Lacuri celebre (IV)

Biwa

Japonia

Suprafata: 690 kmp; Ad. max 96 m

Originea depresiunii: tectonica

Cel mai mare lac ca suprafata din Japonia este situat in Insula Honshu, in portiunea cea mai ingusta, intre golful Wakasa, in Marea Japoniei, si Ise, in Oceanul Pacific. Lacul este legat printr-un canal cu raul Joda si, mai departe, cu Golful Osaka, in partea sudica.  Lacul Biwa si lanturile muntoase de inaltimi mijlocii(varfurile Ibuki, Hiei, Shimedaki) alcatuiesc una dintre cele mai pitoresti regiuni din cea mai mare insula japoneza. In apele lacului de dezvolta cca 490 de specii de plante si peste 600 de specii de animale, fauna piscicola fiind deosebit de bogata(reprezentata in principal de pastrav si crap-numai in aces lac se gasesc cca. 50 de specii si subspecii).  Productia anuala de peste este de cca. 3320 tone. Nu departe de malul lacului se afla orasul Kyoto,  care a fost capitala Japoniei intre anii 794-1868.  Pastrator al multor monumente de arhitectura japoneza, al gradinilor decorate de artisti vestiti ( Palatul Imperial, palatele si gradinile curtii Katsura, gradinile Ginkakuji, Shisenkaku, numeroase manastiri si temple budiste si shintoiste), orasul Kyoto ( supranumit si „capitala linistei si pacii” ), impreuna cu lacul Biwa, reprezinta una dintre cele mai vizitate regiuni din Japonia, alaturi de cea a muntelui sacru Fuji-san.

Lacul Biwa este cunoscut  si pentru culturile de perle. Numele lacului trimite la lăuta biwa a cărei formă este asemănătoare cu aceea a lacului.  Biwa este unul dintre cele 10 cele mai vechi lacuri confirmate din lume. Este o sursa de apa potabila pentru 14 milioane de persoane. 37 milioane de oameni viziteaza anual acest lac.

 

Bolsena

Italia

Suprafata: 114,5 km; Ad. max: 146 m

Originea depresiunii: vulcanica

Este situat in partea centrala a Italiei, in regiunea Lazio, si ocupa o depresiune de tip caldeira. Peretii acestei caldeire au inaltimi mici(300 m fata de nivelul lacului) si sunt fragmentati de eroziunea apelor curgatoare. In prezent, lacul Bolsena este drenat de raul Marta catre Marea Tireniana. Apa lacului este dulce, permitand dezvoltarea ihtiofaunei. Pe tarmul nordic al lacului este orasul cu acelasi nume, Bolsena, bogat in vestigii arheologice si istorice. Orasul este dominat de un castel datand din sec. al 13-lea, de biserica St. Christine, renumita prin “miracolul” Bolsena; legenda spune ca, in 1263, “o picatura de sange ar fi aparut pe ostie”. Tot aici, s-au descoperit urmele orasului etrusc Volsinies, de unde vine si cel de-al doilea nume al lacului, precum si o asezare din perioada bronzului si o necropola villanoviana, datand din sec. al 7-lea i. Hr.

 

Sevan

Armenia

Suprafata: 1416 kmp; Ad. max: 98,7 m

Originea depresiunii: tectonica

” Magnifica oglinda albastra a lacului este aidoma unei bucati de cer coborat si cuibarit intre munti”. Asa descrie Maxim Gorki lacul Sevan, situat intre culmile Caucazului Mic, la 1916 m altitudine. Intr-adevar, apele lacului, cu o mare transparenta(peste 22 de m), impreuna cu reflectarea imaginii culmilor muntoase inalte si golase din jur(vf. Azdaak – 3597 m, vf.  Sachdag – 2901 m) capata culoarea descrisa de marele scriitor. Tarmul lacului este constituit din lava si travertin, iar fundul lui, din nisipuri si maluri; pe o mica portiune, sub 50 de m adancime, substratul contine cristale de carbonat de calciu. Fundul cu “zona cristalelor” constituie o trasatura distincta  a lacului Sevan. Climatul lacului si al imprejurimilor are o nuanta subtropicala, cu toate ca se gaseste la 1916 m altitudine. Datorita climatului bland, rareori ingheata toata suprafata lacului. Din 1833 se mentioneaza numai de 8 ori inghet generalizat pe lac si aceasta, curios, nu se produce in ianuarie, cand temperatura este mai scazuta, ci in martie, atunci cand se epuizeaza rezerva de caldura din apa.

Fauna si flora lacului sunt constituite din 360 de specii de plante si 165 de specii de animale, multe dintre ele fiind endemice. Aici au fost aclimatizate specii de peste alb, din lacurile Ladoga si Ciud, in perioada  1924-1927. Productia de peste este mare, dar, in mod deosebit, Sevanul este renumit prin pastravul Iskhan, din care anumite exemplare ajungeau, inainte de coborarea nivelului, la 10-16 kg. Productia anuala de pastravi Iskhan este de 1000 de t.

Lacul Sevan a devenit unul dintre cele mai renumite lacuri de recreere din Armenia, datorita peisajului, aerului proaspat de munte, abundentei zilelor calde si insorite, excelentelor plaje si apelor minerale. Prezentul se imbina cu trecutul intr-un mod firesc, arheologii descoperind pe Peninsula Artanis(initial insula), dupa  coborarea nivelului lacului, numeroase cimitire si obiecte ale unei culturi materiale vechi, printe care si cea Cyclopeana, ceea ce indica faptul ca, in trecut, nivelul lacului era mai coborat. Tot pe peninsula se afla doua biserici si monumente din sec al 9-lea. Lacul Sevan, impreuna cu zona inconjuratoare, a fost declarat rezervatie naturala in 1978, avand o suprafata de 1700 kmp.

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Share

5 comentarii la “Lacuri celebre (IV)”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *