Fructe si legume de toamna

 

Daca ar fi sa vedem doar partea plina a paharului (si stiu ca multi dintre cei care citesc acest blog sunt capabili de asta) ar inseamna ca ne aflam momentan in cel mai frumos dintre anotimpuri. Plina de semnificatii si culoare, toamna innobileaza natura cu pasteluri rupte din soare, generoasa ca nimeni alta ne rasfata cu roadele sale, ticsind hambarele cu grane, toarna vin in butoaie, umple panerele cu fructe si legume proaspete si camarile cu conserve delicioase, radiind prin toti porii de sanatate, vitalitate si energie.

In cel de-al doilea episod din categoria “autumnale” voi trece in revista alimentele-medicament care ne fortifica organismul in mod miraculos, dar prezinta si proprietati tamaduitoare eficiente. Asadar, iata vedetele toamnei in opinia mea:

Top 5 legume

1. Vinetele (ideale pentru gatit sunt cele inchise la culoare, bine coapte, lungi, subtiri si fara pete) au doar 27 de kcal/100 de grame, sunt bogate in vitamine, antioxidanti, stimuleaza activitatea ficatului si pancreasului, reducand nivelul colesterolului in sange. Mancarurile ce se prepara avand-o ca ingredient principal: musacaua, zacusca sau banala salata de vinete cu dovlecei sunt preferatele mele.

2Sfecla rosie are si ea un ridicat continut de vitamine, imbunatateste metabolismul, previne la fel ca si vinetele aparitia bolilor de inima si are un efect miraculos asupra ficatului. In plus, ajuta la detoxifierea organismului si intareste echilibrul psihic. Interesant de stiut este faptul ca isi pastreaza aproape toate proprietatile prin fierbere, iar pusa la murat chiar isi imbogateste doza de vitamine. O ador in salata cu hrean. 

3. Dovleacul este un bun detoxifiant, miezul sau  continand o cantitate mare de  vitamine: A, C şi E, betacaroten, sodiu si potasiu si doar 13 kcal/ 100 de grame. Cu ajutorul lui luptam impotriva bolilor de inima, cancerului si impotriva disfunctiilor mentale. Pulpa sa are pro­prietati diuretice, laxative si sedative. Il prefer la cuptor sau in placinte.

4. Conopida si broccoli sunt sarace in calorii, indicate in curele de slabire, dar si pentru prevenirea bolilor de inima si cancerului. Conopida are proprietati analgezice, decongestionante, energizante si antireumatice. Broccoli previne formarea cataractei, fortifica sistemul imunitar, intareste oasele, este o sursa de vitamina A, B2, acid folic, vitamina C, fier, calciu si potasiu, avand o actiune remineralizanta asupra organismului in sezonul de toamna. Le pregatesc la aburi si le servesc alaturi de branzeturi si carne de pui.

5. Gogosarii si castravetii se remarca prin continutul ridicat de substante nutritive esentiale, de vitamine(A, B, C ) si minerale (potasiul, calciu si fosfor). Ii prefer murati si in salata de boeuf.

Top 5 fructe

1. Strugurii au in compozitia lor vitamine care intaresc sistemul imunitar, inlatura oboseala, previn bolile de inima si imbunatatesc activitatea renala. In plus, strugurii negri contin resveratrol, un antioxidant puternic ce previne oxidarea celulara, principala cauza a imbatranirii premature.

2. Merele sunt cele mai recomandate fructe impotriva asteniei deoarece intaresc sistemul imunitar, datorita aportului ridicat de vitamina C, au rol antioxidant, previn aparitia cancerului de san sau de colon, iar datorita continutului sarac in calorii mentin un nivel sanatos al colesterolului.

3. Perele, inrudite cu merele, sunt de obicei mai zemoase si mai aromate. Principalele proprietati terapeutice sunt: diuretice, depurative, laxative, remineralizante, nutritive, astringente, sedative.

4Nucile, deosebit de hranitoare si cu mare valoare terapeutica, sunt bogate in fibre si antioxidanti, grasimi monosaturate, polisaturate si acizi grasi care scad colesterolul si iti protejeaza inima. Continutul  in zinc le recomanda ca tratament adjuvant in astenie, intarzieri de crestere, tulburari ale sistemului nervos, afectiuni ale pielii, psoriazis si impotenta.

5. Prunele reprezinta si un medicament antianemic si antiastenic, ajuta ficatul si reduc riscul de aparitie a unor tipuri de ciroze, previn aparitia gutei, aterosclerozei, hepatitei, diabetului, intoxicatiilor alimentare, reumatismului, fluidizeaza sangele, impiedica formarea de cheaguri de sange si scad riscul aparitiei de tromboflebite.

 Dar, pentru ca intotdeauna exista un dar, de cativa ani incoace, in miez de toamna ma cuprinde un dor nebun dupa aromele copilariei, dupa savoarea naturala a merelor ionatane si strugurilor Hamburg, dupa zacusca de vinete si ciuperci si sfecla rosie din cuptorul bunicii. Degeaba iau la colindat toate hypermarketurile, ca in niciunul nu regasesc miresmele de altadata. Fructele  si legumele sunt aratoase, bine crescute, dar garnisite din abundenta cu chimicale, atat de fade incat zici ca manaci plastic. Dau buzna in gradina casei de la tara si constat cu regret ca singurul meu mar a produs fantastica recolta compusa din fix 1o fructe. Nu, si nici nu ma gandesc sa mai dau banii pe merele Idared “made in Poland”. La struguri a trebuit sa ma reorientez spre cei albi pentru ca soiul meu favorit, muscat de Hamburg a disparut cu desavarsire.

 

Care sunt fructele si legumele pe care le indragiti cel mai mult toamna? Mai gasiti fructe si legume naturale ce pastreaza aroma copilariei in zona unde locuiti? 

 

surse: www.avantaje.ro,www proretete.ro,www. ziare.com, www.weheartit.com

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Share

123 de comentarii la “Fructe si legume de toamna”

    1. Asta stiu, ne repeti aproape cu fiecare ocazie. :biggrin: Articolul nu este despre anotimpul preferat, ci despre fructele si legumele de sezon. Despre preferintele voastre in acest domeniu, despre ce fructe si ce legume adorati. Dudele? :shocked: De unde le procuri? :lol: Ai un dud in curtea blocului? :lol:
      Asa cum spuneam si in articol, eu ma confrunt cu o mare problema: roadele toamnei nu mai au gustul copilariei, gustul savuros si natural de altadata, acum toate contin pesticide, sunt modificate genetic si chiar expuse la radiatii ionizante pentru a-si pastra prospetimea cat mai mult timp. Eram curioasa daca si voi sunteti in aceeasi situatie.

      1. Hey :) Nu, nu am dud la strada in fata blocului sau in spate, din pacate :cwy:

        De obicei ma duc pe la tara vara si pap dudele de pe drum :devil: Sunt suficiente cat sa imi satisfac poftele :biggrin:

        E adevarat, fructele si legumele nu mai au gustul din copilarie, dar in acelasi timp si noua ni se pare ca acela era un gust sublim pentru ca il asociem mereu copilariei si vietii fericite si linistite de atunci. Totusi, unele fructe pare ca prea sunt injectate cu seringa :getlost:

        1. Buna, Marin. :cheerful: Spune-mi si mie, dudele astea nu sunt cumva fructe de vara? Tin minte ca le mancam cand mergeam vara la tara, in copilarie… Si la ce categorie le-am putea incadra, la fructe de padure? :dizzy: Nu de alta, dar pe nicaieri nu se vorbeste de ele…si mai ales de proprietatile lor miraculoase. :lol:
          Nu, Marin, eu nu ascociez gustul fructelor cu cel al copilariei mele fericite din simplul fapt ca nu imi aduc deloc aminte de acea perioada de timp cu drag, dimpotriva. Copilaria mea nu a fost tocmai minunata, eu fost multe lucuri dureroase, pe care nu e momentul sa le dezvolt acum. Eu am vorbit clar de soiuri care mie imi placeau si care acum au disparut de pe piata. :ninja: :cwy:

          1. Depinde, le mai gasesti si spre toamna, dudele zic.Dudul este un pom fructifer, deci nu sunt fructe de padure. Cat despre proprietati, nu stiu nimic :cool: Eu le mananc de placere :biggrin:

            Imi pare rau….da-mi cateva exemple de astfel de fructe, te rog…cu detalii :lol:

  1. Imi plac toate cele prezentate de tine :lol:
    Am gasit zilele trecute niste pere galbene,mari si dulci, exact cum aveam eu acasa, in gradina :w00t:

    1. Wou, ia te uita, se pare ca lumea are aceleasi preferinte ca si mine in materie de fructe si legume de toamna. Unde ai gasit perele naturale? :dizzy:

          1. Super tentant, chiar ma gandesc serios la asta. :cool: :wink: Stii ca sunt indragostita iremediabil de Spania… :wub: :wub: :biggrin: :cwy:

  2. Mie vinetele îmi amintesc de vară, în schimb conopida și gogoșarii mă duc cu gândul la toamnă. Și bineînțeles, nu e toamnă dacă nu e dovleac, adică plăcintă cu dovleac, dacă nu sunt struguri struguri, pere și gutui.
    Eu am găsit în piața pere și struguri la fel ca cele din copilăria la bunici :)

    1. Da, stiu, dar fiind legumele mele preferate nu am putut sa le exclud din top. :wub: In plus am mentionat ca le prefer in zacusca si musaca, iar noi punem an de an vinete la congelator. :biggrin:
      Gutuile sunt iar simbolice pentru toamna, poate cele mai de sezon fructe, insa eu nu ma omor dupa ele…nici mancarea de gutui nu imi place. :sick:
      Ce norocoasa esti, locuiesti in Bucuresti? Spune-mi si mie numele pietei. :lol:

      1. Ai dreptate cu zacusca, și mie îmi amintește de toamnă.
        Locuiesc in Iași, dar sunt sigură că și în București poți găsi pere gustoase :) Eu de obicei când merg la piață caut pe acei bătrânei care vin cu marfa din grădină. Aceștia stau mai tot timpul pe la marginea pieții…
        Nici eu numă omor după gutui, dar o feliuță tot aș mânca, să simt toamna. Țin minte când eram la bunici, mâncam dovleac și gutui coapte pe sobă. Buneee mai erau…

        1. Ah, acum mi-am amintit ca parca am citit undeva ca esti din Iasi… Pai da, o feliuta e ok, in copilarie mancam chiar o gutuie intreaga, acum insa parca nu as mai reusi performanta. Problema e ca noi suntem mult prea comozi, ne place sa iesim la hypermarket ca la plimbare, mai facem si ceva cumparaturi, acolo putem sa ne alegem ce fructe si ce legume vrem noi, le putem incerca, preturile sunt ok…
          Placinta cu dovleac imi place chiar mai mult decat cea cu mere. Ca sa nu mai spun de tartele cu fructe(mai ales prune). :cool:

  3. Imi plac strugurii si perele ( dar si dudele cum spunea si Vacitim :lol: ). Merele nu, ca cele verzi (care-mi plac mie) apar vara (din cate stiu eu)

    1. Si preferintele la legume? :biggrin: :ermm:
      Lusio, ce struguri iti plac, cei albi, cei negri sau cei roze? De unde procuri fructe si legume naturale, fara chimicale? :ninja:
      Si dintre legume si mancaruri de legume ce alegi?

      1. Nu (prea) sunt fan legume.

        La struguri iar nu prea am mari pretentii. Desi imi place mult tirazul (ce se gaseste in zona mea (nu stiu daca si-n altele)

        Cat despre legume, nu prea procur eu, ci se ocupa parintii mei.

        1. Nu am auzit niciodata de tiraz, poze se gasesc(pe google) sa-mi arati si mie?
          Dar fan placinte esti? Cu dovleac, mere? Sau tarte cu mere si prune? :cheerful:

          1. Nu cred ca se gaseste pe google. Au totusi niste boabe mai mici dar sunt foarte buni la gust (cel putin mie imi PLAC)

            Placinte da, dar depinde de care. Cu dovleac nu-mi place, cu mere sunt ok, iar placintele cu branza: yummy :happy:

          2. Yuppiiii, cele cu branza sunt si preferatele mele, iar ne potrivim. Dar cu branza sarata, nu dulce. Bine, nici prea sarata, sa fie asa, daca se poate un amestec de braza telemea cu branza de vaci. :cool:

        2. ia zi mai pendelete ce e tirazul…
          am baut azi un vin rosu caruia oamenii locului ii zic tiraz dar nu gasesc absolut nimic despre…

    2. Cred ca vorbesti de merele Simirenco cand spui “mere verzi”. Dar ele se coc abia toamna tarziu, cele romanesti. Cele pe care le gasim vara pe piata sunt de import.

  4. Fructul meu favorit este piersica, aia micuta si cu mult puf, dar nu zic nu gutuilor, nucilor, si altor fructe.
    Din pacate pepenele rosu s-a dus, astept anul viitor.

    1. Iti plac alea cu puf? :biggrin: :lol: Eu, de cand au aparut nectarinele pe piata, sunt cea mai fericita. Pepene imi place si mie, dar e de vara, intrebam stric dintre fructele romanesti traditionale de toamna.
      Si dintre legume si mancaruri de legume ce alegi? :unsure:

    1. Ma bucur mult, Ovi, nu ne spui si noua preferintele tale in materie de fructe si legume de toamna? Si de placinte sau tarte? Si de mancaruri? :devil: :cool: :cheerful:

      1. nice… imi este dificil sa aleg… pentru ca toate imi plac…
        mereu insa am avut o atractie deosebita pentru nuci cu miere… sau… nuci cu must… deasemeni… pentru struguri… dar nu refuz nimic din ce ai tu in poze…
        ador placinta cu mere… dar o savurez si pe cea cu dovleac…
        imi plac salatele… chiar si cea de varza… dar… varza gatita… calita… o ocolesc cat pot de bine…
        in rest… invita-ma la masa… si ai sa te convingi…
        :P)

        1. Salatele imi plac si mie, Ovi, chiar si cea de varza, mai ales rosie(pe care o consum mai ales iarna), mancarea de varza calita insa o evit cat pot de mult, poate doar ceva rata pe varza sa mai accept.
          Deci avem un iubitor de nuci. Super, eu le prefer in iaurt(cu miere, din cel grecesc). :))

  5. Prefer strugurii din topul propus de tine. Cei parfumati. Doar ca nu trebuie consumati in exces.. ca dau constipatie.
    anul acesta ai mei au avut prima recolta substantiala din via nobila pe care o plantasera cu cativa ani in urma. Motiv serios de bucurie si de mandrie… :w00t: :wub: Ca de mere ma saturasem… ionatane golden simirenco din zecile de pomi pe care-i avem. :smile:

    Ca leguma ..acuma nu stiu daca este si in topul tau, prefer ardei kapia rosii. :tongue:

    1. Asta da motiv de bucurie si mandrie, ce soi de struguri mai precis? In ce zona aveti via?
      Ai mancat vreodata zacusca din ardei capia?

        1. Pai astea sunt soiurile mele preferate! :wub: Chiar ca te invidiez, daca ai sti de cati ani caut struguri Hamburg si degeaba… :cwy:

    1. Mi se pare o operatiune tare migaloasa. E nevoie sa te inarmezi cu multa rabdare… Pana si mama se cam fereste de ea lately. Pacat, ca rezultatul e delicios. :wub: :wub: Ador salata de vinete, orice mancare de fapt ce contine aceasta leguma.
      Muraturi pui? :tongue:

  6. daca ai ocazia sa mergi toamna la tara o sa simti mirosul de fructe si legume coapte. asta e mirosul cuare-l atribui eu toamnei, fiecare anotimp are mirosul lui specific :)
    toate imi plac, vinetele atunci cand le coc asa caldute, cele mai bune sunt la inceputul lui august, si alaturi de o salata de rosii, castraveti, ardei, ceapa sunt deosebite. in rest zacusca e la mare putere :)
    strugurii imi plac foarte mult, insa din pacate in ultima perioada datorita problemelor care le am cu stomacul am moderat consumul de fructe :)
    defapt nu exista leguma sau fruct care sa nu-mi placa :)

    1. Lilly, din pacate toamna nu prea am cum sa ajung la tara… Vara mai degraba, dar iti dau perfecta dreptate, eu ador toamna pe campuri, stransul recoltei mi se pare unul dintre cele mai frumoase momente din an.
      Tu faci singurica zacusca, Lilly? Parca am vazut niste conserve pentru iarna pe blogul tau, era camara plina, te pricepi si la asa ceva?
      Fructele parca provoaca aciditate la stomac…
      Da, asa e, toate sunt fructele si legumele sunt ok, insa nu se poate sa nu avem preferinte. Despre ele era vorba in articol. Chiar vorbea Alicee de anghinare pe ultimul sau articol, cred ca nu e prea grozava… :unsure:

      1. trebuie sa recunosc ca e meritul mamei pt 80% din ce e in camara mea dar da stiu sa fac zacusca, sa pun muraturi, dulceata, compoturi etc, anul asta putin am ajutat-o pe mama, dar de obicei facem impreuna.
        nu-mi fac eu miros in casa cu zacusca :))) sau vinete coapte, evit pe cat se poate :D o sa scriu un post despre asta

        1. Exact din acest motiv, al mirosurilor, evita si mama sa faca vinete sau zacusca in casa… :ermm: :dizzy: :cwy:
          Astept cu nerabdare articolasul tau. :cool:

    2. Lilly, pentru stomacel, am inteles ca bananele sunt mai recomandate. Din cate stiu, calmeaza putin agitatia de acolo si ,,mangaie” peretii stomacului. E mai finuta, asa. :happy:

  7. Pff.. pot declara ca sunt un tanar crescut cu zacusca bunicii. Tin minte si acum zilele in care mancam doar zacusca, borcanele care se terminau mult, mult prea repede. Si asta doar din cauza mea… :lol:
    Nu cred ca am preferinte printre legume, insa pot enumera cateva fructe: portocalele, strugurii si smochinele (pana vara asta mancasem doar smochine deshidratate procurate din magazin).

    P.S.: Si ca tot s-a discutat de struguri… ma pot declara cel mai mare consumator de stafide. :lol: Se pune?

    1. Desore stafide nu stiu mai nimic, decat poate ca Turcia e principala producatoare modiala. :)) Nu le-as incadra la fructe de toamna. :biggrin: :lol: :unsure:
      Hm, zici ca iti plac smochinele. Dar curmalele? Astea-s mai exotice asa… :wub:
      Ce struguri preferi? Albi sau negri? Ai un soi preferat?
      Offfff, cred ca n-am mai mancat zacusca de ani de zile… :cwy:

      1. Nah… eu le-am luat drept struguri uscati. :biggrin:
        Curmalele sa stii ca nu imi plac, cu toate ca sunt destul de asemanatoare smochinelor…
        Nu as putea spune ca am neaparat o preferinta in materie de struguri, dar imi place soiurile de “capsunica” si “fraga”. Acesti struguri sunt dulci si au pulpa mai carnoasa. :smile:

          1. Buna, Nice. Vad ca blogul tau e intr-o continua transformare (atat in ceea ce priveste background-ul, cat si avatarul tau). Din fericire, chiar ai gusturi bune… :cheerful:

          2. Ma plicitisesc foarte repede de aceeasi “priveliste” sa zicem, nu-mi place sa scriu in acelasi decor pentru o perioada lunga de timp, ai observat perfect, ce atent esti la detalii. :tongue: :lol: :cool:
            Daca te deranjeaza schimbarea temei, sa-mi spui.

  8. Dintre legumele si fructele mentionate de tine, si mie imi plac vinetele, prunele, nucile, merele, gogosarii si castravetii si perele. Strugurii mai putin (depinde de care nimeresc, imi plac cei cu boabe mari si dulci).
    Iar ca mancaruri de toamna, ador zacusca…numai ca parintii mei nu mai fac, asa ca trebuie sa o gasesc de cumparat. Cea din supermarketuri, Mandy, nu prea imi mai place. Am mai gasit prin piete, pe la tarani.

    1. Pai da, cei cu boabe mari si dulci sunt si preferatii mei. :wub: Doar ca aici e problema, rar ii mai gasesc prin magazine, majoritatea soiurilor de pe piata sunt fade si apoase. :cwy:
      Si aici la zacusca e o mica problema, noi ne-am obisnuit cu reteta facuta in casa, cu gustul acesteia, tot ce gasim in comert si ce e facut de straini(avand la baza alta reteta, alte ingrediente, alte cantitati) nu ne poate placea. :dizzy:
      Mihaela, tu cumperi legumele si fructele de la hypermarket sau din piata? :ermm:

      1. De unde apuc…in general din hypermarket, dar daca ajung pe la piata, cumpar de acolo. In magazine nu gasesc mereu legume si fructe proaspete. Cel putin in Carrefour au mereu niste rosii groaznice…

          1. Si eu foarte rar. :) Daca as fi avut piata langa casa, poate as fi mers mai des. Am o piata exact langa birou, da mi-e lene sa-mi iau si sa car pana acasa. :) Mai cumpar uneori de la aprozarul de langa unde stau…sa stii ca au marfa mai buna decat gasesti in supermarketuri. Numai ca n-ai cos, n-ai loc de parcare, mergi pe jos si cari. :)

    1. Asa este, broccoli e foarte buna pentru prevenirea cancerului, iar nucile imi plac doar in prajituri. :devil: :w00t:

    1. Silvia, neata, intre conopida si broccoli sa inteleg ca tu o preferi pe prima? :ermm: :biggrin: De unde te aprovizionezi cu fructe si legume de obicei, din piata sau hypermarket?

      1. Da, clar conopida, si gatita la cuptor si murata, mai ales murata si cu putina varza rosie in borcan ca sa-i dea culoare :biggrin: .
        Pai cand e sezonul deschis …piata. Cand ne baga frigul in casa, supermarket. Desi mai rar in situatia a doua si nu orice legume sau fructe,

  9. Bun bun articolul :P Pana acum am mancat asa : salata de vinete, gogosari,castraveti – cruzi,nu murati ( deocamdata ), salata de boeuf, struguri albi + negri, mere, pere, nuci :) Bune de tot ;)

    1. Merci, Mihai, oh, nu ma gandeam ca pot strarni asemenea reactii, ce-ti face cu ochiul mai mult si mai mult? :biggrin: :ermm: :tongue:

  10. Am in spatele blocului un par si un corcodus si vara asta chiar am apucat sa mananc din ei. :)) Au fost singurele fructe chiar naturale, direct din pom pe care le-am mancat anul asta. Altfel… n-as avea de unde.
    Sfecla rosie!! Salatica de sfecla rosie… mmmmm!!! Delicios! Si conopida si castravetii.
    Cat despre fructe, merele raman pe primul loc. :D

      1. Oh daaa!! Imi place la nebunie si trebuie sa marturisesc ca am descoperit-o prima data la tatal Miresului. Imi amintesc ca am mancat atunci atata salata de sfecla rosie ca i-am cam bagat in sperieti pe toti eu, care de regula mananc foarte putin. :)))

  11. Fructele si legumele de pe meleagurile noastre ne fac cel mai bine. In general trebuie sa consumam fructe si legume care apartin teritoriului unde ne-am nascut. Se asimileaza mai bine. :)

    1. Bine ai venit, Cristi, e posibil sa ai dreptate, nu degeaba prefer eu strugurii, ciresele si merele romanesti unor portocale, banane sau mango coapte pe vapor… :ermm:

  12. Ador strugurii, nu conteaza de care, perele, merele. Sunt privilegiata pentru ca gasesc pe la vecini. Pomisorii mei sunt inca tineri, dar am avut si cateva fructe productie proprie.
    Dintre legume pe locul I sunt ardeii, tot asa de oricare sub orice forma, vinetele. Dovlecei am avut si eu in gradina, chiar acum 2 mari de placinta. Placinta a facut-o unchiul meu si a fost o delicatete. Prea putina pentru familia mare:))

    1. Diana, e gata casuta ta? :smile: Parca ultima data imi poveasteai ca inca e in constructie…sau nu mai imi aduc eu aminte bine? :dizzy: :unsure:
      Daa, mai toate fructele si legumele sunt delicioase, ma bucur ca ne potrivim la struguri si vinete. :wub:
      La ardei stiam ca e mai indicat sa-i alegem pe cei galbeni, nu pe cei rosii. :ermm:

    1. Nu stiu unde e, tocmai in dimineata asta i-am scris un mail prin care il instiintam ca-i ducem dorul si-l asteptam cu drag pe blog. :cool: :cheerful:

  13. Dovleacul e singura leguma pe care o asociez in totalitate cu toamna. Desi acum nu mai mananc, in copilarie, bunica obisnuia sa ne faca la cuptor, mie si unui prieten. Doar pentru noi doi, cate o tava odata. Era raiul pe pamant :wub:
    Sfecla si conopida nu imi plac. Ardeii ma ademenesc, insa doar ca aroma- miros. Gustul ma indeparteaza, asa ca ma multumesc sa ii adulmec incantata :lol:
    Cat despre vinete, broccoli, si zacusca, se intampla un fenomen ciudat. Fie imi displac si nici nu vreau sa le vad, fie mi-e o pofta teribila. Nu am reusit sa imi explic variatiile astea spre extreme, inca.

    Deci e clar, trebuie sa mananc nuci (imi trebuie zinc)!!! :smile:
    Mere mananc in fiecare zi, insa eu le asociez verii. Impreuna cu acelasi prieten obisnuiam sa mancam merele de toamna, pe timpul verii. Erau inca verzi, acrisoare, foooarte bune :happy: Uneori stateam cu orele in cate un pom, si mancam mere verzi.

    La bunici fructele si legumele inca au gustul acela natural. Nu pot sa nu observ diferenta de fiecare data cand mananc rosii, de ex., de acolo. Cele din magazin chiar nu au niciun gust comparativ cu ale bunicilor!
    Strugurii au acelasi gust, desi un anumit soi (cu boabe mici, negre si mai acrisoare) a cam disparut din via lor.
    A! Iar mama cumpara mere dintr-o piata, de la ceva babutzi, oameni de la tara. Din hyper/super market nici nu are rost, ca nu le mananca nimeni…

    1. Interesante variatiile de care povestesti tu, Iulia, cred ca mi se intampla si mie, cu ouale. Sunt momente cand mi-e o pofta nebuna de ochiuri, dar sunt si momente cand nu vreau sa aud de ele luni in sir…si cu branza la fel, nu stiu sa explic fenomenul. :ermm: Cat despre gustul natural al legumelor, asa de obisnuita sunt cu cel al rosiilor din hipermarket incat cele de gradina mi se par mult prea aromate si nu mai pot sa le mananc. :)) Doar mere verzi? Ionatanele nu-ti plac? :ermm:

    1. Pai asa ziceam si eu, Napocel, nucile doar in prajituri si torturi. :biggrin: Mna, se spune ca tocmai astea ar fi cele mai sanatoase… :ermm: :unsure:

      1. Or fi sanatoase, nu zic dar nu ma prea dau in vant dupa ele si nici in prajituri nu le agreez in mod deosebit. Nucile is pentru hamsteri si semintele. :biggrin:

        1. Nici macar in prajituri nu-ti plac? :)) E clar, nu esti deloc prieten cu ele. Dar alunele? :ermm: Parca merg bine cu berea. :biggrin: :happy:

  14. Din toate, venete consum cel mai mult si cel mai des, dintre legume. Ador salata de vinete dar si vinetele coapte ..
    Fructe cat incap si de toate: mere, pere, struguri, gutui, prune etc.

  15. mie imi place sa mananc… deci nu prea am legume preferate si legume care nu le mananc :), nu-mi place excesul! imi plac tocana de legume! :), zacusca…compoturile, gemurile, dulceturile…
    fireste ca imi plac si in starea naturala!
    Salta de vinete cu cepa!!!!!!!!! dar asta mai mult vara

  16. Gogosarii ma termina! Ii ador! Imi aduc aminte de copilarie, de bunica si de mama, de fiecare toamna, de leaganul in care ma dadeam in timp ce ele puneau gogosarii in borcane 8->.

  17. CONOPIDAAAAAAAAAAAA :heart: :heart: Vin :biggrin: la categoria derivate desigur, zacusca tot aici… Nucile, da… foarte bune la tarta, din pacate extraordinar de scumpe. Si gutui pentru dulceata, cu puf galbui ca de pui :lol: sau cum se zicea?

    1. Vad ca nu ti-ai schimbat preferintele fata de anul trecut, uita-te mai sus, ai mai comentat pe acest articol. Vezi data. :biggrin: :lol: :w00t:

      1. Ah chiar :happy: mi se parea mie ca am mai citit o data despre asta :lol: dar nu m-am uitat la data deloc, doar am scris. De obicei ma uit la data articolelor.

Comentariile sunt închise.