Casatoreste-te cu mine!

Happygirls a pus o intrebare pe blogul ei. Acesta este raspunsul meu.

O persoana care nu stie ce vrea nu ajunge prea departe. Eu cred ca asta e valabil inclusiv in dragoste. Seductia are regulile ei, scrise sau nu. Insa, oricare ar fi, ele se “muleaza” pe caracterul fiecaruia. Dar ce am putea numi caracter ? As zice ca el este reprezentat de o insumare de valori morale, atat de bine incorporate in personalitatea individului, incat sunt evidentiate prin practica. Iar “Practice makes perfect”, cum se spune.

Orice intreprindere a unei persoane se bazeaza pe o fantasma. Fantasma evolueaza in  functie de actiunea sa, a celuilalt, in  functie de imprejurari si se poate transforma sau nu in realitate. Dar ce faci atunci cand nu mai stii care e fantasma si care e realitatea ? Ce faci cand una pare a fi cealalta ? Cand nu mai esti sigur de nimic din ce se intampla, cu tine, in jurul tau.

Probabil asta este una din problemele pe care si le ridica cele care ajung sa joace rolul de amanta in viata unui barbat. De multe ori e vorba despre un barbat inaccesibil. Oricare ar fi situatia, un lucru e cert : amandoi stiu de fapt ce isi doresc. Doar ca de cele mai multe ori la un nivel inconstient.

El, sex. Ea, un strop de afectiune. El, validarea masculinitatii sale. Ea, sa fie sedusa. Exemplele acestea sunt alese la intamplare si descriu obiective individuale. Ei pot avea tot felul de dorinte. Dintre acestea, sunt semnificative pentru relatie, evident, cele comune. Poate le place sa se joace. Poate vor sa “creasca” impreuna. Poate se stimuleaza reciproc.

Inconstientul poate afecta de asa natura viata unor persoane, incat ele nu stiu ce decizie sa ia. Femeia vrea sa se desparta de un anume barbat, dar nu poate. Si aici nu ma refer la dependenta. Nu, dependenta e cu totul altceva. Unele femei vor intr-adevar sa renunte la o relatie despre care simt ca le influenteaza negativ, dar nu sunt capabile. Ceva le trage inapoi.

Acel “ceva” este de multe ori inconstientul, o forta de care nu ne putem dezminti niciunul dintre noi. Cat de departe poate merge inconstientul in a prelua controlul ? Aceste femei fac eforturi sa renunte la astfel de relatii. Insa mai mereu esueaza. Cele “ambitioase” continua sa se lupte cu inconstientul, dar in felul asta isi epuizeaza, adesea inutil, resursele. Care este in final soarta lor ?

Femeia care nu e in stare sa isi defineasca obiectivele este o marioneta in mana altora. Altii vor decide pentru ea. Orice fel de relatie se bazeaza pe consimtamantul partilor si pe un joc de roluri. In cazul de fata, ea accepta sa fie manipulata si se lasa furata de o fantasma. Un lucru primejdios, pentru ca a nega realitatea e un simptom care indica faptul ca nu mai faci parte din realitate. Nu mai traiesti realitatea.

Alunecarea spre fantasma se face usor, iar femeia isi da seama prea tarziu de ceea ce se petrece. Mai poate iesi din capcana ? Cata forta trebuie sa aiba Eul ei pentru a putea evada dintr-o asemenea legatura ? Pentru ca intr-o parte a ei, chiar daca realizeaza tot ce se intampla, fantasma actioneaza mult mai puternic decat dorinta ei de a abandona relatia.

O situatie des intalnita este cea in care ea isi imagineaza ca pastrandu-se pe sine in aceasta legatura se vor casatori. Nu conteaza ca el este intr-o relatie stabila cu altcineva, ca poate este casatorit si are 5 copii, iar pe ea o foloseste doar pentru placerea furnizata, ori pentru a-si potenta masculinitatea ori poate pentru  dorinta sa de a o vana din vreme in vreme, atunci cand ea il “paraseste”.

Scenariul jucat de amandoi cere ca ea sa faca asta, iar fantasma ei de a iesi din relatie sa aiba suficienta consistenta, cat sa ii permita o indepartare chiar si pentru cateva zile, timp in care el ii simte lipsa, reanalizeaza relatia si isi doreste sa o recucereasca. Conditia esentiala este ca barbatul sa stie mai bine decat femeia ce isi doreste de la ea, de la relatie si, totodata, sa ii fie teama ca intr-adevar ea va rupe relatia.

Pana la urma, cate femei sunt capabile sa puna punct unor astfel de relatii ? Cert este ca ele stau ani si ani in acelasi loc, sperand ca vor fi “alese”, frustrate, intr-o perpetua stare de asteptare. Oare nu cumva acest chin le furnizeaza o placere ? Am intalnit pe undeva ipoteza care mi se pare plauzibila ca nu exista iubire adevarata pana cand nu se trece de faza sado – masochista. Dar daca cei doi parteneri nu-si doresc cu adevarat sa se maturizeze ? Ci le place si isi doresc sa ramana in continuare copii ?

Articolul de fata nu urmareste sa judece pe nimeni in niciun fel. Nici pe ea, nici pe el. Doar sa aduca in prim plan o ipostaza cu care se confrunta multe femei care isi plang de mila, complacandu-se in genul asta de relatii. Ele confera fara nicio indoiala ambilor unele avantaje, de aici dorinta lor de a continua legatura. Nu aducem aici in discutie nici moralitatea, nici macar legitimitatea rolurilor pe care le joaca cei doi, ci fantasma din spatele legaturii lor.

Pentru ca, oricare ar fi ea, va castiga de multe ori cea mai puternica. Cu toate acestea, as afirma ca nu fantasma este elementul decisiv intr-o astfel de poveste – fantasma reprezentand doar o tendinta, nu si o directie definitiva – ci capacitatea Eului de a integra realitatea si de a actiona tinand cont de un nivel de asteptari concret definit.

sursa aici

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Share

35 de comentarii la “Casatoreste-te cu mine!”

  1. interesanta abordare…
    am sesizat in viata… si nu neparat pe propria-mi piele… ca, de cele mai multe ori, femeia este cea care pune punct unei relatii… si asta oricat ar incerca barbatul sa para sau sa fie cel ce ia hotarari…
    intr-o relatie… tot femeia este cea care face planuri si directioneaza… barbatul doar se lasa condus… si nu sariti cu gura pe mine sa ma contraziceti… ca pana la urma, femeia este asa de abila ca lasa barbatului impreisia ca, lui ii apartin deciziile…
    in fond… este recunoscut dictonul ca… in spatele oricarui om de succes este o femeie… si de ce nu am zice ca si in spatele oricarui om care esueaza??? e tot aceaisi poveste…
    despre cat tolereaza o femeie… sau cat astepata un miracol de la un barbat casatorit?? asta depinde de la caz la caz… cred insa ca… femeia se mentine in relatie nu pentru ca nu poate iesi din ea, ci pentru ca ii place sa fie in ea…
    si… sa nu omitem barbatii care astepta miracolo de la femei castorite…
    oricum este egalitate intre femeie si barbat… asta e sigur…

    1. Ca face planuri si directioneaza da, dar ca ea este cea care de obicei pune capat unei relatii…nu stiu, nu cred.

  2. bun inceput…. acum arunc provocarea…(am zis si la happygirls)… adevarul e ca sunt cateva tipuri fundamentale de femei si de barbati …ce-mi vine acum in minte (poate nu sunt denumirile cele mai potrivite si nu-s neaparat toate) barbatul sponsor, barbatul afemeiat, barbatul porc, barbatul carpa, femeia pitzi, femeia curva, femeia mama, femeia nevasta, femeia sluga, …te provoc se dezvolti subiectul asta…si combinatiile posibile…

    1. Nu-mi place deloc impartirea pe astfel de “tipuri fundamentale”. Eu una nu o practic, nu voi numi niciodata o femeie pitzi(mi se pare grotesc termenul) sau un barbat carpa. Femeia sluga – poate exista, sunt sigura ca exista,dar suna atat de rau…
      Ma feresc sa fac astfel de etichetari, ma feresc sa judec oamenii, pentru ca nici mie nu-mi place sa fiu judecata. Consider ca sunt o persoana complexa, nu mi-ar conveni sa ma trezesc intr-o zi incadrata intr-o anumita tipologie feminina.

    1. Exact! Ne atasam prea repede si de cine nu trebuie pe fondul unei slabiciuni evidente cauzate de singuratate, de nevoia de afectiune, de putina culoare si pasiune in viata noastra. De nevoia de a simti ca traim cu adevarat, pentru ca dragostea e singura care ne ofera o asemenea certitudine.

  3. Nice, multumesc pt raspuns, si ca intotdeauna, este unul complex. Din cate am vazut la comentarii, majoritatea privesc lucrurile dintr-un unghi total diferit de mine. Eu, una, cu riscul de a judeca, ma rezum la a spune ca acea femeie care se complace in aceasta situatie, de cele mai multe ori da dovada de lipsa de bun simt. Daca s-ar pune pt putin timp in locul sotiei/prietenei stabile, si-ar da seama cat de rau face acelei relatii, indiferent ca barbatul i-ar fi spus ca oricum nu merg lucrurile intre ei doi, ca nu se potrivesc, ca mai devreme sau mai tarziu se vor desparti. De ce nu asteapta ca el sa termine acea relatie ca apoi sa actioneze? Stim foarte bine ca de cele mai multe ori, nu este adevarat, el urmarind ceva anume, iar, femeia cade in plasa compatimindu-l si incercand sa-i ofere ceea ce “nu-i ofera” sotia/prietena.
    Si referitor la ceea ce ai spus tu ca “Ne atasam prea repede si de cine nu trebuie pe fondul unei slabiciuni evidente cauzate de siguratate, de nevoia de afectiune, de putina culoare si pasiune in viata noastra. De nevoia de a simti ca traim cu adevarat, pentru ca dragostea e singura care ne ofera o asemenea certitudine.” oare nu ar trebui sa avem mai multa incredere in noi si sa avem speranta ca totusi va rasari soarele si pe straduta noastra? De ce sa nu-l asteptam pe cel menit, in loc sa ne complacem intr-o situatie in care sufera cel putin o persoana?

  4. happygirls,

    de multe ori,chiar asa se intampla.
    faptul ca cei doi nu se potrivesc se vede cu ochiul liber, pe fata ei sau a lui.
    nu e nevoie de “texte”,suferinta,ca si starea de bine,armonia intr-o relatie se vede.
    nu iau apararea nimanui,insa lucrurile trebuiesc privite cu intelepciune.
    stiu oameni care,in numele iubirii,i-au distrus pe cei pe care,culmea,pretindeau ca-i iubesc,doar pentru ca erau atat de preocupati de ei insisi si de o iubire pe care nu vroiau sa o piarda incat omiteau sa priveasca in ochii iubitei/iubitului pentru a vedea suferinta acestora.
    si nu exista”cel menit”,exista cautarea celui menit.
    daca tu crezi ca aceasta/acesta trebuie asteptat s-ar putea sa te inseli.

    1. Andreea
      Mi-a placut foarte mult raspunsul lasat de tine pe blogul lui happygirls, si eu cred ca bunul simt nu trebuie adus intr-o astfel de discutie si ca sotul/ sotia/iubitul/iubita nu ne apartin, nu sunt bunuri pe care sa le controlam si de la care sa primim ceea ce dorim.
      Sper sa nu te deranjeze rugamintea mea de a reveni pe acest blog de cate ori ai timp sau consideri ca ai ceva de spus. Eu te astept cu mare drag!

  5. Mi-au ” placut ” cateva lucruri din cate am citit . El sex , ea tandrete…parca. El , rudimentarul , fiinta redusa la instincte vrea sex . Si ce-ar fi asa de condamnat , ca un barbat vrea sa faca sex ? Ce , a spus ca vrea sex vinerea, in post ? Nu i-as spune misoginism la astfel de conceptii rudimentare dupa care o femeie judeca un barbat , nici frustrarea femeii in fata pragmatismului masculin si a curajului cu care spune ca vrea sex , si numai sex ( Ah , al dreaq balaur , numai la sex se gandeste ! ) In fata unei astfel de conceptii nici n-ar trebui sa discutam . Nu-mi place feminismul asta care “explica” toate esecurile din viata unei femei cu fraza : Ce sa fac draga , altceva inafara de sex nu stia…V-ati gandit ca multe dintre femeile cu astfel de conceptii habar nu au sa faca sex ?
    Se spune ca o femeie nu poate face sex asa…pe nepusa masa , ea trebuie sa si iubeasca , se mai spune despre un barbat ca iubeste abia dupa ce face sex…Un barbat se apropie de o femeie numai cand tiparul lui despre o femeie misto se suprapune cu femeia pe care o intalneste . Poti sa judeci un barbat vazand ce femeie ii place . Uitati-va cu ce femeie umbla celebrul irinel…! ! Atat i-a permis lui cultura si experienta sa-si faca tiparul de femeie misto ! !
    Prostia ca in spatele oricarui barbat de succes…e atat de monumentala incat nici ca tic verbal nu mai avem scuza sa o folosim…
    Mai spun ceva si n-as vrea sa fiu inteles gresit , chiar intru de placere pe acest blog !
    Eu cred ca din astfel de exemple nu intelegi nimic . Prea suna totul a analiza psihologica iar psihologia mi se pare un lucru inutil !Sa stai sa analizezi comportamentul animalelor si apoi sa-l transgresezi cu nonsalanta la om mi se pare absurd . practic , psihologia asta a facut , asa a ajuns ea la concluzii , analizand comportamentul animalelor. Vezi incercarile cobailor , a cainilor etc. E ca si cand ai citi horoscopul zilnic , si dupa o saptamana zici : ba , ce mi se potriveste !

    ” ce-mi vine acum in minte (poate nu sunt denumirile cele mai potrivite si nu-s neaparat toate) barbatul sponsor, barbatul afemeiat, barbatul porc, barbatul carpa, femeia pitzi, femeia curva, femeia mama, femeia nevasta, femeia sluga, …te provoc se dezvolti subiectul asta…si combinatiile posibile…” Ce penibil , ce fantezii ! !Probabil ca atunci cand te-ai indragostit ai ales femeia nevasta – ti se potriveste !

    Am sa mai trec , imi place :-)

    1. Scopul declarat al blogului este ca eu sa inteleg mai bine gandirea masculina, dar si deciziile, actiunile mereu surprinzatoare ale sexului opus. Asta nu se poate realiza decat prin dezbateri, iar daca tu simti ca poti impartasi ceva din experienta ta, esti oricand binevenit aici, nu trebuie sa ceri permisiunea de a posta ceva.
      PS Te-ai gandit ca Irinel s-a dorit un fel de Pygmalion al zilelor noastre?

      1. Iar intrebarea pe care am pus-o pe blogul meu a fost sa aflu ce este in mintea unei femei care se complace in situatia asta, daca nu are remuscari ca face asa ceva. Am eu motivele mele foarte serioase de tot insist cu asta.

      2. Of, Nice cum poti sa crezi ca intrebarea era pentru tine, eu, pur si simplu, am vrut sa vad si alte puncte de vedere vis a vis de aceasta problema. Care e chiar o problema, vorbesc in numele celor care au trecut prin asa ceva. Si am suferit foarte mult din cauza asta. Dar vad ca intrebarea mea ca a starnit multe controverse, asa ca voi renunta.

  6. NICE,

    Multumesc pentru aprecieri.

    Ceea ce vroiam sa spun,in esenta,este ca lucrurile nu sunt mai niciodata asa cum par.
    Inima are propriile reguli,ea stie ce vrea!
    Suferim,dar trebuie sa intelegem!
    Eu una asa am invatat ce spuneam pe acel blog!
    Cu sufletul imprastiat in patru zari.
    Dar,sunt convinsa,dragostea este singura forta din Univers!
    Si atunci cand exista,nu trebuie sa ne facem probleme privind existenta unui “intrus”in relatia noastra.Indiferent din ce parte am privi lucrurile.
    Daca suntem parte in relatia “legitima”, sa-i zicem,in mod paradoxal o astfel de intrusa/intrus poate intari relatia,o poate confirma.
    La fel de bine o poate termina.
    INSA DOAR ATUNCI CAND RELATIA ERA MURIBUNDA.

  7. happygirls
    Asa cum am scris si la tine pe blog, moralitatea mea e ireprosabila, imi pare rau ca nu te pot ajuta cu raspunsul la intrebarea ta. Eu nu am fost si nici nu intentionez sa devin vreodata amanta.

  8. happygirls
    Este o intrebare foarte delicata. Nu toata lumea are curajul sa raspunda pe un blog(care este public).
    Eu atat as vrea sa-ti spun, nu am judecat niciodata pe nimeni, dar in astfel de cazuri, cu parere de rau, de obicei, vina apartine barbatilor! A, daca barbatul vine la tine deschis si iti spune, uite sunt casatorit sau sunt intr-o relatie stabila si tu, cunoscand toate astea, fara nici cea mai mica ezitare te arunci in bratele acestuia, atunci e si vina ta, da. Despre remuscari chiar nu stiu ce sa spun…presupun ca in astfel de cazuri nici nu poate fi vorba de ele.

  9. “PS Te-ai gandit ca Irinel s-a dorit un fel de Pygmalion al zilelor noastre?”

    Imi pare rau ca raspund mai tarziu dar merita . Te-ai gandit ca il onorezi prea nepermis de mult pe acest ridicol personaj , pai , pygmalion …. , la iri este narcis , iubirea de sine exhibata sleampat pe media , ca bani are da-l dreaq ! Este , Iri , chintesenta prostului gust , mai bine zis prostului . ( Deh , invidia !) In revistele de style (?) e deseori cotat ca prost imbracat . Si , nu ca ar fi barfa ordinara , dar , iertata-mi fie opinia , femeie mai naspa ca nevasta-sa , la varsta pe care o are…n-am vazut . Dupe parerea mea ! ( :-) )
    La Iri e prosteasca parere a Domnului ca ne-a facut dupa chipul si asemanarea Lui ! Iri si-a spus ca daca D-l a facut ce-a facut fara bani , el care are bani….adica care este !

    Iri este cel mai roman si primul cel mai roman ! ! !
    Eu nu pot sa ma compar cu el decat la varsta , intelegi invidia ?

  10. Nu pot sa comentezi din perspectiva conditiei femeii… voi trebuie sa stiti ce si cum, si acum sa fim sinceri daca nu ar fi vrut nu ar fi intrat intr-o relatie, femeile sunt mai viclene decat credem noi in general…viclene in sensul ca gandesc mai multe mutari, fac calcule, perspective si statistici poate din prima clipa tocmai in acel inconstient de care amintesti. Sau eu acum aberez si o sa-ti distrez cititorii :whistle:

Comentariile sunt închise.