Ipostazele toamnei

Inaugurez azi o serie de articole dedicate anotimpului in care ne aflam, incercand sa va arat toate fatetele ei nebanuite si intreaga paleta de culori a toamnei, sa descoperim impreuna perspective si emotii imprimate adanc in suflete de sentimentele pe care ea ni se provoaca, sa va dezvalui misterele si magia ei pe trei continente (Europa, America si Asia), sa gustam impreuna din deliciile sale unice, iar in final, intentionez sa va surprind cu cele mai tandre, pufoase si dragalase instantanee autumnale.

Indiferent unde ne-am afla, pe aleile parcurilor

in padure

pe drumuri sau sosele

la munte

 

indiferent ca este rurala, rustica

 

delicata, romantica si idilica

mistica sau misterioasa

nostalgica si melancolica

toamna e mereu alta, cu fiece strai parca mai frumoasa, cand galbena

sau verde

cand aurie

rosie

ruginie

sau in mii de culori vibrante, caci  frunzele par pictate cu migala de un artist talentat, fara seama si fara cusur

Cu raze de soare in par, anotimpul dorului etern si a nescrisei tristeti ne invaluie cu o lumina atat de blanda si calda, intensa, feerica, enigmatica, indemnand la reflectii si introspectii de anvergura.

Povestea printesei romantice cu vesminte pastelate si cosite de aur, ce trece ca o boare prin gradini si livezi in fiecare dimineata lasand in urma ceata, bruma sau doar o lumina difuza si un parfum dulce, va continua pe summerday in fiecare sambata seara…pana cand va fi inlocuita cu o alta poveste, cea despre regina alba, de gheata, iarna.

Care din ipostazele de mai sus, toamna romantica si idilica, toamna rustica si rurala, toamna trista si melancolica, toamna colorata si vibranta, toamna la munte, toamna in padure, toamna in parc va e mai aproape de suflet, in care va regasiti cel mai bine? Care este sentimentul cu care asociati voi toamna?

sursa foto

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Share

126 de comentarii la “Ipostazele toamnei”

    1. Ciudat, anul asta nu am mai simtit nici melancolia si nici tristetea toamnei, nu am fost nicio clipa deprimata, poate doar durerile de cap(specifice anotimpului rece) au dat iar navala…
      Un nou inceput? Asta nu e atributul primaverii? Inseamna ca iubesti mult toamna, Catalina si o privesti cu multa speranta in suflet… :wink: :cheerful: :biggrin:

      1. Eu atribui începutul la toate anotimpurile :biggrin: E un prilej de schimbare.
        Sunt într-o contradicţie, iubesc toamna şi iarna dar urăsc frigul :dizzy: Cineva mi-a spus odată că eu am tendinţa să văd doar binele din lucruri, şi încep să cred asta acum. :smile:

        1. “Sunt într-o contradicţie, iubesc toamna şi iarna dar urăsc frigu” :dizzy: Cred ca ideal ar fi sa te muti intr-o tara cu clima oceanica sau mediteraneana… :cool: Ala da un nou inceput. :biggrin:
          Partea plina a paharului o vad in general optimistii, e clar, te numeri printre ei, cred ca viata lor e mai usoara decat a pesimistilor. :ermm: :unsure:

    1. Liniste? Pai atunci inseamna ca ti se potriveste toamna romantica si idilica, rurala si rustica sau trista si melancolica. :biggrin: Este clar, si tu iubesti toamna, Lilly. :cool:

  1. Le ador pe toate, mai ales pe cele rosiatice :happy: . Toamna imi trezeste sentimentul de dor, de placere, de puritate. De dor de casa din cauza mirosului de fum, de ploi scurte, de fructele toamnei, de tot :blush:. De placere pentru ca ador toamna, sunt vis de toamna, nu? :biggrin: De puritate pentru ca ador mirosul de aer proaspat de dupa ploaie, al mirosului de iarba umeda, :happy: ciclul vietii copacilor.

    1. Ca sa vezi ce diferiti sunt oamenii intre ei, sentimentele pe care ti le trezeste tie toamna, mie mi le inspira primavara sau vara(mai ales acolo la placere si puritate). Da, stiu ca esti vis de toamna, ca esti nascuta in acest antotimp, nu ai cum sa nu-l adori… :biggrin: Cum e toamna in oraselul tau spaniol, cum se coloreaza foliajul arborilor, in ce nuante? galben, auriu, ruginiu sau rosiatic? :dizzy: :unsure:

    1. Merci mult, ma bucur ca ti-au placut pozele alese. :cool: :biggrin: :smile:
      Sa inteleg ca mediul de toamna propice pentru tine e…in padure? :cheerful:

  2. Frumoase poze, mai frumos decat poate fi toamna (care mie sincer nu-mi place pentru e frig si ploua mult). Eu vreau sa vina vara inapoi, sa fie numai vara! :))

    1. Buna, MT, inseamna ca tu asociezi toamna cu sentimentul de nostalgie, melancolie, dor, tristete. :ermm: :dizzy: Hai, mai, ca nu a plouat asa mult toamna asta. :ermm: :biggrin: Poate luna care vine… Sincera sa fiu ma cam deranjeaza trecerea la ora de iarna…pe tine?

  3. wow…
    absolut superbe peisajele… o incantare adevarata sa le admir…
    si bine ai facut ca ai postat asa ceva… mai ales astazi… cand la mine a fost prima ninsoare… un adevarat viscol, care m-a surprins asa de mult ca am ramas uluit…
    toamna… eu mereu o asociez cu… paleta de culoare… belsug in piata… si mai ales… o dorinta mai mare de apropiere fata de cel drag… de atingere… de incalzire…

    1. Ovi, ce veste incredibila, viscol in octombrie(bine, sfarsit de octombrie) la NY? Normal ca v-a luat prin surprindere, ce ti-e si cu capriciile vremii… :ermm: :dizzy: :alien:
      Ma bucur mult ca ti-au placut, am ales imaginile cu gandul la iubitorii de toamna, deci si la tine. :biggrin: :cool: Deci tie toamna iti inspira iubire, caldura, culoare, bogatie…frumos, iar asta a fost doar primul episod dintr-o serie dedicata anotimpului tau favorit. Mai am cateva surprize…vor aparea in fiecare sambata seara…pana cand iarna se va fi instalat definitiv. :sad: :tongue:

  4. Buna dimineata, Nice! Adevarat deliciu vizual….datorita pozelor tale am zambit larg in dimineata asta :)

    Chiar mai trebuie sa raspund la intrebarea ta? E clar raspunsul meu: toamna intr-o padure de munte…insotit evident :D

    1. Neata, domnu’ petrecaret, cum a fost de Halloween? :alien: :w00t: :devil: :ninja: :lol:
      Ma bucur mult ca am provocat asemenea reactie…tot intr-o padure si tu? Insotit de cine? De un urs, un lup sau un mistret? Sau de o caprioara… :biggrin: :wink: :tongue:
      Normal ca vrei in padure, tocmai ai facut un curs in acest sens, ai dobandit diploma de padurar? :silly:
      Dar ce paduri preferi, de conifere sau de foioase? :dizzy:

      1. A fost minunat de halloween, toti am fost costumati ca pentru o cursa de avioane: eu si cu o colega capitani si piloti (sapca, insemne,epoleti, costum etc pentru toata lumea), 3 stewardeze, 2 teroristi, o diva, 2 pasageri-om de afaceri si amanta, un paparazzi si un turist :P

        Nu conteaza ce padure e, sa fie la munte :d Nu, doar de management forestier responsabil.
        Hmm… o pisicuta salbatica? :devil:

        1. Se pare ca a fost o noapte de vis pe care nu o vei uita prea curand…super. :biggrin: :cool:
          Fara amanta nu se poate? :dizzy: Tare sunt curioasa, cum arata costumul de amanta? :lol: :wassat:
          Oh, Marin, tu erai ultima mea speranta, toata lumea iubeste felinele, pe unde intru dau numai de pisici, nu stiam ca preferi “pisicutele” salbatice, credeam ca pe cele docile… :lol:
          Conteaza normal, padurea de foioase e cea magica, multicolora, vibranta, calda si luminoasa, cea de brazi ramane verde, deci peisajul e oarecum banal, monoton. :dizzy:
          Aprops, care este sentimentul dominant pe care ti-l imprima toamna? :unsure:

          1. A fost frumos, asa este. Prietenii au facut toata munca. Ei, amanta si omul de afaceri erau doi colegi care sunt casatoriti si care nu au avut chef de costumatii. Diva a fost dupa toate regulile: rochie de seara neagra, decoltata etc… :biggrin:

            Sincer, la partea cu felinele glumeam…am continuat gluma ta :cool: Pastreaza-ti intacta speranta in ceea ce ma priveste, nu sunt mare fan al felinelor, fie ele salbatice sau docile :lol:

            Pai, ca imagine ai dreptate…dar eu ador padurea in sine si ma simt bine oriunde.
            Sentimentul dominant as zice ca e o nostalgie romantica. Nu crezi? :smile:

            1. Hehe, sa inteleg ca ai dansat toata noaptea cu diva? :cool: :cheerful: Slava Domnului ca e cineva si de partea mea, intrasem la banuieli…mai nou se poarta “niciun articol fara o pisica”. :)) Uneori, sincer, ma simt un alien in blogosfera asta… :alien:
              Te inteleg perfect, dar nostalgie dupa ce/cine in cazul tau? La mine e simplu, mi-e un dor nebun de vara cea insorita si calduta, la tine credeam ca sentimentul pregnant e cel de nerabdare. :biggrin: :unsure: :cool:

              1. Nu…nu toata noaptea :biggrin: Nu am dansat cu cineva anume, doar in cateva cazuri cu diva si cu o stewardeza :cool:

                Nu am nimic cu pisicile, dar nu sunt un mare fan al lor. sunt prea egoiste si indiferente. Isi vad doar interesul :angry: Eu sunt mai simplu, ca un caine: atunci cand imi aleg stapanii :biggrin: ii slujesc pana la capat, no matter what :smile:

                Nu stiu…poate nostalgie dup visurile inca neimplinite :smile:
                Ooo, Nice, eu nu sunt nerabdator. Uneori chiar am impresia ca am mai multa rabdare decat ar trebui :)

                1. Mie pisicile mi se par parsive, dar in mare, niciodata nu am avut vreo afinitate pentru aceste animale, nu mi-au intrat la inima asa cum au facut-o cainii. Da, indiferente, ca bine zici tu, iar mie imi plac fiintele calde, prietenoase. :smile:
                  Vad ca te descurci din ce in ce mai bine cu emoticoanele. :silly: Scuze, dar nu puteam sa nu remarc. :cool: :cheerful:
                  Stewardesa, hm, ce meserie dificila pentru un…sot. Bine, cu conditia ca acesta sa nu fie si el in domeniu, pilot de avioane de ex.
                  Visele se implinesc, Marin, atunci cand ne asteptam mai putin. Pai nu, nerabdare pentru venirea iernii. :lol: :tongue:

              2. Nu astept cu nerabdare nici macar iarna, poate cu speranta :cheerful:

                Multumesc pentru apreciere, o sa incerc sa le folosesc tot mai des :wink:

                Da, orice meserie care implica navete si zile lipsa de acasa pentru unul dintre soti sau amandoi reprezinta momente dificile pentru cuplu, dar cred ca le pot depasi daca exista intelegere :smile:

                Si parsive sunt, foarte bine punctat. Suntem pe aceeasi lungime de unda, din punctul asta de vedere.

                1. Astepti vremuri mai bune, nu? :cool: :cheerful: Nu te stresa prea mult, Marin, daca iti este peste mana sa le utilizezi, nu e bai, acceptam orice fel de emoticoane. :biggrin: :angel:
                  Tu ai vrea sa ai o sotie plecata de acasa mai tot timpul, o stewardesa? :ermm: De exemplu mie nu mi-ar placea ca sotul meu sa fie pilot…
                  Din punctul asta de vedere si nu numai. :tongue:

              3. Intotdeauna e loc de mai bine si vestile si vremurile bune sunt mereu binevenite :smile:

                Nu stiu ce sa iti spun…daca as simti ca ea este cea menita pentru mine, nu ar conta in niciun fel meseria ei. Insa este un mare daca si implica sa cred in suflete pereche :smile:

                1. Asta trebuie sa simtiti amandoi, nu doar tu…
                  Da, iarna asta e una de cumpana in viata mea, mi-e o teama terbila de viitor, dar asta intr-un viitor articol.

              4. Fara doar si poate iubirea este o strada cu doua benzi, dar in aceeasi directie nu in sens dublu :smile:

                Atunci astept sa ajungi la articolele cu iarna ca sa aflu despre ce e vorba :cool:
                Iarna e frumoasa, Nice, ia partea ei buna si va fi totul asa cum trebuie sa fie.

              5. Iarna incheie o epoca daca mi se permite comparatia. Cu zapada si albul ei parca spala toata pacatele, sterge totul si da startul pentru ceva nou, mai pur si mai frumos. Pustiul alb parca uneori curata totul, de la privire la suflet si la natura. E repaosul de care avem nevoie pentru a ne regenara.
                Frigul si vantul rece pe unii ne incarca cu energie sa asteptam momentul propice refacerii individuale.

                Nimicul Alb are farmecul lui, zic eu :smile:

                1. Esti un iubitor inflacarat al frigului si al puritatii, al simbolurilor in general. Culmea ca si eu ador albul, dar nu pe campuri, copaci sau trotuare, ci in vestimentatie. Iarna insa port cu obstinatie negrul. Eh, vom mai avea timp sa vorbim despre iarna…
                  PS
                  Am remarcat ca vorbesti despre iarna cu aceeasi patima cu care vorbesc eu despre vara. :))

              6. Concluzia: suntem doi impatimiti :cool:

                Da, ai perfecta dreptate, Nice. Vorbesc despre iarna asa cum o faci tu despre vara.
                sunt absolut convins ca iti sta foarte bine si in alb si in negru, dar din cand in cand poti incerca si variante cu rosu si negru?….asa ca pentru faniil lui Milan :biggrin: :w00t:

                1. :)) Rosu si negru? Astea sunt culorile lui Julien mai degraba… :cheerful: :lol:
                  Hm, nu prea ma impac eu cu rosul in vestimentatie, e o culoare puternica, deloc linistitoare, care nu ma avantajeaza. :biggrin:

              7. Hmmm…..acum esti bruneta, remember? S-ar putea sa nu iti stea rau in negru si rosu :cool: :devil:
                Era o sugestie…..ai par lung, in rosu si negru ai fi mult mai simpatica decat Ibrahimovic (atacantul suedez al lui Milan, un jucatot fantastic, dar si-a lasat acum o coada de cal pe cap de parca e mongol…arata groaznic-Berlusconi i-a sugerat sa si-o taie, dar nu a reusit sa il convinga pana acum :biggrin: )

                1. Da, stiu prejudecata asta, cum ca brunetelor le sta bine in rosu, din pacate nu e o culoare care sa ma reprezinte, eu nu sunt chiar asa de pasionala…
                  Ce mai face domne Milanu’? Tot pe primul loc? :biggrin:

              8. Nu am nicio dorinta sau intentie sa iti zic cum sa te imbraci sau ce culori sa porti, dar de dragul discutiei care e amuzanta, am sa iti aduc aminte ca imi spuneai tot aici pe blog ca pe tine nu te prinde bruneteala la par sub nicio forma :devil: :w00t: :tongue:

                Domle, Milan a inceput sezonul dezastruos, dar acum a legat 3-4 victorii consecutive si s-a apropiat la 2-3 puncte de primul loc. (sunt mai multe echipe-vreo 5-6 despartite de 3-4 puncte in clasament). Momentan e in forma. :smile:

              9. Nu sunt mandru si nu prea imi vine sa vorbesc de Steaua pentru ca e rusinos sezonul, dar eu stelist si merg cu Steaua pana la moartea…fara conditii :cool:

                Draga Nice, omul se mai inseala iar eu iti doresc sa te inseli de multe ori in viata, dar numai spre bine :smile: . Binele tau.

                1. Ce frumos ai intors din condei ultima fraza…surprizele placute sunt bine primite intotdeauna.
                  Ne-au redus la tacere, ai tu dreptate, macar tie ti-a mai ramas Milanul, ai cu ce te consola. :pouty: :sad: :angry:

    1. Pato, scuze de mai devreme, te salut acum, intrasem pe mail de pe blog, se pare ca cineva mi-a accesat blogul de acolo, nu stiu cum e posibil. :ermm: :dizzy: :unsure: :angry:
      Si ca sa-ti raspuns la intrebare, nu, ora de iarna se seteaza automat. :lol: :silly: :cheerful:
      Cat despre toamna, nici eu nu ma omor dupa ea… Deci sentimentul care ti-l provoaca e…sila si dezgust? :lol:

        1. Sa stii ca si mie toamna imi transmite o oarecare neliniste, dar ea se accentueaza iarna. Primavara deja incep sa ma linistesc, iar vara sunt calmul intruchipat. :biggrin: :angel: :alien:

              1. asa ne-am nascut “agitati” eu am urlat de mic sa ma stie de la 4 strazi distanta… eram o mica sirena de ambulanta :D… cica mi-a fost rau intr- seara iarna dupa ce m-am nascut si m-au dus la spital si la cum urlam, soferul autobuzului era cursa de noapte a mers mai repede sa ma duca cat mai aproape de spital, si cica au iesit asistentele in strada iarna auzindu-ma de la 4 strazi dinstanta( mi-au povestit rudele, care m-au dus atunci)
                “dar ce a patit micutul?” :)) eiii ma distram si eu ca eram in elementul meu, frig alea alea, :blush: zapada!

                1. :))) Aici ne cam asemanam si eu am fost cam agitata si tipam cat era ziua de lunga. :biggrin: :w00t: Saracii parintii si vecinii nostri. :pouty:

                2. doar ziua? inseamna ca erai un ingeras… de mine s-a atasat lumea fiindca eram 24 din 24 activ :)) trebuiam leganat si tinut in brate non-stop… :biggrin:

  5. Absolut superbe imaginile Nice! :w00t:
    Unde D-zeu le gasesti??! :)) Si eu am cautat cu orele imagini cu toamna, si tot n-am gasit asa ceva.
    Imi place toamna delicata, romantica, idilica.. :wub: Si..nu stiu…dar nu-mi pot imagina o astfel de toamna decat la oras.
    Imi aduce aminte de un film , Autumn in New York, care mi s-a parut impresionant si pe care l-am revazut de cateva ori.

    1. Buna, Otilia :cheerful: , vezi ca la sfarsitul articolului am pus un link, acolo gasesti imagini superbe cu toamna si nu numai, oricum vor mai urma si altele pe blog, caci, asa cum am anuntat, serialul despre acest anotimp va continua pana la iarna. Ma bucur mult ca au fost pe gustul tau, mai ales cele cu toamna idilica si romantica, care sunt de altfel printre preferatele mele. Pai da, la oras, caci si aici avem parcuri, alei, arbori…doar un partener care sa ne impartaseasca pasiunile ne mai trebuie. :dizzy: :cheerful:
      Apropos de New York, tare frumoasa toamna americana, te vei convinge in urmatorul…dar mai multe nu spun sa nu dezvalui surpriza. :biggrin: Am vazut si eu filmul, tare trist… :sad:

  6. Toamna melancolica este preferata mea, pentru ca asa vad eu intreg anotimpul. Imi place toamna tocmai datorita melancoliei pe care o aduce. Imi plac insa si culorile ei atat de diferite, iar peisajele sunt superbe toamna, oriunde te-ai afla.

    1. Da, stiu ca e anotimpul tau preferat, ma gandesc insa ca toamna indeamna la melancolie pe cei singuri si tristi, cei care aspira la dragoste, celor care au un partener iubitor si sunt in culmea fericirii oare ce sentimente le imprima? :ermm:

      1. Am trecut si printr-o toamna cu un partener iubitor si eram in culmea fericirii. Toamna era pentru mine tot melancolica (insa mai putin melancolica e drept). Din pacate mai multe nu-mi aduc aminte, referitor la sentimentele pe care mi le reprima toamna in acea perioada.

      1. Cred ca e din cauza ca am schimbar ora blogului…a intrat si ea in rand cu lumea. Ii invidiez pe ucrainieni, am inteles ca nu au trecut la ora de iarna… Si nici rusii. :ninja:

  7. Toamna rosie mi-a placut cel mai mult. Si ma identific cu toamna in padure. :) Dar pozele puse aici sunt absolut superbe, inca n-am vazut asa ceva in Iasi, toamna asta. Sau pe unde am mai fost.
    Nu stiu ce sentiment asociez cu toamna…niciodata nu i-am dat prea multa atentie, nu a fost printre favoritele mele. Si-n plus, rar chiar se simte toamna. De obicei e vara, apoi deodata iarna. Iar toamna trece neobservata de cele mai multe ori.

    1. Intr-un viitor articol o sa dezvalui si provenienta pozelor. Mihaela, azi a fost o zi superba de toamna, atat de calda si de colorata, cel putin in Bucuresti… Dar in general tu ai dreptate, anotimpurile intermediare sunt tot mai nesemnificative.

  8. N-aș putea spune care dintre ipostaze… Romantică, prin parcuri. La munte tocmai am descoperit-o (voi avea și imagini in curand!) Dar toamna, incontestabil, o asociez cu melancolia, cu dorul, cu visarea. :)
    Superbe fotografiile alese!

  9. Superbe imagini, Nice! Ai un talent deosebit in a alege cele mai minunate imagini… :wub:
    Imi place toamna padurilor si a parcurilor, a aleilor infrunzite. Ador toamna rosiatica, insa din pacate, la noi nu prea e asa (nu stiu ce copaci se ,,ofilesc” atat de frumos!). Imi place toamna colorata si vibranta. Pentru mine toamna e o perioada a regasirilor…

    1. Si eu am fost mereu uimita de frumusetea unor specii de foaioase, am citit undeva, nu stiu cat de adevarat este, ca in timp ce pe continentul nostru frunzele arborilor toamna sunt in general galbene, pe cel american predominante sunt cele rosiatice, ruginii. :cool:
      Ma bucur ca ti-au placut, Iulia, sunt clipe cand ma indoiesc cu adevarat de acest talent, de cand umblu prin blogosfera am realizat ca gusturile mele difera flagrant de ale celorlalti. Mna, poate asa e si firesc, mai stii? :ermm: :dizzy: :unsure:

      1. Nu te mai indoi Nice, reusesti de fiecare data sa ne uimesti si sa ne incanti vizual cu imaginile ales!! :happy: Probabil tocmai acele preferinte mai diferite contribuie la asta, oferi ,,altceva”, si oricum… pana si frumosul are anumite puncte comune pentru un numar mai mare de oameni.

        Sunt superbe cele rosiatice… :heart: Desi nici cele galbene nu sunt mai prejos, dar parca nu au acelasi impact, culoarea rosie este mai intensa…

        1. Asa este, si eu prefer culorile mai intense pentru peisaje, daca as gasi o padurice ca cea din imaginea cu toamna rosie, mi-as pierde ore in sir minunandu-ma de frumusetea ei. :cool: Din pacate pare cam ireala. :dizzy: :unsure:

  10. Intodeaua am adorat toamna , toamna de peste tot , de la munte , din campie..toamna sa fie .. E spectaculoasa si pozele tale o dovedesc . Poate ma supara un pic starea de melancolie care ma cuprinde toamna dar sa zic ca o ignor ;)

  11. Nu se poate alege. Toamna în sine e superbă. Oricare din peisajele alea dacă l-ai vedea în realitate, ai fi uimit total și ai simți nevoie să tragi pe drapta dacă ești la volan sau orice alte ipostază :D

Comentariile sunt închise.