arta… trecand peste faptul ca preturile sunt mari sau peste faptul ca nu te saturi, mie mi-ar fi mila sa distrug arta…

      1. Meleaguri… si, si, de toate! :mrgreen: E curiozitatea de vina. In rest, gustul/mirosul nu sunt simturile mele ,,speciale”, stau relativ mai prost la acest capitol decat cei din jurul meu. Dar, curiozitatea! :D

  19. O gramada de chestii pe care nu le stiam…multumesc, vacitim!
    Eu in general prefer sa manânc / beau acasa. Stiu ce manânc, stiu ce beau. La restaurant nu prea ai intimitate, trebuie sa suporti muzica altora, nu stii niciodata cu siguranta ce manânci si trebuie sa te duci la toaleta altora….In principiu cam ocolesc restaurantele. In Bucuresti am unul singur cu adevarat preferat: Salt’n’Pepper, unde patron e un vechi amic al meu pe care il stiu incapabil de magarii culinare. Omul n-a fost niciodata un fan al tzepelor atunci când era vorba de mâncare sau bautura si e foarte atent la aceste chestiuni. Nu e chiar ieftin, dar se manânca extrem de bine.

Dă-i un răspuns lui Nice Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *