Simbolurile primaverii

Pe un articol precedent incepusem  numaratoarea inversa. Chiar daca afara sunt momentan -3 grade si un strat gros de nea, chiar daca iarna nu pare deloc dispusa sa plece pe meleaguri nordice, polare, anticiparea primaverii a incoltit deja in mintea tuturor, starnind emotie, duiosie si speranta in suflete cuprinse de melancolia si tristetea neclintirii vesnice. Ce poate fi mai tulburator si mai inaltator decat simfonia renasterii naturii, decat sarutul bland al unei raze de soare, zambetul candid al unui firav ghiocel sau decat aroma unui  buchet de frezii delicate?  Cu totii asteptam miracolul unui 1 martie cald si insorit, care sa lase senzatia de schimbare, de intoarcere la viata, de traire maxima. Imi e atat de dor de culoare, de verde…de poezia primaverii.

Unul dintre putinele obiceiuri romanesti apropiate sufletului meu este cel al “Babelor” care vestesc si ele sosirea primaverii. In intervalul cuprins intre 1 si 9 martie, Baba Dochia incepe sa-si dea jos cojoacele, unul cate unul in fiecare zi, iar afara incepe sa se incalzeasca, iarna predand astfel  stafeta primaverii. Ador jocul inceputului de primavara, cand  fiecare dintre noi  isi alege cate o zi, sau mai bine zis o baba, si isi imagineaza ca asa cum va fi vremea in aceea zi asa va fi  intregul an. O zi senina, cu soare indica o fire vesela, un suflet bun, generos si un an plin de noroc, o zi mohorata indica un suflet rau, o persoana mai putin agreabila, nesuferita chiar. Prezenta ploii sau ninsorii e semn de belsug, de bogatie pentru acel an.

Cum ne alegem baba? O metoda ar fi desemnarea pur aleatorie a unei zile din acest interval. O alta ar fi aceea a calcularii zilei care ne revine, adica cea care iese matematic din ziua datei de nastere. De exemplu, pentru o persoana nascuta intr-o zi  de 27, pe 9 martie va fi Baba sa (se insumeaza cele doua cifre astfel: 2+7=9). Sau, un alt exemplu, daca ziua de nastere este in 28 atunci Baba va cadea pe 1 martie(2+8=10, mai  insumam inca o data, 1+0=1). Fiind nascuta pe 12, mi-am ales intotdeauna baba pe 3 martie. In ultimii doi ani ziua a fost frumoasa, calduta, insorita, iar 2009 si 2010  au fost ani linistiti, fara evenimente majore, fara mari suparari, in sensul ca, Slava Domnului, am fost sanatoasa, iar asta e cel mai important lucru pana la urma. :happy:

O alta sarbatoare traditionala romaneasca, veche de peste 8000 de ani, o reprezinta Martisorul. Si el vesteste venirea primaverii, imi place sa-l primesc, sa-l admir, dar nu si sa-l port. Le prefer pe cele delicate si originale.

Care este simbolul care vesteste cel mai bine primavara in opinia voastra? Ghiocelul, 1 Martie, Martisorul, 8 martie sau Babele? In ce zi e baba voastra?
Va place noua tema a blogului?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Share

168 de comentarii la “Simbolurile primaverii”

  1. tot ce ai enumerat si tu : ghiocelul, martisorul, babele :)
    eu o sa-mi aleg o baba pe 2 si o baba pe 6, 2 de la ziua de nastere si 6 ca asa vreau eu :)

    1. Buna, Lilly. Mai stii si alte simboluri ale primaverii? Ce originala esti, deci ti-ai ales nu una, ci doua babe. :w00t: Si ce faci daca una e senina, iar cealalta e innorata? Cum interpretezi anul?
      Ce zici de noua tema de primavara? :biggrin:

      1. buna seara!
        noua tema e ca o zi frumoasa de primavara :)
        nu-i rau dc iese o zi senina si una inorata ca o aleg pe cea senina :) sunt originala pt ca o zi e impusa de traditie si o zi e destinul care-l aleg eu :)
        ma hotarasc pe 01.03
        alte simboluri? hmmm nu stiu fumul, cand simt fum stiu ca o venit primavara :)

        1. Aha, am inteles acum, nu gandesti tocmai rau, ia sa procedez si eu la fel, uite, imi aleg de pe acum 3 si…7 martie, sa am si eu doua babe. Desi as fi preferat un tinerel…unu’ si bun. :devil: :dizzy: :heart: :whistle: :silly:
          De unde provine fumul? :shocked:

          1. se aprind toate gunoaiele din gradina :) e un fum specific primaverii :)
            pentru mine asa miroase primavara a fum :)
            foarte bine, anul asta ne alegem 2 babe :)

  2. Bre, eu vreau iarna, stii bine :devil: :blush: :angry:

    Ce babe? Eu vrea femei tinere, frumoase… :biggrin: glumeam, nu mi-am ales niciodata vreo baba si nici nu voi face asta… :whistle: :tongue: la ce imi folosesc?

    Daca imi place tema blogului? :devil: o adorrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr :D

    Cum recunosc primavara? nu mai e ninsoare pe jos, nu imi ingheta urechile: draci, a venit primavara :dizzy:

    Care e simbolul? forfota si zambetele de pe chipurile oamenilor :)

    1. Ce babe? Eu vreau femei tinere, frumoase… :w00t: :silly: :biggrin: Cred si eu, nici macar eu nu-mi doresc…mosi. :)) Problema e ca si rezolvata, trebuie numai sa vrei, fete tinere si frumoase se gasesc pe toate drumurile… :unsure: :dizzy:
      Ce simbol frumos ai identificat tu, forfota si zambetele, nu-i asa ca iarna oamenii sunt parca mai tristi, mai ingandurati, mai posomorati?
      Chiar iti place noua tema? :ermm:

      1. Pai ele sunt pe drumuri, dar eu nu le vreu pe drumuri, daca ma intelegi :biggrin:

        nu stiu altii cum sunt, dar eu iarna sunt fericit :w00t:

        ador tema asta, ca pe toate de altfel :heart: :wub:

        1. Eu sunt trista iarna…dar hai sa privim partea buna a lucrurilor, contrariile se atrag. :wub: :biggrin:
          Cred si eu ca nu le vrei de pe drumuri. :)))

      2. hello! Ai uitat sa spui si destepte. De fapt fete tinere, frumoase si destepte nu se gasesc pe toate drumurile ci foarte rar :)

            1. Ca sa fie bine iti propun o tanara frumoasa, inteligenta si culta. Si foarte iubitoare. Babele si mosii nu’s de tine. :biggrin: :tongue: :silly:

              1. Multam fain, se livreaza la domiciliu sau trebuie sa o ridic personal de la Posta, serviciul de Mesagerie? :biggrin:

  3. Simbolurile care marcheaza primavara, in oprinia mea, sunt: Martisorul, babele, 8 Martie si nu in ultimul rand Mucenicii.
    Si mie imi place sa primesc si sa daruiesc martisoare. La fel ca si tine, nu port martisor (purtam cand eram mica). Acum prefer doar sa-mi leg un snur in jurul ncheieturii mainii, pe care il port toata luna martie (sau pana la vad primul copac inflorit :P ).
    Baba mea e intotdeauna pe 7, chiar de ziua mea. :P

    @Vacitim. – Tu trebuie sa-ti alegi mosi, nu babe. Mi se pare ca incep imediat dupa babe, sau ma insel?

    1. Andria, daca babe as mai alege, cine stie cum….crede-ma, nu imi aleg niciun mos, imi plac femeile :devil: :w00t: :blush: :silly:

      Acum, serios, ce mosi?

        1. Nu te contrazic, cred ca asa e si cu mosii si, da, eu chiar sunt urat. Deci, ai nimerit intru totul….oi fi si eu vreun mos? :devil: :tongue:

          Andria, serios acum, eu pot fi si serios, ai perfecta dreptate…9-17 martie e perioada mosilor si barbatii isi aleg mosi :)

      1. Ii las Nice, normal ca-i las. Dar si mai bine ar fi sa fie putin Smecheri si sa-si aleaga si un mos si o baba. :w00t:
        Si eu ador mucenicii moldovenesti. Deja imi lasa gura apa.
        La anu o sa fiu la casuta mea si poate o sa ma indur sa fac. ( O sa am mai mult timp liber de pierdut aiurea :P). Promit sa va dau si voua. :D

        P.S. – Am uitat sa-ti spun ca imi place noua tema. :D Sper doar sa nu sara buburuza pe mine ca o sa fac infarct. :blink: Mi-e frica de mor de insecte. :ninja:

        1. Nici mie nu-mi plac insectele, dar buburuza aia pare tare dragalasa si inofensiva. Desi, nu tot ce e virtual e si safe… :getlost: :unsure: :sad:
          Dar sunt tare greu de facut, cred. Te pricepi la asa ceva? :ermm:

          1. Stiu ca se fac la fel ca si cozonacul (la aluat ma refer, e acelasi). Apoi dupa coacere se insiropeaza bine si se adauga nuca si pe deasurpa. Am o reteta de la bunica. Cozonacul imi iese bine, deci trebuie sa iasa si astia. :D :angel:

  4. ce-mi place : cam de fiecare data cand intru pe blog gasesc o alta tema tot mai insorita :cool: .Si eu abia astept primavara (ma refer la vreme,nu doar calendaristic)..m-am saturat de frig!!..simbolul cel mai apreciat de mine este ghiocelul,dar si celelante :)..fercare are frumusetea lui..iar pe data de 8 sper sa fie o si insorita si frumoasa de primavara pentru ca atunci mi-am ales baba :whistle:

    1. Merci mult, asta era si ideea, sa vin zilnic cu o surpriza placuta. Deci tu ti-a ales baba pe 8 martie, hm, sa speram ca va fi o zi insorita si calda. :w00t:

      1. da,pe 8 este ziua mea si imi poarta noroc..oarecum :smile: ..sper si eu,anul trecut a nins :blink: ..dar tot a fost un an destul de bun :happy:

  5. Care este simbolul care vesteste cel mai bine primavara in opinia voastra? Ghiocelul, 1 Martie, Martisorul, 8 martie sau Babele?
    Alergiile. :lol:

    In ce zi e baba voastra?
    În ultimii mulți ani nici nu mi-a păsat de babe, dar știu că atunci când eram mică mi-o alegeam pe 7.

      1. De ce să fii?
        Eu sunt depresivă că ție nu îți place iarna? Deloc. :lol:

        Singurul lucru care mă deranjează e că vă plângeți de iarnă atât de tare, când vara e tot atâta, căldură e și primăvara și toamna, deci cea urgisită mai rău aici sunt eu. :lol: Voi vă bucurați și de primăvară, și de vară și un pic de toamnă… iar eu rămân tot numai cu iarna. :lol:

        Ia considerați-vă norocoși în loc să vă plângeți. :biggrin:

          1. Care iarnă în octombrie? :lol:

            Iarnă adevărată a fost abia la sfârșitul lui decembrie… La mijlocul lui noiembrie nici nu trecusem la geacă de iarnă…

            Că a nins prin Bucegi… acolo normal că e iarnă din octombrie în aprilie. Eu vorbesc de iarnă în București. :lol:

            1. Diana, eu din octombrie am trecut la palton si cizme. Si ca mine multi alti bucuresteni. :ermm: Acum, nu-ti imagina ca am ditamai paltonul de gros, ci o hainuta care se poate purta cu usurinta si toamna si iarna si chiar la inceput de primavara. :happy:

              1. Păi calculează și tu de unde ai pus paltonul gros care se poate purta doar iarna.
                Nu băga și toamna în iarnă. :P

                Că așa și eu pot să zic că vara vine din martie, la primele temperaturi peste 18-20 de grade. :lol:

  6. De unde ai luat vechimea de opt mii de ani a Martisorului? E mai vechi decat piramidele, scrierea de pe Valea Indului, mai vechi decat codul al lui nenea ala din Babilon?

    Martisorul, clar. Ma bucura sa gasesc martisoare frumoase, pe care apoi sa le pun in plic impreuna cu dedicatia ‘singurei femei pe care am iubit-o vreodata’ si sa le dau unor prietene…..Vine primavara, n-are nimeni inima sa se supere pe mine…..

    1. Uite de aici, Dragos:
      In multe sapaturi arheologice din Romania s-au gasit martisoare cu o vechime mai mare de opt mii de ani. Sub forma unor mici pietre de riu vopsite in alb si rosu, ele erau insirate pe ata si se purtau la git. culoarea rosie, data de foc, singe si soare, era atribuita vietii, deci femeii. In schimb, culoarea alba, conferita de limpezimea apelor, de albul norilor era specifica intelepciunii barbatului. De altfel snurul martisorului exprima impletirea inseparabila a celor doua principii ca o permanenta miscare a materiei. El semnifica schimbul de forte vitale care dau nastere viului, necurmatul ciclu al naturii. Culorile alb si rosu au ramas pina in zilele noastre ca simbol al sexelor, ele fiind regasite si la bradul de nunta si inmormintare.
      http://www.mielu.ro/blog/archives/117-Vechimea-Martisorului.html

    1. Pai da, m-am plictisit de atata iarna si mi-am faurit o primavara proprie aici pe blog. Acum mai trebuie sa vina si cea reala…Poate o induplec eu cu rugamintile mele fierbinti, poate cand o sa vada cata lume o iubeste si astepta…se va indura si isi va face in sfarsit aparitia. :wub: :w00t: :smile: :silly:

  7. @ Nice, inteleg…..deci sursa e un articol publicat acum cinci ani pe un alt blog….sincer sa fiu mi se pare o vechime cam trasa de par. Imi place sarbatoarea Martisorului, dar n-as vrea sa ajunga si martisorul un motiv de gargara in legatura cu intaietatea tracilor-dacilor-getilor in Europa, in lume si in Univers

    @ Modern Talking :-))))))))) iti dai seama ce meserie ar fi fost sa gaseasca si niste fanioane?

    1. Dragos, toate sursele de pe internet indica aceasta vechime. Ma rog, e vorba de pietre de rau, pana la urma nu mi se pare asa de incredibil… :unsure: :dizzy:
      Imi place insa ca ti-ai pastrat intact simtul umorului. By the way, am primit articolul. :wink: :ninja: :heart:

      1. Normal ca erau pietre de rau….ce-ai fi vrut sa fie, pietre de moara? Sa si le puna fetele le gat?
        Poate ca nu e incredibil, dar incep sa ma agit automat cand aud de mii de ani vechime si ‘teritoriul tarii noastre’….de ce naiba stramosii nostri au pictat niste nenorocite de pietricele de rau si n-au pictat pereti de pesteri, ca sa-i bagam in boale pe unguri si mai mult decat i-am bagat cu Sarmizegetusa, Gelu, Glad si Menumorut?

        Ma bucur. :-)

        1. Dragos, tu ai dreptate, sper ca acest mister sa fie rezolvat de doctorul in istorie al blogului, Vacitim. Sunt sigura ca el ne poate lamuri cum sta treaba cu vechimea martisorului. :biggrin: :smile:

          1. Nice, ma onoreaza distinctia ta, dar inca nu sunt doctor in istorie, nu inca…in cel mai bun caz, oficial voi fi la sfarsitul acestui an.

            Sa o luam pe rand: originile martisorului pot fi gasite acum circa opt milenii, da, dar cum? Intr-o asezare de pe teritoriul nostru, datand din acea perioada. Este vorba de Schela Cladovei. Ce s-a descoperit? un sirag facut din pietricele de rau, frumos slefuite si pictate in culorile de azi ale martisorului: alb si rosu.

            Stiu, Dragos, ma streseaza in fiecare an: si martisorul si mos craciun sunt dinamovisti :biggrin:

            Revenind. Acum, toata semnificatia data zilei de 1 martie are legatura cu faptul ca mult timp asta era data de inceput a anului, a primaverii, a inceputului ciclului naturii…
            Prin urmare, da, sepoate pune pe vechimea martisorului pe seama descoperirilor de la Schela Cladovei, chiar daca intre timp noi am cam uitat semnificatia reala.

            Acum, cei de acum 8000 de ani nu aveau nimic de a face nici cu tracii, nici cu noi, romanii. Pe vremurile acelea exista o populatia destul de dezvoltata ca grad de civilizatie, nu numai la noi, ci si in restul europei (asta insemnand, case cu mai multe incaperi, unele chiar cu etaje). cultul religios primordial era unul feminin si era legat de pamant. de aici si posibilitatea existentei acestei sarbatori a martisorului. Acum 4-5 milenii au ajuns dinspre Asia pe teritoriul acesta al nostru, din Cehoslovaci, Ucraina pana in sud la muntii Balcani, deci dincolo de dunare, tracii. Ei au introdus calul si cultul solar. au ocupat o parte dintre aceste teritorii, le-au cucerit si au preluat o parte din obiceiurile vechilor populatii, dar au impus un cult patriarhal. o parte dintre ei au coborat spre Grecia, au ajuns acolo, apoi au ajuns ultimele triburi de greci, au inceput razboiul Troei si invinsi, tracii s-au retras inspre Macedonia.
            Se pare ce tracii au continuat si ei sarbatoarea martisorului, mai ales ca si ei, ca si romani, erau triburi de razboinici (zeul razboiului, Marte era extrem de iubit si de pretuit).
            Majoritatea sarbatorilor populare romanesti de astazi nu au nicio legatura cu crestinismul si chiar daca suntem crestini de aproape 2 milenii, aceste credinte sunt mult mai vechi.
            E posibil insa ca natura reala a martisorului sa se fi pierdut putin cate putin :)

            Inca un lucru: nu exista daco-geti si nici traco-daco-geti. Dacii erau tracii din banat, getii erau tracii din estul munteniei si dobrogea. Cu totii erau traci, asa cum noi astazi suntem munteni, olteni, ardeleni, dar per total cu totii romani. Asta cu dacii a fost o gaselnita avecinilor nostri ca sa arate ca de fapt noi nu avem dreptul decat asupra unui mic teritoriu din cel pe care il detinem acum, cand de fapt, marele rege stefan al Ulngariei a fost un rege roman care a trecut la catolicism. :lol:

            Gata ca v-am facut capul calendar :w00t: :tongue:

              1. pai, nu prea se scriu astea in cartile de istorie, pentru ca si alea trebuie aprobate la minister dupa un plan etc…sti prea bine si tu :sad:

                sigur, Nice….te costa doar un pahar de sangria :tongue: :cool:

        2. Apropos de gasit lucruri de mii de ani :

          BANC: La o coferinta internationala pe tema comunicatilor si a telecomunicatiilor sunt prezente toate statele lumii cu diverse cercetari in domeniu.
          Iau cuvantul americanii si spun: “Am efectuat cercetari si am gasit sarma de cupru veche de apoximativ 1000 de ani. Deci am ajuns la concluzia ca stramosii nostri cunosteau pe atunci telegraful”. Iau cuvantul si germanii care spun “Am efectuat cercetari si am gasit sarma de aluminiu veche de apoximativ 1500 de ani. Deci am ajuns la concluzia ca stramosii nostri cunosteau pe atunci telefonia”. Intr-un final ,iau cuvantul si romanii care au spus: “Am efectuat cercetari asupra vremurilor de acum 2000 de ani si nu am gasit nimic. Deci am ajuns la concluzia ca stramosii nostri cunosteau inca de pe atunci telefonia mobila”.

  8. Pentru mine, cel mai indragit simbol al primaverii sunt pasarelele, care de cand imi ciripesc la fereastra dimineata, mi-au indus un dor de primavara extraordinar. Apoi e soarele, care lumineaza altfel, mi-e tare dor si de el!! Apoi sunt florile, ghioceii si lacramioarele…. :wub:
    Cat despre Babe, voi adopta metoda ta in cele din urma :tongue: Deci, 5 (culmea ca in niciun alt an nu am ales data de 5). Martisor port, nu chiar toata luna cum am vazut la altii, cam o saptamana. Depinde de toane.. :happy: Maine voi purta o broscuta testoasa tare frumoasa! Grasuna, cu pietricele albastre.. hihi :lol:

    Tema e grozaaaava! Nu mi-as fi imaginat-o asa, e o culoare atat de placuta verdele… E in ton cu asteptarea primaverii :wub:

    1. Ma bucur mult ca iti place tema, dupa cum vezi difera culoarea, asa ca daca ti se face dor, poti reveni linistita la ea. Mai ales ca si pe roz era tare primavarateca. :wub: :happy: Oh, da, soarele este si preferatul meu, ma sting incet, zi dupa zi, in absenta sa. Chiar am intentionat sa pun niste poze cu lacrimioare si ghiocei, dar nu am gasit(unele reusite). :sad: :getlost: Dupa prezentarea facuta, sunt convinsa ca martisorul tau e foarte simpatic. Am retinut ziua de 5 martie, sa fim atente la ea. :biggrin:

      1. Hehe, e tare simpatica mamaruta!! (am observat-o acum mai atent) :smile:
        Lumina naturala, de la soare, este extrem de importanta, mai importanta decat tind oamenii sa constientizeze. Nu e de mirare ca suntem toti posaci, necajiti, somnorosi, prin februarie, dupa atatea luni in care soarele s-a ascuns.
        Stiu ca lumina impiedica secretia unui hormon responsabil cu inducerea somnului (melatonina parca – sper sa nu o confund cu altceva :silly: ), si sunt convinsa ca toata lumea simte schimbarea starii de spirit odata cu aparitia soarelui de primavara. Pur si simplu simt ca ma trezesc la viata, la propriu, si fizic si psihic…
        Inca putin, inca putin… :happy:

  9. In opinia mea giocelul este cel care prevesteste primavara, de cand eram copil mi s-a intiparit in minte acest lucru.E simpatica tema blogului, wish of spring, spring love :)!

  10. Martisorul… aici am vazut ghiocei din ianuarie.
    Cat despre Babe,nu stiu,obisnuiam sa-mi aleg o zi cand eram mica.Avand in vedere cat de rea e vremea nu cred ca va fi nici o zi frumoasa in intervalul ala.

  11. Am ajuns in perioada aia de care ziceam.. finalusul de iarna.. care deja ma dispera.

    Hai cu primavara.. cu trotuare uscate.. si sorel :biggrin:

    Ca’s satul de vant si chiar ghetus (vad ca a aparut iar) dimineata cand plec.

    1. Oh, da, in Bucuresti este depusa zapada in strat gros(pe trotuare in special), dar sub ea e si multa gheata. Asta mi se pare mai periculos. Bine, momentan, la -4 grade, nu sunt sanse de dezghet. :sad: :dizzy: :unsure: A iesit in schimb mult iubitul sorel si e tare stralucitor, niste ochelari de soare imi lipsesc…
      Ti-ai ales baba…sau mosu’? :biggrin: :ninja: :lol:

      1. N-am ales inca o baba.. Deja am la activ 2 luni cam naspa.. la ce sa mai sper :lol: Poate imi cade o zi naspa si e si mai jale :lol:

        Cat despre intrebare, zic: GHIOCELUL

        1. Alegerea ta indica un suflet sensibil, frumos, delicat. :smile: :blush: A treia oara e cu noroc. Eu zic sa mizezi pe ziua de maine, sigur va fi insorita. :biggrin: :cheerful:

            1. Cam asa ceva. :))) Dar nu vei face asta, pentru ca ar insemna sa trisezi, si atunci unde mai e farmecul si emotia asteptarii?

                1. Oricum treaba mi se pare cam aiurea. Eu aleg o zi si ce ? Imediat mi se daruieste ZONA X cu vremea Y ? :lol: Ce luam aici in considerare ? Unde ma aflu eu in ziua aia ? :lol:

                  Si daca e asa.. pot sta aici si pana la 16, 17 ajung in Grecia unde e sunshine si frumos. Si ce iese ? Mixt ? :ninja:

                  Si alta mai e.. ok, la mine e frumos, dar la polul nord de exemplu, e jale si uite asa treaba cu babele pare stupid.

                  Presupun ca daca tot se vorbeste de asta si se crede in asta, treaba tine doar de zona (in care te-ai trezit si-ai stat pana la 00:00), nu si de planeta :lol:

                2. Mamaaaa, Lusio, ce profund esti azi, hm, la asta nu m-am gandit, probabil ca se ia in considerare vremea din orasul/ tara unde locuiesti. Oricum, de cele mai multe ori se intampla ca vremea sa fie atat de schimbatoare pe parcursul babei alese, incat sa ai de toate: bucurii, necazuri, belsug, noroc pentru intreg anul.

  12. Tema e foarte draguta si vesela, imi place mult.
    Eu de obicei imi alegeam baba pe 4 martie pentru ca imi place cifra 4. Nu m-am gandit niciodata sa o aleg in functie de data nasterii…as incerca anul asta sa aleg 3 martie, sper sa fie frumos. :P
    Temperaturile mai ridicate vestesc pentru mine primavara. 1 sau 8 martie nu imi amintesc de primavara daca afara ninge sau sunt temperaturi negative.

  13. La mine in curte au iesit deja ghioceii.Martisorul este si pentru mine simbolul primaverii.
    Iar noua tema a blogului e grozava.Florile acelea…

    1. Cred ca trebuie sa fie tare frumos in gradina casei tale. :smile: :cool: :heart:
      Ce repede a venit la tine primavara…norocoaso! :silly:
      Merci mult, ma bucur ca-ti place. :smile:

  14. Și eu vreau să vină căldura mai repede. Destest frigul. De babe nu zic nimic pentru că am alergie când aud de asta :))) Pur și simplu mi se ridică părul în cap :))

    1. :))) Ai alergie la obiceiul traditional romanesc al babelor sau la femeile trecute de prima, a doua si chiar si a treia tinerete? :unsure: :tongue: :silly: :ninja:

  15. Se zice ca in data de 4 e baba mea,dar eu o voi alege in data de 10,dupa ce au trecut cele 9 zile,cea mai calduroasa zi va fi baba mea,pentru ca vreau ca tot anul sa fie cald :D.

  16. Deci…
    Martie e frumos dacă e soare, dacă totul se transformă. Altfel… nu are sens.
    Babele astea… eu stiam de trei zile, trecut, prezent si viitor, nu neaparat zile consecutive. Nu s-au potrivit niciodata, astfel ca ziua mohorata de anul trecut a prevestit un an super.
    Mărțișorul a devenit comercial…
    Îmi place tot ce e frumos, dar nimic din ce e făcut „ca să fie”.
    A, da, blogul tău e revigorant. E de primăvată :) :kissing:

    1. Îmi place tot ce e frumos, dar nimic din ce e făcut „ca să fie”
      Foarte interesant, problema ca majoritatea lucurilor care ne inconjoara azi sunt facute in acest stil. De mantuiala, ca sa fie. Au disparut profunzimea si pasiunea, inlocuite brutal cu superficialitatea si indiferenta. Cu nepasarea.

        1. Cunosc sentimentul… Dar sa stii ca pana la urma vom fi obligate sa ne schimbam, nu de alta, dar trebuie sa rezistam cumva…

  17. Raspund fara sa ma gandesc prea mult: Martisorul este simbolul primaverii, pentru mine. :cheerful:
    Eu imi alegeam “baba” la intamplare, mai mult pe la mijlocul intervalului 1-9 martie, dar am auzit si varianta ca ar trebui sa ti-o alegi in functie de data nasterii sau suma cifrelor acesteia (atunci la mine ar fi 2 martie) dar am auzit si ca ai putea alege ultima cifra din data nasterii. :unsure:
    In fine, e si asta un obicei dragut, oricum perioada asta mi se pare una tare frumoasa!

    1. E frumoasa pentru ca primavara inseamna renastere, inseamna speranta, inseamna viata. Ce iti poti dori mai mult? :ermm: :w00t: :wub:

      1. Deci eu iarna n-am speranta si sunt pe patul de moarte (si cum vine primavara gata, viata e roz, sunt sanatos, pasarile ciripesc, eu alerg topaind prin livada) sau cum ? :lol: :lol:

  18. respect doar ghiocelul… il admir deoarece… pe cat de puternic este, pe atat de suav ramane…
    martisorul… ca gest mi se pare minunat… dar garbovit de povara atator simblistice intelesuri de credinte, imi ramane un rit fara valoare…
    opt marite imi place foarte mult… dar leg data asta de relatia mea materna si foarte putin de primavara… chiar deloc… pentru ca mi-as serba mama si de ar fi aleasa ziua ei in miez de vara sau in vreme de cumplit ger…
    cat despre babe… a… te rog… asta nu… nu imi pot alege o baba… nu vreau baba… vreau o tanara… pentru ca si asa primavara este anotimp cu sens de reanceperea vietii… de renastere… deci fara babe… fara mosi… doar cu tinerete fara de batranete…

    1. :)) Esti foarte amuzant, Ovi, asadar fara babe, doar cu forte proapete, cu zambete, cu raze jucause de soare, cu bucurii…cu vise de primavara.

  19. Nice, cum a fost la tine azi, de baba noastra :P ? In Iasi superb, deci se asteapta un an foarte bun. A fost soare, senin, s-a mai topit din zapada.

    1. Mihaela, sunt cumplit de dezamagita, baba noastra a fost uracioasa, posomorata si geroasa in Bucuresti. :( Dar ma bucur mult pentru tine ca ai avut parte de o zi insorita de primavara in Iasi. >:D<

      1. Ah, imi pare rau. Am crezut ca a fost frumos peste tot. :( Eh, oricum este vorba doar de un obicei, nu inseamna ca va avea vreo relevanta cu viata noastra. :P

  20. N-am ales nicio babă, am eu ceva ac contra acestei denumiri. Şi cum ziceam şi pe blogul Lilianei, vreau doar o noapte de somn, fără griji şi alte măgării.

    Vreau să vină primăvara, m-am săturat de frig şi de zăpada, vreau să fie cald, timp de plimbare şi dezmorţire.

    Dacă e să aleg totuşi 1 zi… cred că aş alege una care a trecut deja :D

    Vremea asta mă face teribil de apatic.

    1. Pe mine a inceput chiar sa ma streseze rau gerul. :( Nu-l mai suport, azi iar am tremurat… De ce toti barbatii au ceva cu…babele? :D

  21. Niceeeee, am avut o babuta minunataaaa! >:D:D< Si exterioara si interioara! Ma bucur ca am ales conform metodei amintite de tine :) Sa stii ca azi, nestiind cum sa fac fata luminii puternici a soarelui, ma gandeam sa iti trimit si tie putin soare :) Va fi o primavara superba! :X

    1. Ma bucur mult pentru tine :) , si eu sper sa vina totusi primavara, maine se anunta ninsoare. Iar! In Bucuresti a fost mereu frig…eu nu am avut o baba prea senina aici… :(

  22. Mmmm… aici a fost mai insorit. Gandeste-te ca ai cativa cititori clujeni carora sigur le face placere sa imparta cu tine lumina soarelui!! (caldura inca nu s-a facut simtita nici aici :P ) In cele din urma, e important soarele din sufletul nostru!! :)

  23. In fiecare an uit sa-mi aleg o baba. :)) Nu stiu cum se face, dar mereu uit! Stiu clar ca as alege oricum 2 pentru ca am o fixatie cu numarul asta, dar uit sa fiu atenta la vreme sau pur si simplu sa-mi aduc aminte de toata treaba…
    Toate cele enumerate vestesc la fel e bine primavara (poate doar mai putin babele de car tot uit eu :)) ), dar cred ca as pune ghioceii pe primul loc. :)

Comentariile sunt închise.