Croazieră pe Bosfor

croaziera-pe-bosfor

În timp ce fotografiam de zor, savurând fascinată atmosfera exotică de pe malul sau asiatic, o doamnă de pe punte se aproprie de locul unde staționam și exclamă vrăjită, parcă în transă:

– Dar aici e mai frumos ca la Paris!

Fac ochii mari de uimire și gândesc rapid: cu siguranță Istanbulul i-a cucerit definitiv pe români. Dacă până mai ieri toți declarau sus și tare că orașul preferat este capitala Franței, recent, orașul situat pe două continente i-a luat locul în inimile acestora.

Ne aflăm pe Bosfor, acolo unde, într-un cadru natural de vis, găsim cea mai bogată paletă de edificii, maiestoase palate și fortărețe, moschee și turnuri de poveste, poduri uluitoare și reședințe de vară colorate, locul unde istoria te copleșește și unde timp de o oră și jumătate îți umpli sufletul de frumos și îți satisfaci foamea de cultură și inedit, dar și pasiunea pentru fotografie. Turiștilor care doresc să-l viziteze li se oferă două posibilități, fie o plimbare pe uscat, pe drumul care se întinde pe malul strâmtorii, fie participarea la un tur relaxant pe apele sale albastre cu o ambarcațiune de agrement sau cu vaporașul, organizat cu preț și program fix de societățile maritime autorizate. Se poate închiria și o navă pentru o scurtă croazieră personală. Chiar dacă este mai costisitoare, varianta din urmă este mult mai atractivă deoarece navele particulare își stabilesc parcursul unei plimbări mai aproape de țărm.

Cu o lungime de 30 de km, o lățime maximă de 3,7 km și minimă de 700 m și o adâncime a apelor ce variază între 30 și 125 m strâmtoarea leagă Marea Neagră de Marea Marmara, despărțind partea europeană de cea asiatică a Istanbulului, fiind considerată cea mai periculoasă cale navală din lume pe care circulă în medie 50.000 de vase de mare tonaj anual.

croaziera-pe-bosfor-imagine

(un panou publicitar cu imaginea de ansamblu a turului Bosforului)

Punctul de pornire în croazieră a fost locul de unire a Lagunei “Cornul de Aur” (ce separă orașul vechi de cel modern) cu Bosforul, chiar lângă cel mai vechi pod din oraș, Podul Galata. Ne-am îmbarcat pe cheiul de la Eminonu și am așteptat nerăbdători să înceapă aventura. Aparatul foto era și el pregătit și nu m-a lăsat la greu deși l-am supus la grele încercări, în total realizând circa 1000 de imagini răvășitoare cu mărturii istorice și bogății naturale neasemuite.

Podul-Galata

Podul Galata
cheiul-de-la-eminonu
Piaţa Eminonu
pe-puntea-vasului-de-croaziera

pe puntea vasului

Pornim în sfârșit la drum! Podul și Turnul Galata rămân în urmă, ne plimbăm pe partea stângă (europeană) a Bosforului.

Podul-Galata-imagini

Podul-si-Turnul-Galata

vase-pe-bosfor

imagini-istanbul

cartiere-istanbul
cartierul Galata
feribot-pe-bosfor

Turnul-Galata

Ne îndreptăm spre obiectivul numarul 1 al Istanbulului, Palatul Dolmabahce.

Dolmabahce-vazut-de-pe-Bosfor

Începând cu prima parte a secolului 19, când s-au pus bazele unor relații mai strânse cu europenii, s-a născut și dorința de a avea un palat fastuos, bogat ornamentat, cu grădini largi, saloane mari și multe încăperi asemănător celor din străinătate. Cum Palatul Topkapi, unde locuise până atunci familia imperială nu era adecvat unor astfel de transformări radicale, s-a decis că frumusețea excepțională a strâmtorii, cu maluri dantelate și cu pâlcuri dese de copaci, este decorul ideal pentru ridicarea noului palat.

palatul-dolmabahce

Dolmabahce

 Și astfel, noua reședință a sultanilor a fost construită în stilul arhitectural specific renașterii, după modelul Louvre din Franța și Buckingham din Londra pentru a impresiona ambasadorii străini și vizitatorii cu funcții înalte.

besiktas

          clădiri pe malul european al Bosforului

Ne continuăm călătoria și observăm pe partea stângă Parcul Yildiz, un loc vestit în timpul Bizanțului pentru arborii de dafin și folosit de dinastia otomană ca loc de distracție. În fața sa, pe malul mării a fost construit în secolul 19 Palatul Ciragan, transformat azi în hotel de lux.

Palatul Ciragan

hotelul-ciragan

Ciragan, cel mai frumos hotel din Istanbul

hoteluri-istanbul-bosfor

Imediat urmează unul din cele mai colorate cartiere din Istanbul, Ortakoy, devenit un simbol al orașului ca exemplu de toleranță pentru diferitele credințe religioase, găzduind în același perimetru geamii, sinagoge și biserici ortodoxe care continuă să supraviețuiască laolaltă de sute de ani.

Podul-Bosfor

în depărtare, Podul Bosfor

Și iată că ne apropiem de primul pod peste Bosfor, inaugurat în 1973, asemănător podului Severn din Anglia, cu o lungime de 1500 m și o distanță față de nivelul mării de 64 m. Lățimea punții este de 39 m. Conectează Europa de Asia fiind situat între Ortakoy și Beylerbeyi. Pe șantier au lucrat 35 de ingineri și 400 de muncitori, iar costul său s-a ridicat la 23 milioane dolari. Accesul pietonilor nu este permis.

moscheea-ortakoy
Moscheea Ortakoy la piciorul Podului Bosfor

case-si-vile-bosfor

Țărmurile strâmtorii ating chiar si 200 m înălțime și sunt înțesate cu case otomane din lemn și grădini luxuriante, sate tradiționale, constituind, în opinia mea, cea mai pitorească zonă a Istanbulului.

arhitectura-otomanacăsuţe vopsite în culori pastelate, arhitectură tipic otomană

casute-pastelate-bosfor

Este un loc absolut magnific al strâmtorii, pur și simplu nu mă mai opream din pozat. Singurul impediment a fost vântul neastâmpărat, care a suflat neobosit prin cosițele-mi despletite…

bosfor-malul-european

O construcție absolut încântătoare, o fortăreață din anul 1452, este punctul terminus al călătoriei din partea europeană a Bosforului. Ce n-aș fi dat eu să pot escalada zidurile ei masive! Cetatea găzduiește în interior un muzeu de tunuri, iar în serile de vară este scena unor concerte.

fortul-rumeli

Fortul Rumeli se află chiar la piciorul celui de-al doilea pod de pe Bosfor, Podul Fatih Sultan Mehmet.

Fortul-Rumeli Cetatea Rumeli

 Podul Fatih sau Podul Cuceritorului numit astfel în memoria lui Mahomed al II lea care a cucerit Constantinopolul, a fost construit în anul 1988 de o firmă japoneză căreia i s-au plătit 130 milioane de dolari și este străbătut zilnic de circa 150.000 de vehicule.

Podul-Fatih-Sultan-Mehmet

Odată ajunși aici vaporul nostru a întors îndreptându-se către malul asiatic al Bosforului, cel pe care-l așteptasem cu o vie emoție să-mi dezvăluie generos din comorile sale nebănuite. Era pentru prima dată în viață când făceam cunoștință cu tărâmurile asiatice, așa că totul era nou și incitant. De îndată mi-au atras atenția arhitectura și vegetația deosebită.

tarmul-asiatic-al-bosforului

Inalta-Scoala-Militara

Înalta Şcoală Militară

vegetatie-bosfor

moschee-asia

Palatul-Beylerbeyi

 Palatul Beylerbeyi

Mergând pe malul strâmtorii vedem însă că partea asiatică nu este atât de bogată în vestigii de importanță istorică comparativ cu cea europeană. Cu toate acestea întâlnim numeroase vile și conace, iar dacă până în 1950 satele de pescari erau separate și la distanțe mari unele de altele în prezent aceste locuri au devenit cele mai luxoase și selecte centre de locuințe. Cel mai important monument istoric situat chiar la baza podului peste Bosfor este Palatul Beylerbeyi. El a fost ridicat între 1861 și 1865 la porunca Padișahului Abdulaziz, fiind opera arhitectului Sarkis Balyan. A fost folosit mai mult că palat de vară pentru a găzdui oaspeți străini importanți veniți în vizită. Dintre celebritățile care au fost musafirii acestui palat se remarcă Împăratul Austriei Franz Joseph, Napoleon al III-lea și Împărăteasa Eugenie precum și Șahul Iranului Nasreddin.

uskudar

 Turnul-FecioareiTurnul Fecioarei

apele-albastre-ale-bosforului

Ar mai fi multe de povestit, inclusiv tulburătoarele legende țesute în jurul Turnului Fecioarei. Vă las pe voi să le descoperiți la fața locului (cei care nu ați ajuns încă) și să vă bucurați de farmecul lor.

Și un ultim lucru care merită menționat, mi-aș dori să repet experiența, cel mai fericit moment al excursiei mele în Istanbul, dar de data asta la ceasul asfințitului când soarele pare a îmbrățișa plin de promisiuni marea…

 

P.S.

click pe poze pentru a le vedea la dimensiuni originale

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Share

44 de comentarii la “Croazieră pe Bosfor”

  1. Ai remarcat perfect, Tury, putina caldura in suflet nu strica niciodata. Caldura, frumusete si visare… Mai ales intr-o zi de toamna atat de rece si mohorata ca aceasta. :cwy: M-au napadit amintirile verii trecute.
   Multumesc mult. :wub:

 1. Am stat multi ani in urma la o familie care avea sufrageria spre Bosfor, faceam pariuri ce vapor o sa treaca, sub ce pavilion…castigatori la puncte erau rusii, normal :))

 2. Ce frumos. Am devenit usor nostalgica. Am vazut ceva filme turcesti, si m-au pasionat imaginile oraselor din filme, au mereu cate un loc frumos, pun mare pret pe turism, si se vede din filme, din fotografiile tale. Am devenit oarecum o admiratoare a culturii lor, si ceea ce se vede din filme e un respect deosebit pt valori, nu stiu in realitate cum e, dar tind sa cred ca sunt mai demni ca noi, turcii. Imaginile sunt superbe.Imi propun ca anul care vine sa plec si eu undeva, simt ca trece viata pe langa mine si am vazut prea putine. Multumim de plimbare!Pupici!

  1. Ehe, te vei indragosi de Istanbul cu siguranta, draga Ella. Garantat. Mai ales ca tu te-ai uitat si la niscaiva seriale turcesti si te-ai familiarizat cu cultura si obiceiurile lor. Eu am simtit ca am aterizat intr-un univers paralel la ei. :biggrin: :lol:
   Ma bucur ca m-ai insotit in croaziera si mai ales ca ti-a placut. :kissing:

  1. :lol: Sa inteleg ca nu te mai tenteaza sa-l vezi pe viu? Atat de sugestive au fost imaginile din articol… Macar ti-a placut cat de cat ce ai vazut sau nu corespunde cu gusturile tale in materie de peisaje si arhitectura? :biggrin: :unsure: :tongue:

    1. Pai da, cred ca se merita. A citi sau a vedea pe un blog niste poze nu inseamna a vizita un loc. Oricum ce am pus eu aici e 1% din Istanbul. Sau mai putin. E un oras imens pentru care iti trebuie poate doua saptamani sa-l admiri pe indelete. :dizzy: :w00t:

 3. Of, ce dor mi s-a facut iar de o excursie dupa ce ti-am vazut pozele.

  Din pacate ultima mea experienta cu un vaporas nu-i chiar asa de incantatoare, ca mi-a fost rau tot drumul :)) Tu n-ai avut rau de mare?

  1. Si mie imi este dor, Anda. :dizzy: Atat de dor… As pleca si maine. :w00t: :silly: Mai ales intr-un oras gen Budapesta sau Praga. :wub: Eu chiar cred ca viata noastra ar fi mult mai frumoasa si mai fericita daca am calatori in fiecare weekend intr-un loc nice din strainatate. Dar nu neaparat. Sau macar lunar.
   Cand calatoresti o data sau de doua ori pe an dorul nu are cum sa nu te bantuie constant. :whistle:
   Aolo, dar ce fel de vas era? :ermm: :cwy: Unul mai mic sau un feribot? :unsure: Niciodata nu am avut rau de mare. Ca daca aveam poate nu mai eram asa entuziasmata. Iti dai seama ca nici de pozat nu-mi prea ardea. :tongue: :blush:

 4. Foarte frumos! Imi doresc mult sa ajung prin Turcia si sper sa ajung vreodata, cat mai curand de preferinta. :)
  Nici nu stiu daca sa imi propun destinatia pentru la vara, mi se pare asa de departe vacanta, vara…intai trebuie sa trecem prin iarna.

  1. :lol: Da, asa e Mihaela, si eu cand ma gandesc cat e iarna la lunga imi trece cheful de facut planuri pentru la vara. :whistle: Apropos, stiu ca iti doreai sa mergi in Belgia la Raluca, ai ajuns pana la urma? :dizzy: :ermm:

   1. N-am ajuns. :( Am avut niste luni de vara pline, atat cu chestii bune, cat si cu chestii rele si nu mi-am permis sa plec (nici financiar, nici din pct de vedere al timpului liber). Dar nu mi-am pierdut speranta. Mai este timp. :)

    1. Acum, de Craciun, cand atmosfera este atat de frumoasa in Belgia este momentul ideal. Stiu ca tu esti adepta petrecerii Craciunului in familie, dar o data in viata merita sa vezi ceva magic. :happy:

 5. Foarte frumoase fotografiile, mai ales că este vorba despre zone în care n-am nicio șansă să ajung; am descoperit de ceva vreme că am rău de mare. Da’ rău, nu glumă… așa că eu tre’ să mă rezum la plaje însorite și creste înverzite. De înălțimi n-am rău, asta mai lipsea! :lol:

  1. :biggrin: Ti-am zis eu ca tu ajungi curand director. Esti perfect pentru acest post! :w00t: :tongue: :silly:
   Da, foarte neplacut, mai ales ca intr-o croaziera poti surprinde imagini deosebite, iar tu esti un vanator impatimit. Nu exista leac pentru raul asta? :dizzy:

   Eh, oricum daca ai vazut fotografiile mele poti spune ca ai fost in croaziera pe Bosfor. Sunt unii care stateau pe randul din mijlocul puntii si nu vedeau mai nimic(poate doar alti pasageri). Cred ca tu esti in avantaj. :lol: Multumesc mult. :happy: :cheerful:

 6. M-ai făcut curioasă în legătură cu Turnul Fecioarei, de altfel arată și interesant poziționat acolo… :smile:
  Să știi că nu am fost niciodată într-o croazieră, nu știu cum e, dacă mi-ar plăcea…
  Locul pare minunat, oricum :happy: Îmi place Cetatea! :biggrin:

  1. Da, Iulia, pare un loc atat de misterios… Am inteles ca in turn exista si un restaurant acum. Mie mi-ar placea sa iau masa in mijlocul marii… Sunt o multime de legende impresionante in legatura cu acest turn. Dar e frumos sa le auzi de la ghid la fata locului. Atunci devine totul mai palpitant. Nu am vrut sa ma stric acest moment. :biggrin: :blush:
   Cetatea e fabuloasa. Mi-as fi petrecut o zi intreaga fotografiind zona. :angel: :silly:
   Eh, croaziera. Mai degraba o plimbarica de o ora si jumatate cu vaporasul pe mare. Eu iti doresc sa mergi in cat mai multe croaziere. De mica sau mare amploare. Si pe Dunare tot croaziera se numeste. Si pe Sena?! :ermm: :dizzy: :tongue:

 7. Se vede diferenta de anotimp, eu am fost in octombrie si toata privelistea era gri si un vant de iti suierau urechile :(((((
  Poate o sa ajung sa mai fac un tur pe soare, desi nu stiu daca as insista. Intr-adevar vezi castele si monumente frumoase dar pe noi ne-a dus cam pe mijlocul canalului, deci la o distanta mare de mal, asa ca nu le vedeai prea bine. :(

  1. Alice, dar vegetatia nu era inca verde? Poate ai prins tu o zi mai mohorata… Vantul este teribil, m-a incomodat si pe mine, daca aveam parul prins in coada era perfect.
   Mda, aceeasi poveste si in cazul meu. Daca mergeam cu o nava particulara probabil ca traseul ar fi fost mai aproape de mal. Si ar fi fost de 1000 de ori mai frumos si mai interesant pentru niste pasionati de fotografie. :biggrin: :dizzy:

 8. Se vad foarte frumos casele colorate asezate pe colinele domoale…
  Si mie imi plac croazierele, cele scurte, ca in rest am observat ca am rau de mare :)) dar tre sa ai noroc de vreme buna si mare linistita. Am facut acum cativa ani la Paris o plimbare pe Sena pe o vreme nu prea prietenoasa si sincera sa fiun-a fost o experienta prea reusita :D

  1. Oh, de cand visez si eu la o croaziera pe Sena. :lol: :biggrin: Si pe apele lagunei Venetia. :blush:
   Am impresia, si ideea mi-a venit citind comentariile voastre ca asa cum exista oameni care nu suporta zborul cu avionul, asa sunt persoane care nu agreaza plimbarea pe mare cu diferite ambarcatiuni. Eu le prefer pe cele din urma de o mie de ori.
   Casutele colorate mi-au placut si mie cel mai mult. Au fost sarea si piperul calatoriei. Si Cetatea Rumeli, evident. :heart: :wub: :w00t:

  1. Adierea aia care semana mai degraba cu un veritabil uragan. :lol: :w00t: :tongue: Mirosul marii imi lipseste si mie enorm in aceste momente. Iubesc apa.
   Ma bucur mult ca ai avut senzatia asta, Raluca. :happy: :cool: :cheerful:

  1. Ma bucur mult ca ti-a placut plimbarea pe Bosfor, Aura. :happy: Croazierele in care ai ce vedea sunt fascinante. Si aici ma refer la maluri incarcate de istorie. :biggrin: Merci mult. :kissing:

 9. Turcia e tara in care as tot merge. Din pacate la Istambul am stat doar o singura zi, iar croaziera prin stramtoare a fost mai scurta. Mi-ai improspatat amintirile. Multumesc !

 10. Fiecare oras ocupa un loc in inima mea :D Daca Parisul m-a cucerit pot spune ca Istanbulul m-a fascinat. L-am gasit in primavara, frumos , insorit si atat de plin de viata incat nu ai cum sa-l uiti! As mai repeta oricand o plimbare prin el :smile:

 11. Neataa!
  Cioc,cioc: primiti cu colindul? :biggrin: :cool:
  La cata dementa e de doua saptamani in Romania, as fugi si eu cu ceaiul meu pe Bosfor :smile:
  Nice, da’ marea…se lasa imbratisata? :tongue:

  1. Normal ca primim! Gata, a venit Craciunul?! Ca azi prin toate magazinele prin care m-am plimbat cantau colinde. Vad ca si tu la fel… V-ati pus de acord sau ati intrat deja cu totii in spiritul sarbatorilor?
   Dar ce ai facut Marin in ultimele doua saptamani de ai fost atat de bizi? Sa nu-mi spui ca te-ai ocupat de campania lui Iohannis din Arges? :lol:
   Intotdeauna…ca o amanta pasionala. :tongue: :angel:

 12. Frumoasă experienţa ta! Superbe şi fotografiile! Am ajuns în Istanbul în urmă cu 7 ani, nu am avut timp atunci să fac această croazieră. Acum visez să mă reîntorc şi să bifez tot ce data trecută am ratat. S-ar putea să să întâmple la vară, aşa că postarea ta a fost ca un preambul pentru mine. Mulţumesc! :smile:

  1. Sunt sigura ca vei adora aceasta croaziera. :wub: :w00t: Eu una, care nu pot sa ma declar o mare fana a Istanblului, m-am simtit foarte bine pe apele Bosforului, mai mult decat atat, am fost fericita cu adevarat. :cheerful: Am fost in elementul meu pentru ca am avut ce admira si ce fotografia. Exact ce-ti place si tie! Bun venit pe blog, Cora. :happy:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *