Cersetoria, plaga a societatii?

Îi întâlnim peste tot, pe străzi, în trenuri, în gări, la metrou, în autobuze, etc. Copii, adulţi în floarea vârstei, bătrâni, sănătoşi sau invalizi, cu toţii caută acelaşi lucru: mila noastră, concretizată în – mai ales – bani. Cerşetoria şi-a pierdut originile istorice în atemporal, cred că există dintotdeauna. Unele societăţi o dezaprobă şi încearcă să o limiteze, altele, dimpotrivă, o tolerează şi o încurajează. Morala creştină, greşit interpretată, contribuie la extinderea acestui fenomen controversat. Spaţiile din jurul bisericilor sunt aglomerate de cerşetori care fac apel la mila credincioşilor.

Eu cred că cerşetoria a devenit o industrie extrem de profitabilă. Vă recomand filmul “Filantropica”, consider că oferă o perspectivă relevantă în sprijinul afirmaţiei mele. Oricât de dur şi de neverosimil poate părea, există persoane care organizeză reţele întregi de cerşetori, în ţară şi în străinătate, ale căror venituri ajung să rivalizeze cu cele din traficul de droguri, armament sau prostituţie. Lipsiţi de orice scrupul, aceştia exploatează un număr enorm de persoane fără ajutor, invalizi, copii, bătrâni, etc. Sunt stabilite sume zilnice pe care aceştia trebuie să le predea “patronilor”; în caz contrar, sunt maltrataţi. În disperare de cauză, cerşetorii devin violenţi faţă de persoanele care refuză să le dea bani. Am văzut indivizi care aruncau cu dezgust mâncarea primită de la oameni, furioşi că nu au primit bani. Iată cât de importantă este dimensiunea financiară a problemei. Am văzut părinţi care îşi forţau copiii să cerşească, sub propriile priviri.

Viaţa nu este roz, o ştim cu toţii. În orice moment, putem fi loviţi de soartă, în cele mai cumplite moduri. Am văzut bătrâni grav bolnavi, abandonaţi în stradă de către propriile familii, după ce au muncit întreaga viaţă şi au pierdut totul. Oamenii aceştia nu mai sunt capabili să îşi câştige existenţa. În lipsa unui ajutor decent din partea statului, pe ei îi înţeleg că apelează la mila cetăţenilor. Păcat că, de foarte multe ori, li se ia aproape totul de către cei ce îi exploatează. Mai trist, am văzut cerşetori care preferau să îşi cumpere alcool din banii adunaţi într-o zi. Trist, extrem de trist.

Nu am niciun fel de compasiune faţă de cei care sunt perfect apţi de muncă, dar preferă să cerşească, din comoditate şi lene. Aceştia sunt paraziţi ai societăţii. Nu le găsesc nicio scuză! Nu au studii, nicio problemă, îşi pot câştiga pâinea lucrând ca salahori pe şantiere, hamali sau săpători de şanţuri. Nicio muncă nu este ruşinoasă, indiferent de dificultatea ei fizică, atât timp cât este legală şi cinstită.

Voi ce credeţi? Este cerşetoria o plagă a societăţii? Cum poate fi limitat acest fenomen?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Share

63 de comentarii la “Cersetoria, plaga a societatii?”

 1. Eu mai dau bani cersetorilor care-i vad RAU.. sau fara o mana, un picior.. sau la babalaci. Dar daca vad d-aia care ar putea sa munceasca, par apti de munca :D trec si nu-i bag in seama. (Si nu e treaba doar de amarat, dar aia chiar capabili, cred ca au in spate si niste “traficanti de cersetori” asa ca nu-mi mai trag vreun risc)

 2. Oh, de limitat… nu știu. Ne povestea proful de geogra că o cerșetoare cu copil în Paris face mai mult pe lună decât ai noștri părinți în două luni…. E așa supărător. În orașul meu, spre exemplu, la sfârșitul lunii o mare firmă intenționează să trimită în șomaj jumătate de firmă. Cu tot cu liceu și facultate (unii) absolvită, îi trimite pe 400de lei acasă… Halal viață…

  1. Extrem de trist, asa e……. unii au facut averi din cersit, incredibil, dar asa e.personal, am vazut o faza care m-a lasat masca, in centrul Bucurestiului, la ceas de seara, un VW Tuareg opreste lanaga un batran cersetor, coboara din el unindivid cu ceafa groasa, burta si ochelari si il urca pe mosulet in masina……. i se incheiase omului tura…..

 3. Eu nu le dau bani decat batranilor, si asta rar. De regula prefer sa le cumpar ceva de mancare. Raspunsul la prima intrebare este da. Iar la a doua… infiltrarea unor oameni care printre altele sunt actori buni – in retelele despre care scriai… si dupa care… pa!… adio smecheri.
  Cat despre crestinism si mila… Nietzsche zicea ceva foarte “dragut” in “Anticristul”. Cine a citit cartea stie despre ce vorbesc.
  Si care dintre cersetori poate sa munceasca, la munca. Care nu, ca e bolnav sau prea batran, la o institutie special realizata pt asa ceva. Si care poate, dar nu vrea sa munceasca… sapun, frate. Sau intrat pe usa si iesit pe horn. Scurt.

 4. Julien, care este solutia ta?
  Nu obisnuiesc sa dau bani cersetorilor, sunt insa niste batranele…chiar ca ar merita, ti se rupe sufletul de mila lor. In schimb, mai vezi prin metrou cate un vajnic flacau…de te intrebi instantaneu, dar cu asta ce e, de ce nu merge la munca? Si sunt multi calatori care ii ofera bani… Oricum, bine ca am mai scapat de ei din garniturile mai noi…

 5. am avut un prieten care vindea carnati pe strazile new york-ului… avea locul de munca undeva pe langa gara orasului… acolo avea el autorizatie de vanzare… si… mi-a povestit ca… la mica distanta de el obisnuia sa stea un cersetor… care… o data a venit la el sa ii ceara un carnt… si… au inceput sa vorbeasca…
  de obicei, aici… nu se pun intrebari referitoare la salariu sau venit… dar… cersetorul l-a intrebat pe amicul meu, cat profit a facut in acea zi… si el i-a spus ca… vreo 80 de dolari… la care, cersetorul a raspuns… aha… te-am intrecut… am facut mai mult decat tine…
  acum… trebuia amicul sa-i cera plata pentru carnat??? nu a facut asta…
  am sentimentul ca… unii cersetori sunt in situatia lor ingrata, doar ca sa ne puna pe noi la incercare… in timp ce altii… fac doar o meserie rentabila…
  am sesizat ca… cersetorul care intr-adevar are nevoie disperata de un ban… nu are tupeul sa il ceara… eu pe acestia ii miluesc…

 6. Nice, Ovi si S., asta e marea problema, ca sunt foarte multi cersetori perfect apti de munca care mai au si tupeul fantastic de a-ti rade in fata, de a te sfida cu “castigurile” lor, asa cum spune si Ovi…. oamenii astia denatureaza sentimentul de vina, il interpreteaza ca fiind prostie…..adica, unii sa munceasca si sa le dea lor, pentru ce?1 Repet, vorbesc strict de cei care pot sa munceasca, dar nu vor…….stiu un caz care ma enerveaza teribil, e un tip la metrou, ditamai omul, care are aceeasi poveste de ani de zile, ta-su e mort tot de 3 ani, fratii lui au tot 5, 7, repsectiv 9 ani………nici macar nu adapteaza replicile la prezent. Incercati si voi sa caclculati cam cati bani ia individul asta zilnic, daca sta 8 ore la metrou si ia din fiecare vagon cate 3 lei, sa zicem…….

 7. Da, mereu am fost pus in dificultate de problema asta. Si mie mi s-a intâmplat sa ofer mâncare si cersetorul sa refuze, zicând ca vrea bani.

  Nu stiu cum poate fi limitat fenomenul, eu vad ce se intâmpla la Victoriei, la doi pasi de Guvern, cum se schimba ‘turele’ si cum se ‘negociaza’ vadurile. Am vaga banuiala ca taxele de protectie se duc destul de sus. E o Mafie foarte bine structurata, aidoma celei din vami. Nu stiu daca e bine sa porti un razboi cu mai multe mafii in acelasi timp….

  1. Imi aduc aminte de replica lui Dinica din “Filantropica” – Va e mila de el? V-am luat banii!” ………. deci, mila perceputa drept prostie. Eu am vazut si batai in plina strada pentru a ocupa vadul cel mai bun…..zici ca se confruntau pt a ocupa un post de manager la nu stiu ce multinationala…..

 8. @ovi… pfff… ce pumni in cap merita cersetorul pt faza cu profitul…
  @Julien Sorel… de vina sunt cei care nu-s atenti la detalii, si continua sa le dea bani.
  @Dragos… chiar si o mafie foarte bine structurata poate sa se faca tandari, daca se vrea lucrul asta. Dar de ce sa faca “organu” curat in tara, cand e mai bine asa?…

  1. AI dreptate, in mod normal, crestineste vorbind, pomana adevarata consta in mancare, nu in bani……..dar ce sa faca “patronii” cu mancarea, nu poti sa faci avere din covrigi, paine, merdenele, etc, cam ce le dau oamenii cersetorilor.

 9. @ S, eu cred ca ceva pasi inainte s-au facut. Nu stiu daca cersetoria va fi cu totul eradicata, dar macar pare mentinuta sub control. Acum câtiva ani, când am fost la Paris, vedeai corturi-corturi pe malul Senei. Si in ele nu stateau români sau tigani, ci maghrebieni. De asemenea, era dificil sa gasesti o banca libera in parcurile centrale pariziene, pentru ca pe ele stateau intinsi, pusi parca la putrezit dupa miroul pe care-l degajau, tot felul de cersetori din toate colturile lumii. Fata de cum arata Parisul acum câtiva ani dpdv al cersetoriei, vreau sa-ti spun ca Bucurestiul e chiar civilizat!

  1. Dragos, cu maghrebienii nu e de glumit, sunt 500 000 in jurul Parisului! Mie mi se pare increibil ce dezastru provoaca astia cand se rascoala, cu masini incendiate si alte vandalizari, tiganii nosri sunt ingerasi pe lanaga astia. Franta va deveni o tara preponderent musulmana si va fi dominata de elemente africane, uite si nationala de fotbal, cati albi mai vezi acolo ?!

   1. :-)))) Pai…Ribery :-) Pe vremea când am vizitat Parisul am fost si la Saint Denis, unde sunt inmormântati regii Frantei. Si ma uitam de pe scari in josul strazii….nu vedeai urma de alb, in afara de niste danezi veniti in vizita. Bietii regi….pentru ce fel de Franta au luptat si ce fel de Franta e acum….

    1. SI cand te agndesti la ritmul in care se puiesc acesti non europeni, staiti ca trei sferturi din populatia musulmana are varsta cuprinsa intre 10 si 30 de ani? Pazea, ca va populam continentu’ de nu va mai vedeti! :))

 10. Despre limitare nu stiu ce sa zic… Nu cred ca va fi ceva de succes. In Timişoara sunt destul de mulţi. In Constanta nu prea am vazut 2 veri la rand.

  Chiar daca li s-ar oferi un loc de munca si un acoperis pentru inceput nu vor refuza la vechiul lor loc de munca…

  1. Asta ma duce cu gandul la legea comunsia, aia hulita de noi toti, cand cei fara loc de munca erau luati pe sus si angajati cu forta, daca nu aveau pregatire, se claificau la locul de munca. In caz de refuz, se facea puscarie pt chestia asta. Dragos, am dreptate?

 11. e ironic, dar in Vestul capitalist socialismul a invins! In tari precum Germania sau, si mai mult, Suedia nu vezi cersetori pe strada! E o combinatie intre protectie sociala si actiune din partea politiei …

  1. Da, e vorba de socialism, nu de comunism, sunt doaua doctrine diferite, prima e de stanga, a doua e extrema…..iar se dovedeste ca estremele sunt de evitat.

 12. Eu prefer sa ofer mancare. Asa pot sta linistita, nu ma gandesc ca se duce cu banii mei sa-si ia bautura. Mi se pare cea mai buna solutie. Ii cumpar un covrig, o paine, ce-o fi, dar nu dau bani cash.
  Filantropica m-a desteptat si pe mine, m-a facut sa vad realitatea. Ca doar e evidenta, de cate ori n-am vazut cersetori care scot telefoane mobile sau de cate ori n-am citit prin ziare de cazuri de cersetori care castiga mai bine ca noi, care au conturi sanatoase in banci.

  1. O faza “amuzanta” ieri in metrou, eram cu o colega, ne-am asezat pe doua scaune, dar ea a nimerit langa un cersetor. Super ponosit, imputit, dar cand colo, omul butona o minunatie de telefon mobil, mai scump chiar si decat al meu… :ninja: :sad:

     1. Presupun ca, daca asta ar fi fost telefonul tau, ai fi facut o poza cu el, n-ai fi luat-o de pe net :-)

      Oricum, nu asta e problema neaparat. Telefonul cersetorului putea sa fie foarte bine furat.

      Am citit mai de demult un articol despre cersetori in fostul ziar “Ziua”. Era acolo un interviu cu un cersetor care pleca la Monte Carlo pentru doua saptamâni. “Ca sa cersiti?”, intreaba ziaristul. “Nu, ma duc in vacanta, eu nu trebuie sa ma odihnesc?” – asta a fost raspunsul.

      Si când te gândesti ce sacrificii au facut unele persoane ca sa ajunga la Barcelona….

   1. Oh, am cititi in ziar despre o batranica care cersea.. nu stiu cum naibii, probabil la pont, dar au urmarit-o ziaristii pana acasa. Unde credeti ca locuia, fix pe Magheru, intr-un apartament cu 4 camere!!!! Va dati seama ca daca se muta intr-o garsoniera, cu banii ramasi in urma vanzarii apartamentului traia linistita 50 de ani!!!

 13. Dăm bani cerşetorile ca să ne simţim mai bine cu noi. Personal am renunţat la ipocrizia asta şi dau doar când ştiu că n-am nevoie de ei sau nu îmi va părea rău. Şi sunt selectiv, de regulă dau bătrânilor sau invalizilor. Asta … când dau.

 14. Un alt subiect delicat pe baza caruia se poate discuta ore intregi. Nici daca dam, nici daca nu dam bani cersetorilor nu e bine. Nici nu vrem s-o incurajam, dar nici nu avem cum s-o stopam. Mie mi se rupe inima cand vad batrani abia miscandu-se, dar tinand mana intinsa. La fel si cu copii imbracati sumar si desculti. La fel si cei cu diverse handicapuri si ma gandesc cu groaza ca au fost facuti intentionat asa… :( Nu cred ca exista un raspuns clar si defintiv la problema asta…

 15. Nu incurajam cersetoria nici inainte de a vedea filmul Filantropica,iar dupa ce l-am vazut nici atata. Daca urasc ceva in lume asta este incurajarea cersetorilor si a spagii. Toata vina o dau pe cei care incurajeaza astfel de oameni.

 16. Hmmm….mie imi este greu sa scriu sau sa gandesc despre asa ceva. In mod cert detest inselatoria si este multa inselatorie in lumea asta a cersetorilor.

  Insa la fel de mult nu suport sa vad suferinta oamenilor, ma revolta…turbez de furie impotriva statului, legilor si societatii de cate ori vad oamenii incovoiati de suferinta, mai ales copii si batrani…

  Nu exista nimic mai dureros decat sa citesti lipsa de speranta din ochii unui copil sau/si a unui batran :)

   1. Eu zic ca ar trebui sa facem un articol comun cu lucrurile ca sa ne deosebesc, altfel am impresia ca oamenii vor considera ca unul dintre noi nu exista si ca este o singura persoana care scrie sub doua pseudonime =)))))))

  1. Pai, bine, domn’ Marin, da’ la articolul despre ipostazele normalitatii, cand am adus eu vorba despre cazul acela cu fata afghana, ai zis ca nu iti pasa, ca daca alea sunt legile lor, nu ai tu niciun drept sa intervii……..apai, cum vine asta, nu era si ea tot om? cazul acela nu te-a revoltat, nu ai turbat de furie?

  1. Da, iarna, asta e chiar definitorie. Si as mai adauga si muntele. :cwy: Desi…nici tu nu ai refuza o aventura in Seychelles. :wub: Nu despre sex, despre diferentele dintre sexe. Sau asemanarile dintre ele. :blush:

   1. Pai, Nice, iarna e cam egala cu muntele, iarna la campie nu prea are farmec, sincer vorbind :)

    Nu, eu ador vara, o iubesc cu tot sufletul. Pasiunea mea pentru iarna tine de esenta fiintei mele…cand afara ploua, bate tare vantul si e ninsoare puternica eu am mai multa energie…

    Asa-i, evident mie imi plac femeile, tie barbatii :D

      1. Ba suntem, dar ne-am gasit o gramada de lucruri in comun, gen principii de viata… :blush: :smile: Dar trebuie sa recunoastem ca in timp ce noi suntem mai capricioase si mai idealiste, voi sunteti mai nepasatori si mai pragmatici.

       1. Idealist sunt si eu, dar sunt capricorn si atunci eu chiar imi implinesc visurile, alegand pasii cat mai rabdator si mai pragmatic, da :D

        La naiba, iar sunt de acord cu tine :))) :D

  1. Nici eu nu stiu cum e posibil. L-am tot intrebat de articole pana s-a suparat pe mine. :sad: :dizzy: Probabil e foarte ocupat… :dizzy: :unsure:

 17. Cersetoria e la mare moda in special printre tigani. Mai sunt si oameni simpli dar in general nu depasesc 25%-30% din totalul lor. Iar dintre toti cersetorii minim 90% au in spate asa numitii traficanti de cersetori care iau toti banii pe care ii castiga acestia, iar lor le da foarte putin.

  Eu una, alora de cersesc bani pe strada nu le dau nimic. Cei mai multi daca le dai mancare in loc de bani te injura sau nici nu se uita la tine. Chiar am vazut si eu o faza de genul asta. Eram la o covrigarie, si stateam la coada sa iau covrigi. 2 babe stateau la cersit si o tanti le-a luat si le-a dat niste covrigi. Au inceput sa o injure. Femeia a plecat fara sa zica nimic, insa babele au continuat sa o vorbeasca de rapu pentru ca nu le-a dat bani. De atunci nu mai dau bani la cersetori. Indiferent de varsta sau natie.

  Prefer sa-i ajut pe cei care chiar au nevoie si sa le dau mancare sau alte chestii de necesare (haine etc) celor care stiu ca au intradevar nevoie.

 18. cersetoria nu este o plaga ci mai degraba un produs al societatii, sau mai prcis al distributiei inegale a bogatiei. Asociata uneori cu lenea, cersetoria pare un flagel. De multe ori, cersetoria este insa doar o forma a disperarii …

 19. Eu am o slabiciune pentru copii, pentru unii dintre ei.. In schimb, imi vine sa le bat pe mamele ce isi cara odraslele cu ele, la cersit, ca doar pot impresiona mai usor asa.
  Cersetoria va inceta sa existe cand nu va mai prezenta nici un fel de profit. Atat timp cat se fac bani din asta, va continua sa existe. Evident ca nu imi doresc ca cetatenii sa incurajeze cersitul. Ar fi frumos sa se infiinteze mai multe ONG’uri sau chiar asociatii guvernamentale cu scopul de a-i ajuta pe cei aflati in dificultate. In loc sa ajunga in strada la cersit, oamenii ar putea solicita donatii, tot de la ceilalti cetateni, prin intermediul diverselor asociatii. As vrea sa am certitudinea ca daca dau un ban, il dau pentru un scop bine definit. Vreau sa ajut, dar nu imi convine sa fiu luata de fraiera…

 20. Cine mai da bani la cersetori inseamna ca n-a vazut Filantropica sau nu l-a inteles prea bine. Morala e simpla: ti-e mila, ti-au luat banii!
  Nu e vorba de rautate, de ura fata de semeni, nici chiar de cinism, insa cersetorii vorbitori de limba romana au invadat Europa. Nu-mi amintesc o tara in care sa nu-i fi vazut inca. Peste ocean am avut supriza sa vad ca au si ei “tiganii” lor, asa ca m-am resemnat si m-am mai uitat la Filantropica pentru a nu stiu cata oara.
  La vara poate ajung in Scandinavia si va povestesc apoi, dar din ce-am auzit, s-ar parea ca si pe acolo lumea e bronzata si cand ninge. Sa va interesati de situatia orasului Malmo, de exemplu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *