Lacuri celebre (V)

 

 

 

 

Tahoe

S.U.A.

Suprafata:500 kmp ; Ad. max: 501 m

Originea depresiunii: tectono-vulcanica

Format cu cca. 2 milioane de ani in urma, lacul Tahoe este cea mai mare intindere de apă dulce din muntii Sierra Nevada si totodată cel mai mare lac alpin din Statele Unite. Este situat pe granita dintre statele Nevada si California, intr-un graben delimitat in vest de Sierra Nevada si in est de culmea Carson, la altitudinea de 1867 m. Manifestarile vulcanice din regiune au barat acest sant tectonic, formand un lac mult mai adanc, dar, prin erodarea barajului, o buna parte din apa s-a scurs, prin lacul Truckee, spre nord-est, in lacul Pyramid.

Probabil aţi auzit de lacul cu apa foarte clară, chiar Mark Twain povestea în cărţile sale cum naviga pe  apele lacului, senzaţie pe care o compara cu plutitul pe norişori albaştri. Priveliştea oferită de Lacul Tahoe e incredibilă! Peisajul montan se oglindeşte în apele lacului. Pe malurile apei poţi găsi o mulţime de staţiuni care pun la dispoziţie cazare pentru toate buzunarele şi diverse activităţi de petrecere a timpului liber, printre care ski şi jocuri de noroc.

Pentru că americanul scoate bani din orice, toată zona din jurul lacului a devenit un obiectiv turistic. În timpul sezonului de ski, mii de turişti se înghesuie pe pistele de ski, aici găsindu-se unele dintre  cele mai bune din lume. Pe lângă peisajul de vis oferit, Lacul Tahoe e recunoscut pentru furtunile aspre de zăpadă.

Câteva din cele mai bune zone pentru ski includ: Squaw Valley (în 1960 aici s-au organizat Jocurile Olimpice de Iarnă), Northstar at Tahoe, o zonă populară din Nord, Kirkwood Mountain Resort – pe coasta de sud unde se adună cea mai mare cantitate de zăpadă – şi Heavenly Mountain Resort, cea mai mare zonă de ski din California şi Nevada. Nu lipsesc nici sporturile nautice sau căţărările pe stâncile golaşe. Ai nevoie doar  de un cont cu  ceva dolari şi mult curaj.

Garda

Italia

Suprafata:370 kmp; Ad. max: 346 m.

Originea depresiunii: glaciara

Pe versantul sudic al Alpilor, in zona de contact cu Campia Padului, se afla cel mai mare lac al Italiei, situat intr-o vale modelata de ghetarii din pleistocen. Peisajul, foarte variat, se schimba de-a lungul celor 51 km lungime ai lacului, pe masura ce patrunde in interiorul lantului alpin. Tarmul estic este dominat de masivul calcaros Baldo, care atinge 2218 m altitudine, constituind un obstacol in calera  maselor de aer mai reci din nord si nord est. Volumul de apa din lac si adapostul muntelui creeaza un climat bland, ceea ce permite dezvolatarea optima a pomilor fructiferi(maslini, duzi, smochini, lamai, vita de vie).  In lac, se varsa raul Sarca, ce izvoraste din masivul Adamello, cu altitudinea de 3554m, acoperit spre varf cu zapezi vesnice. Scurgerea catre fluviul Pad se face prin raul Mincio, asigurandu-se astfel o primenire continua a apelor si conditii bune de dezvoltare a crapului, a pastravului si a altor specii de pesti.

Lacul Garda se remarca in primul rand prin atmosfera sa relaxanta de vacanta avand:
* asezari linistite si cu influenta medievala.
* vile si gradini frumoase.
* un climat mediteranean,  o apa albastra si o vegetatie abundenta intr-un relief variat.
* o gama bogata de posibilitati de distractie si sport. Se poate practica windsurf , scufundari, seiling.
* o infrastrucrura bine dezvoltata, cu un serviciu turistic de buna calitate, permitand in acest fel un lung seson turistic.

Pintre cele mai cunoscute statiuni de vacanta de pe malul Lacului Garda putem mentiona: Sirmione, Lazise, Peschiera, Desenzano, Bardolino, Garda, Riva del Garda, etc.  La mica distanta se afla marile orase italiene: Milano, Venetia, Bologna.

Partea de sud a lacului Garda: plaja Sirmione

Plaja din Sirmione este excelenta pentru inot. Aici veti gasi cea mai curata si clara apa a lacului. Calitatea apei este periodic controlata si certificata. Plaja este constituita din stanci mari, netede si curate. Vederea este de o frumusete rara: peninsula Sirmione se gaseste exact in mijlocul partii de sud a lacului Garda. Sunt multe alte plaje in partea de sud a lacului, de la Desenzano la Peschiera: multe dintre ele sunt frumoase, insa nici una nu se poate compara cu plaja din Sirmione, in special datorita calitatii apei.

Partea de vest a lacului Garda – Plaja Manerba

Coasta de vest a lacului Garda se bucura de soare mai devreme dimineata, comparativ cu coasta de est, in timp ce dupamasa in unele locuri, majoritatea plajei este sub umbra, chiar si la ora 4 p.m.Aceasta se datoreaza faptului ca muntii sunt chiar in spatele plajei. Plajele sunt constituite in general din pietre mici iar apa e curata daca nu stai prea aproape de sate sau campsit-uri.

Coasta de est a lacului Garda- Plaja Punta San Vigilio

Coasta de est a lacului Garda beneficiaza seara de soare, cateva ore in plus comparativ cu coasta de vest. Plaja este in general constituita din roci mici si foarte subtiri. Lacul devine foarte adanc la numai cativa metrii de coasta. Cele mai frumoase plaje, deloc aglomerate, pot fi gasite de la Punta San Vigilio la Torri del Benaco.

Finger Lakes

S.U.A.

Originea depresiunilor: glaciara

Denumirea a fost sugerata de configuratia si dispunerea celor 11 lacuri sub forma degetelor de la o mana. Acest grup de lacuri(Conesus, Homiock, Canadice, Haneoye, Canadaigua, Keuka, Seneca, Cayuga, Owasco, Shaneateles si Otisco) este situat in nord-estul S.U.A – statul New York. Desi sunt situate in unitatea de platforma a scutului laurentian, care a fost acoperita de calota glaciara, totusi, eroziunea s-a canalizat mai mult pe vaile preexistente, dand impresia unor ghetari de vale, asemanatori cu cei din zona alpina. In cele 22 de vai glaciare se gasesc 11 lacuri, alcatuind un peisaj lacustru, care nu se mai intalneste decat in Marea Britanie, in Lake District, dar unde lacurile sunt dispuse radiar, ca spitele unei roti. Cele mai mari si mai adanci lacuri din acest grup sunt : Seneca – 170 kmp si 188,4 m si Cayuga – 170 kmp si 132,6m. Regiunea Finger Lakes joaca un important rol istoric, cultural, industrial si agricol in statul NY. Este una dintre regiunile frumoase, cu numeroase parcuri, statiuni blaneoclimaterice, livezi, vii, gradini de zarzavat si legume.

The Finger Lakes are an ideal destination, drawing countless visitors to the natural, scenic beauty of the region. From watersports to wineries, the Finger Lakes region of New York state has unlimited appeal. The region is steeped in history and tradition, and the landmarks and museums in the Finger Lakes document this history well. From the Glenn H. Curtiss Museum to the Mark Twain Study, history buffs are in for a treat. Anglers and sportsmen will find more prime fishing spots than they can visit. And wine lovers will enjoy touring the many wineries and vineyards that make the Finger Lakes Wine Trails famous.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Share

24 de comentarii la “Lacuri celebre (V)”

 1. Dragos
  Buna. Pai hotaraste-te, cand a fost doar un videoclip pe post de articol, te intrebai mirat ce reprezinta, de ce asa putin, acum, cand sunt prezentate 3 lacuri, e dintr-o data prea mult, pe tine nimic nu te multumeste? 8O Sau mai precis, cum ar trebui sa fie prezentarea ca sa nu te ia ameteala? E adevarat ca altitudinile muntilor ce inconjoara lacurile sunt ridicate, dar credeam ca tu esti obisnuit cu aerul rarefiat al zonelor alpine. :) Imi pare rau sa constat ca iar am un cititor nemultumit. :(

 2. Articolul e unul de calitate. Felicitari! Numarul mare de date nu poate reflecta decat o atenta documentare, nu sunt puse acolo doar ca sa “ameteasca” cititorul (cel putin asta e parerea mea, ca student la Geografie).

 3. Anul asta am vazut Lacul Rosu (singurul lac de baraj natural de la noi) si Izvorul Muntelui (cel mai mare lac de acumulare din Romania, cu o priveliste impresionanta). Cred ca ar merita sa fie in top, nu crezi?

 4. stelistul 25
  Tocmai ma gandeam la un articol dedicat lacurilor din Romania. Iar cele amintite de tine cu siguranta se vor regasi in descrierile mele.
  Cu precizarea ca nu am fost nici la Balea si nici la L. Rosu. :( Spre rusinea mea…

 5. Nu. Cel mai mare lac de acumulare (ma rog, artificial, in definitiv) este lacul Izvorul Muntelui (si daca te uiti pe harta iti dai seama imediat)…

 6. Nice
  Si eu ma inscriu pe lista celor care-si doresc cat mai multe prezentari din Romania (munti, lacuri, pesteri…)

  Cum, iar sunt primul?

  Norocul meu ca si la catalog….

 7. Mihai
  Sal! Ce de (ultra)nationalisti pe aici. :P Si tu, si celalalt Mihai, si stelistul 25 v-ati exprimat dorinta sa cititi despre obiective turistice din Romania. Foarte ciudat… Eu incerc sa vin cu informatii din locuri cat mai exotice, iar voi tot dupa tarisoara voastra draga suspinati.
  Ok, s-a notat. :)

 8. LACUL PORTILE DE FIER I
  S-a format intre anii 1964 – 1972 in muntii Banatului din Carpatii Occidentali in spatele unui baraj de beton de 60 m inaltime, constituind cel mai mare lac de acumulare din tara.

  Lac de acumulare cu un volum de peste 2200 milioane m3 se intinde de la baraj pana la confluenta cu raul Tisa. Are o lungime de 150 km, latimea maxima de 5 km si o suprafata de circa 700 km2, coada lacului intinzandu-se pana la 140 km ajungand in apropierea orasului Belgrad , unde Dunarea recapata forma sa initiala

  http://www.e-referate.ro/referate/Lacurile_antropice-artificiale_din_Romania_2008-02-14.html
  ____________________________________
  Lacul Izvorul Muntelui
  Situat la poalele Ceahlăului, este un lac de acumulare care s-a format pe râul Bistriţa, în spatele barajului de la Bicaz, construit între anii 1950-1960 de către ing. Dimitrie Leonida. Are o suprafaţă maximă de 32,6 kmp şi o adâncime maximă de 96 m

  http://www.tourist-informator.info/ro/info-turism/piatraneamt/timp_liber_distractie-atractii_din_imprejurimi-lacul_izvorul_muntelui-27-piatraneamt/

  ____________________________________
  Recapitulare:
  Izvorul Muntelui este cel mai mare lac hidroenergetic de pe raurile interioare ale tarii noastre cu 33 kmp.Portile de Fier I este cel mai intins lac de acumulare hidroenergetica din Romania avand o suprafata de 700 kmp.

 9. stelistu 25 pe octombrie 16, 2009 la 10:58 pm

  Anul asta am vazut Lacul Rosu (singurul lac de baraj natural de la noi) si Izvorul Muntelui (cel mai mare lac de acumulare din Romania, cu o priveliste impresionanta).
  ______________________________

  Lacul Rosu este cel mai mare lac de baraj natural din tara noastra, ce s-a format in 1837 pe raul Bicaz prin prabusirea masivului Ucigasu. Are un perimetru de 2.830 m, o suprafata de 114.676 m2 si un volum al apei de 587.503 m3. Numele sau provine de la paraul Rosu, care traverseaza straturi de culoare rosie cu oxizi de fier si hidroxizi de fier. Lacuri de acest gen sunt putine la numar si in general au suprafete mici, fiind supuse unui proces lent de colmatare, datorita materialului transportat si depus in lac de catre afluenti. In Carpatii romanesti exista 12 lacuri de baraj natural cu o suprafata totala de 32,70 ha: Iezer si Sadova in Obcina Feredeu, Taul Zanelor si Izvorul Magurii in Muntii Bargau, Iezerul Racias in Mas. Caliman, Lacul Rosu in Muntii Hasmas, Lacul Balatau in Muntii Ciucului, Lacul Verde in Muntii Vrancei, Lacurile Mociaru, Negru si Hansaru din Muntii Buzaului, Iezerul Ighiel din Muntii Trascaului.

 10. Eu as vrea sa stiu mai multe despre lacurile, inaltimile, fluviile si pesterile din Ungaria…dupa ce vei scrie despre cele din România, bineinteles.

 11. “Numele sau provine de la paraul Rosu, care traverseaza straturi de culoare rosie cu oxizi de fier si hidroxizi de fier”

  Esti sigura ca nu traverseaza si peroxizi?

 12. Pingback: www.gtd.ro (beta)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *