Cum sa ai intotdeauna dreptate

Motto: Eternitatea este intervalul de timp care-ti este necesar pentru a invata in mod corect limba germana (proverb „austriac”)


Cum sa ai intotdeauna dreptate (sau inutilitatea orgoliului intr-o disputa – nota mea)

Hannes Stein

Editura Nemira, 2009

Cine zicea ca nemtii n-au umor? Da, stiu ce vreti sa spuneti….ca Hannes nu e chiar neamt, el crescând in Salzburg, chiar daca s-a nascut in Munchen….Iar austriecii nu sunt nemti, asa cum bine mi-au dat de inteles niste prieteni nemti când a fost vorba de … austrieci. Oricum ar fi, Hannes da dovada nu numai de un umor irezistibil, ci si de o atitudine general impaciuitoare careia te predai neconditionat: gata cu certurile! De-acum incolo avem un ghid care ne invata cum sa avem intotdeauna dreptate, indiferent de care parte a baricadei ne situam, indiferent de domeniu (ma rog, aproape – are si cartea limitele ei).

Ca un mare fan al luptelor de guerilla gen  „a fost ofsaid clar!” / „nici urma de ofsaid”, pur si simplu am devorat aceasta lucrare.

E buna o dieta care sa inglobeze carnea? E perfecta! Dar, daca nu suntem de acord, intoarcem pagina si avem argumente imbatabile in favoarea unei diete vegetariene.

Totul se duce de râpa? Pe dracu’! Lucrurile stau din ce in ce mai bine!, ambele variante explicate foarte competent.

Ce e mai bun, vinul sau berea? Berea! Ba nu, vinul! (desi eu unul votez pentru palinca).

„Vive la France!” sau „A bas la France!”? (sincer sa fiu, mi s-au parut mai inteligente argumentele pentru a doua varianta).

Intr-o discutie atât de frumoasa, in care are dreptate oricine, nu se facea sa nu fie pomenit taman fotbalul. Ce sistem e mai bun, cu 4 fundasi sau cu 3 fundasi? Eu spun ca ala cu 4, sa vedem cine are tupeu sa ma contrazica…

Sa fim evazionisti onorabili sau fraieri platitori de taxe?

Sa preferam banii cash sau cardul?

Sa avem o locuinta proprietate personala sau mai bine sa stam in chirie?

Comunismul, ce idee nemaipomenita….hopaaa….haideti ca am descoperit ceva….alternativa lui Hannes la „comunismul, ce idee nemaipomenita” e „comunismul n-a fost chiar o idee nemaipomenita”. L-am prins, e socialist! J

O fi tortura o solutie? Da, daca citesti paginile 179-181. Nu, daca citesti paginile 182-184.

Exista Dumnezeu? Intre paginile 199-203 exista in mod cert. Dar intre 203-207 nu mai exista.

Si tot asa, si tot asa, si tot asa…

Omul are o propunere. Hai sa nu mai vorbim in contradictoriu. Daca se intrevede vreun conflict la orizont, ii spunem preopinentului numarul paginii care contine punctul nostru de vedere si sa binevoiasca sa citeasca singur.

O carte scrisa in stil umoristic uneori debordant, alteori fin, cu posibilitati de râs cu lacrimi pâna la moderat spre excesiv. Cu toate astea, argumentele tuturor teoriilor din carte sunt quasi-onorabile, ba chiar stiintifice, va asigur!

Bine bine, veti intreba, dar….daca nu vor mai fi dispute…cu ce ne vom ocupa timpul astfel câstigat? Pai vom lenevi. Cum vom lenevi in mod rafinat este insa subiectul unei alte carti, pe care o vom detalia intr-unul din articolele viitoare (ba s-ar putea sa fie chiar doua). Pentru ca acum e cam vacanta si e profund dezagreabil sa lenevesti atunci când n-ai nimic de facut, asta poate oricine! In vacanta e imperios necesar sa ai treaba, te balacesti, te urci pe munte, vizitezi muzee si ditamai orasele turistice, ma rog, fiecare cu portia favorita de chin care sa-l inalte in ochii interiori.

Dragos FR(ien)D

PS; De ce totusi acel motto? Pai…un motto tot trebuia sa pun. Si, dupa cum zice chiar bietul Hannes, care a invatat engleza, ba chiar si americana!, plus ivrit, idis, greaca veche (ce naiba o fi fost in capul lui???) sau latina, cea mai straina limba ii ramâne tot germana….Da, stiu…mi-ati zis voi ca e de fapt austriac!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Share

40 de comentarii la “Cum sa ai intotdeauna dreptate”

  1. Dragos, tipul asta, Stein, trebuia sa te ia pe tine drept studiu de caz pentru cartea sa. Pai eu nu am intalnit pana acum o persoana ca tine, care sa aiba intotdeauna dreptate! Cred ca se datoreaza structurii tale realiste, gandirii logice, de chimist. Mai ai tu mici scapari…cand vine vorba de Dinamo(aici esti extrem de subiectiv, e de inteles, dragoste mare, cu nabadai), de arbitraje si de Dorinel, sclavul Stelei :mrgreen: … in rest esti super ok! :)))

  2. @ Summer, l-ai uitat pe Radoi…

    Da, am suficienta logica incât sa devina o piedica in calea viselor…

    Ia fii atenta la “Feministele sunt niste gâste” (nu va impacientati, ca exista si varianta “Feminismul, de treo ori ura!”):

    “…stravechiul sex in sine, care poate ramâne permis pâna la urma, intr-o singura varianta, cea lesbiana – restul, in cea mai mare parte, fiind considerat penetrant, prin urmare injositor si interzis”. :-) :-) :-) Tare….am hohotit de mi-au dat lacrimile….

    Nu stiu când voi mai putea intra pe blog, s-ar putea sa crape filtrele de securitate de la job când vor realiza despre ce vorbesc….

  3. @ Summer, educatia a primit-o in Austria….teoretic mediul te influenteaza. Oricum n-are importanta, sunt niste glume.

    E german prin nastere si austriac prin educatie. Dar germana a invatat-o in Austria :-)

      1. O fi pentru tine….dar unui neamt nu-i cade prea bine sa auda asa ceva, crede-ma…prietenii aia ai mei nemti ziceau asa despre austrieci: “incearca sa fie germani, dar nu reusesc; incearca sa vorbeasca germana, dar nici asta nu reusesc” :-)

        Eu am preluat-o de la ei, nu e inventia mea :-)

      2. Dragos, ma refeream la infratirea spirituala dintre cele doua popoare. Dar, ca de fiecare data exista si un dar! In timp ce austriecii tind sa-i considera pe germani salvatori sau cuceritori si ii eticheteaza pe nemti drept aroganti si lipsiti de umor, acestia din urma au o imagine clara despre austrieci: incompetenti, zgarciti si dezordonati. Totodata, germanii vad in Austria destinatia ideala pentru vacante, in timp ce austriecii si-au germanizat aproape in totalitate economia si cauta in permanenta solutii nemtesti pentru problemele autohtone.

        Si cum e pana la urma, tratat pentru intelectuali agasati sau agasanti? :P

  4. Si apropos de locul de nastere a lui Stein, un istoric german remarca odata, putin cam nepoliticos, ca bavarezii sunt veriga lipsa dintre austrieci si fiintele umane. Uitase, se vede, ca vechii austrieci au venit din Bavaria, mai putin cativa alemani.

    Parerea germanilor despre austrieci nu s-a imbunatatit odata cu trecerea timpului. Colonii intregi de nemti se deplaseaza in minunata Austrie pentru schi, alpinism si alte activitati destinate adultilor ;) … Din nefericire, asta nu a facut decat sa intareasca imaginea Austriei ca loc unde te duci cand nu esti in totalitate serios si a austriecilor ca popor nu tocmai serios.

    Opinia germanilor despre incompetenta austriecilor isi are, fara indoiala, radacinile in istorie, caci armatele habsburgice au pierdut bataliile duse cu prusacii cu o regularitate monotona.

  5. si eu am perioade cand @am intotdeauna dreptate@ dar nu acum.
    Interesanta chestia asta…daca o gasesc o iau si eu
    Nu pot sa il contrazic pe Dragos, in legatura cu forbalu.. ca nu ma intereseaza si nu cunosc, dar stiu de ce e mai bine sau mai rau,sa avem cash sau cartea de credit ,pentru ca am intotdeauna dreptate :))))

    1. :))) Haios raspuns(asta cu cash-ul). Si te rog sa o iei ca pe o parere personala, cat se poate de obiectiva, din cate am citit eu pe bloguri, tu te incadrezi in categoria celor care au mereu dreptate.

    1. Dragos, de ce si-ar dori cineva sa aiba mereu dreptate? In afara de satisfacerea orgoliului sau incomensurabil… Stii vorba aia, orgolii mari, caractere mici, tind sa cred ca e corecta.
      Intotdeauna m-am ferit de oamenii care au convingeri, nu pareri, si mai rau, vor sa le impuna si celor din jur ca judecati cu valoare de adevar. Am fugit de oamenii care se cred detinatorii adevarului absolut, mi-e teama ca am fugit mereu de… barbati. :P E o placere sa discuti cu o persoana inteligenta, modesta, care nu incearca sa te conviga ca are mereu dreptate, ci te ajuta sa descoperi singur adevarul.

    1. nici una, sau amandoua
      ca sunt cash sau carte de credit, au partea pozitiva si cea negativa! depinde ce preferi…
      cartea de credit… e comoda, nu ocupa spatiu in portofel, platesti cam tot in zilele noastre(cel putin aici asa este), nu tre sa stai sa mai verifici daca ti/a dat restul bine :))
      Dar nu iti poti cumpara un prezervativ, fara sa stie banca! :))
      e mult de scris…

  6. @ Summer, e vorba de discutii, nu impune nimeni nimic….in carte sunt prezentate argumente logice pentru orice punct de vedere. Cum ai fi vrut sa se numeasca o asemenea carte, “Demonstratii pe care e bine sa le stii pentru a-ti argumenta punctele de vedere”? Suna cam nashpa. Cred ca ideea i-a venit de la Talmud. Acolo nimeni nu se cearta cu nimeni si nimeni nu incearca sa impuna vreo opinie, desi asa pare la prima vedere. Oamenii comenteaza, argumenteaza, fiecare ajunge la alta concluzie….Acum e si logic, suntem oameni, rationam diferit, ca doar nu suntem oaia Dolly….

  7. Am citit cartea, ei bine, nu pe toată, dar mare parte. E super interesantă și am rămas mască văzând ce ușor e să ai dreptate. Acum, mai rămâne de învățat atitudinea :-)

  8. @ Summer, stai ca acum am inteles ce ai vrut sa zici…pai nu e nicio problema, e democratie, iti poti alege singura cu cine sa stai de vorba si cu cine nu…

    @ Ada :-) :-) corect!!

    Eu iti recomand sa o citesti pe toata. Merita!

    1. Nu se pune problema sa vorbesc cu ei. Ce sa le spun? Oricum ma lovesc de un zid. E vorba de acei oameni care isi imagineaza ca stiu totul, sau oricum stiu mai bine si mai mult decat ceilalti, care pretind ca au citit tot ce se putea citi, mai mult, ca au acces la informatii secrete la care muritorul de rand nu va avea vreodata, pentru care toti din jur sunt prosti si doar ei sunt destepti. Cum iti spuneam, oameni care sunt convisi ca detin adevarul absolut, ca nu au cum sa se insele, ca doar ei au mereu dreptate. Pur si simplu nu-i agreez. Oare ii place cineva? Si poate chiar se pricep, dar e vorba de atitudine, de modul de a relationa cu ceilalti.

      1. :-) Exact cum zicea Ada, atitudinea. Desi…ce poate fi sigur in lumea asta, in afara de moarte si impozite?

        Trebuie sa existe si asemenea oameni plini de ei, altfel cum ai putea defini bunul-simt? In raport cu ce? Nu te obliga nimeni sa-i suporti, dar sunt un excelent material pentru comparatii.

      2. It makes sense. La fel cum am fi in imposibilitate de a defini lumina in absenta intunericului, sau de a pretui si intelege binele in absenta raului.
        Isi au rolul lor bine stabilit, doar ca mie imi provoaca repulsie si nu vreau sa am de-a face cu ei.

  9. Bine v-am regasit!
    Apropo de motto, germana mi s-a parut si mie o limba dificila, dar n-o compar cu cele cu care eu nu ma impac deloc, si anume cu limbile care n-au grafia cu care suntem obisnuiti, gen greaca ori rusa.
    In rest, cartea pare sa fie amuzanta, in dorinta de a impaca pe toti, fiindca, nu-i asa, cate capete, atatea pareri.

    1. Cam asa ceva, conteaza foarte mult si modul cum iti expui acele pareri. Nici eu nu cred ca as putea sa invat germana, rusa nu s-a lipit deloc de mine in generala si liceu, iar de greaca nu mai spun, e ca un fel de chineza sau japoneza…

  10. @ Chocolate, dar e destul de simplu de citit, nu e o carte dificila….ca sa nu mai spun ca e deosebit de haioasa….Din nefericire nu am cartea “Cum m-am lasat de gândit”, dar suna bine!

  11. @ Diana, multumim! :-) Am inteles ca acum esti ocupata cu o suma de probleme relativ neidentificabile, dar când se termina n-ar fi rau sa o citesti, e simpatica si vorbeste despre multe teme.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *