Gatitul la aburi

 

Pe 10 aprilie, in cadrul acestui articol, sunt sigura ca vi-l aduceti aminte, imi exprimam public cele mai tainice dorinte ale sufletului la acea data. Si visurile se mai si implinesc, atunci cand crezi cu adevarat in ele. Exact la o saptamana am primit cadoul mult dorit de la iepurasul buclucas. Si cand ma gandesc ca unii se indoiau de existenta lui…

Imi doream mai mult ca orice un stil de viata sanatos, bazat pe o alimentatie din care erau excluse grasimile, prajelile, dulciurile si painea. Erau interzise de asemenea produsele fast-food (hamburgeri, pizza, saorma). De Florii am primit un vas cu aburi. Din acel moment am renuntat definitiv la mancarea gatita, la sosuri, la gratar, la oua ochiuri, la omleta, la supe si ciorbe. Nu ca as fi fost vreodata o mare fana a acestora.

Poate o sa va intrebati care sunt avantajele gatitului la aburi? In primul rand, din ce am constatat eu, mancarea este mult mai light, mai usoara, dar si mai satioasa, te saturi dupa o portie medie. Si nu te simti deloc balonat, greoi si obosit ca dupa o masa normala. Gustul e mai natural si, evident, mai delicios. Cel putin asa mi s-a parut la inceput, pentru ca in timp m-am obisnuit cu el si am simtit nevoia de putina diversitate.

Alte avantaje:

– alimentele isi pastreaza  forma, culoarea, aroma, mirosul, precum si o o mare parte din vitaminele initiale (cam 70%). Cum la abur nu avem nevoie de ulei si bulion, mineralele nu se pierd, iar mancarea nu se incarca cu grasimi.

–  produsele isi pastreaza compozitia lor originala, deoarece nu au contact cu aerul si nu se infierbanta mai mult de 100 grade.

– bucatele nu se vor arde niciodata, totul se prepara uniform, nu este necesara amestecarea sau intoarcerea lor in vas.

– timpul de preparare e sensibil mai mic decat in cazul fierberii si prajirii. Cu exceptia orezului (bine, aici cred ca mai conteaza si tipul de orez). Asadar, economisim timp pretios.

– pe diferitele nivele ale aparatului se pot gati in acelasi timp cateva bucate variate, o sa vedeti cateva imagini sugestive mai jos. Alimentele ce necesita un timp mai redus de prelucrare (legumele) se aseaza in etajul superior. In felul asta, putem dezgheta rapid legumele, carnea sau pestele.

– bucataria ramane intotdeauna curata, nu mai consumam gaze, nu se face cald in casa. Deci, e perfect de utilizat pe timp de vara.

– exista alimente (broccoli, conopida) care tind sa-si schimbe aspectul sau textura in mod neplacut prin fierbere, de aceea este mai indicat gatitul lor la aburi.

– pentru cei neinitiati in tainele bucatariei, pentru cei care nu sunt foarte pasionati de arta gatitului, lipsitit total de aptitudini in acest domeniu, dar care prefera sa manance ceva acasa, rapid, sanatos si gustos, acesta e aparatul ideal.

– consumul regulat al alimentelor gatite la aburi imbunatateste starea pielii, a parului si a unghiilor, consolideaza imunitatea si creste tonusul muscular. Totodata, alimentele gatite la aburi constituie o profilaxie excelenta a bolilor sistemului cardiovascular.

– o alternativa sanatoasa si ecologica pentru orice steamer electric o constituie steamerul din bambus.

Dezavantaje

– meniul nu este foarte variat. Se pot pregati la abur doar legume si carne frageda (pui sau peste). Pestele file (codul, de exemplu) se faramiteaza rapid daca e tinut prea mult in vas.

– vasul nu este tocmai usor de curatat, cel putin al meu, care nu e un vas scump, de firma. Va recomand achizitionarea unui steamer mai performant.

– ingredientele nu trebuie inghesuite sau suprapuse. De aceea, pentru o familie numeroasa, e nevoie de un vas mare, spatios, pe 3 nivele.

Iata in final si cateva retete extrem de simple propuse de mine pentru a fi realizate la vasul cu aburi.

1. Pui cu broccoli.

Timp de preparare 20 de minute.

Si rezultatul final

2. Paella (din hypermarket, congelata) cu conopida 

Timp de preparare: 20-25 minute.

Si “opera” finala

3. Cod file cu cartofi si patrunjel

Timp de preparare: 15 min pestele, 25 min cartofii.

Ce-a iesit?

 

Este in opinia voastra gatitul la aburi  o alternativa viabila pentru o viata sanatoasa? Va tenteaza? Ati fi dispusti sa renuntat total sau macar partial la mancarea traditionala, gatita prin coacere, fierbere, prajire?  Dar la fast-food, dulciuri si paine?

Nota: fotografiile sunt facute cu mobilul meu, Samsung U700, care are o camera de 3,2 MP

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Share

94 de comentarii la “Gatitul la aburi”

  1. Heyy…..imi e foameeee….mai putin de conopida si alte ierbivore din astea :P
    Io sunt din acei care mananca orice, dar asta nu inseamna ca nu apreciez si stilul asta de mancare. Nu-s nutritionist, nici pasionat sau/si cunoscator in ale caloriile si vitaminelor, insa eu zic ca e cel mai sanatos ce se potriveste omului, stilului lui de viata, metabolismului etc.

    Tie cred ca ti se potrivesc. Nu stiu daca as renunta cu totul la stilul vechi de a manca, dar cu siguranta as incerca si folosi si gatitul la tipul asta de vas.

    So, sar’mana pt masa! A fost buna si gustoasa!

    1. Neata, Marin si…pofta buna. :biggrin: Acum realizez ca pozele mele nu sunt foarte ispititoare, dar zau asa, daca vrei sa-ti piara pofta de mancare subit, te poti uita cu mare atentie la ele. :lol: :w00t: :devil:
      Eu am descoperit secretul siluetei perfecte, sa mananci doar ce nu iti place. :biggrin: :cool: :cwy:
      Sa nu mananci cu pofta… Eu zic ca macarea la aburi e ideala pentru cei care vor un regim alimentar echilibrat pe viata. Unul sanatos si foarte light. Iti garanteaza o silueta de vis. Partea proasta e ca la un moment dat te cam saturi doar de pui, peste si legume… E inevitabil sa nu-ti doresti si altceva. Eu nu pot renunta la vinete de ex. :ermm: Si nici la struguri. :ninja:
      Conopida si broccoli la aburi sunt realmente delicioase. Mai ales daca pui niste ricotta langa ele. Sau orice crema de branza.
      Cum tu esti un baiat tanar si sanatos, iti permiti sa mananci orice. Nu iti recomand achizitionarea unui astfel de gadget, cred ca l-ai uita undeva in dulap pana l-ar roade moliile. :lol:

      1. Mai, nu e frumos din partea mea sa recunosc, dar da, cred ca ar crapa ucis de insecte in dulap :))))) Nu cred ca tot ce mananc eu imi face bine, dar, ce sa zic? imi e foame, mananc ce gasesc, ce pofta am.

        Sa mananc ce nu imi place ca sa am silueta? Hmm…asta e o idee la care trebuie sa ma gandesc:D

        Nu imi place broccoli si conopida…

        1. Vad ca ti-ai dat singur raspunsul…da, daca te gandesti vreodata la remodelarea siluetei, apeleaza cu incredere la broccoli si conopida. Dar musai gatite la aburi, asa sunt mult mai gustoase, desi multi sustin ca ar fi mai sanatoase crude(adeptii dietei raw).
          http://www.dietetik.ro/dieta-raw-dieta-paleolitica/5111.html
          Voi barbatii poate va permiteti sa va satisfaceti toate poftele, noi, femeile, nu prea. Eu m-am gandit la un regim alimentar pe viata, iar asta la aburi pare cel mai usor de tinut. Tu stii prea bine ca nu sunt deloc atrasa de mancarea gatita. Desi, ciudat, de curand am descoperit mancarea chinezeasca…un adevarat deliciu. :wub:

                1. :lol: Daca ma gandesc mai bine, nici mie nu-mi displace salata de varza. :biggrin: Si nici branza cu rosii. Bine, acum depinde de tipul de branza. :dizzy:

  2. Eu nu as putea renunta, sunt o gurmanda! Cand faceam cure apelam la retete din acestea mai light, fructe si legume crude sau facute la abur, carne la abur sau fiarta, dar ca meniu zilnic din pacate nu pot!
    Imi place prea mult pizza, clatitele, prajitura, pastele si carnea! Incerc sa le combin cu salate, si sa mananc uneori mancare japoneza care e mai light, dar chiar asa drastica nu as putea fi!

    1. Da, Alicee, pe termen lung organismul se satura de mancare light si cere si alte alimente… Unii sistin ca dimpotriva, se obisnuieste, dar al meu dupa vreo 3 luni nu mai suporta carnea facuta la aburi… Iar tentatiile sunt la tot pasul, problema e sa fii tare, sa nu cazi in capcana lor. Mancare japoneza nu am incercat inca, dar o stiu pe cea chinezeasca, care e plina de calorii. :)) Si am mare noroc ca nu imi plac clatitele sau prajiturile…
      Imi aduc aminte ca si tu ai acasa un astfel de gadget, primit cadou din Maroc, parca. :biggrin: :cool: :cheerful:

  3. Biiiine acum stiu ce vreau de ziua mea. :blush: For real !!
    Mi-ar prinde bine o asemenea bijuterie pentru c-am renuntat la prajeli si lucrusoare ce deranjeaza crunt stomacul si nu numai.

    1. Ziua ta care se apropie cu pasi repezi. :w00t: Eu l-am primit cadou, daca era sa mi-l cumpar, imi achizitionam unul scump, de firma. Ceva de genul:
      http://www.magazinultau.ro/Aparat_de_gatit_cu_aburi_Philips_HD914030_900W-p-57191.html
      Si nici asta nu e rau:
      http://www.magazinultau.ro/Aparat_de_gatit_cu_aburi_Philips_HD914030_900W-p-57191.html
      O sa-ti placa modul asta de a prepara mancarea, il vei gasi potrivit pentru ce iti doresti tu. Mai ales ca are mare grija de silueta ta. :cool: :cheerful:

  4. Mmmmmhmmmmm :biggrin:
    I love it!
    Da, este o solutie buna. Mi-ar placea sa am asa ceva. N-as renunta in intregime la mancarurile gatite in modul traditional, dar as folosi des “aparatul” :biggrin: . Dupa fast-food nu ma omor. Cat despre dulciuri si paine… hai sa spun ca painea mai pot sa o reduc, dar sa renunt la dulciuri? No way :lol: Macar un pic, acolo, sa fie :tongue:

    1. Am inteles ca se pot prepara la el mere coapte umplute(cu dulceata sau ciocolata), dar alte deserturi chiar nu stiu… Felicitati, mai rar barbati care nu se omoara dupa fast-food. :biggrin:
      Oricum, stiu ca tu esti un pasionat al artei culinare, iar aparatul asta se adreseaza celor mai putin inzestrati cu talent in domeniu. Asa ca mine. :devil: Eu sunt cam dezastru in bucatie, n-am nicio o inclinatie in sensul asta. :silly: Noroc cu steamerul asta. :dizzy: :ninja:

        1. Sa vezi si sa nu crezi, tu erai la mine, eu la tine. :biggrin: :cheerful: Cum se numeste asta? Sincronizare? Coincidenta? Telepatie? Ei bine, exact ala mic imi lipseste. :lol: :ninja: :alien:

              1. … eu consider ca magia e asta: sa stai acolo, prinzi ideea despre cum arata si miros ingredientele in momente diferite (crude, date in primul clocot, fierte, prajite, coapte, etc)… si la un moment dat ajungi sa vizualizezi cum vor fi la gust si cum vor arata combinate, dupa preparare. E simplu. Poti sa simti inainte de a termina – gustul , cum va mirosi in bucatarie, ce culoare va avea mancarea sau desertul pe care-l gatesti. Iti folosesti ochii, nasul… si ceasul :biggrin: . Si visezi un pic :silly: Hai, ca nu-i chiar greu :biggrin:
                Hugs!

                1. Cand eram mai mica imi placea sa stau in bucatarie sa surprind si sa ma bucur de acest proces magic, cum il numesti tu. Cand am crescut, si a trebuit sa fiu eu protagonista mi-am dat seama ca nu am aptitudinile si rabdarea necesara. Si am ajuns sa-mi prepar mancarea la steamer.
                  Dar am vazut pe bloguri ca multa lume e pasionata de gatit. Romanii au un adevarat cult pentru mancare.

  5. Eu am deja un astfel de aparat, iar cel mai des fac peşte la el. Îmi place mult de tot :D N-aş renunţa complet la restul mâncărurilor, aş simţi nevoia de diversitate, cu siguranţă. Oricum nu mănânc fast-food, prăjeli, sosuri, pâine consum foarte puţină; mai păcătuiesc uneori cu dulciurile, dar în general mănânc mai sănătos decât mulţi din cei cu care împart planeta :biggrin:
    În altă ordine de idei, nu ştiu cum să fac să mănânc broccoli, că ştiu că-i bun. Am încercat aşa simplu, la aburi. Apoi am încercat într-un sufleu (care cred că ar fi fost extraordinar cu conopidă), dar tot nu reuşesc să-mi placă un pic de tot. Cred că trebuie să mă autosugestionez cumva :unsure:

    1. Buna, Ioana. Cum preferi pestele, congelat sau proaspat? Pentru ca cel proaspat, de ex somonul file, preferatul meu, este foarte scump si nu mereu mi-l permit. Cel congelat e ieftin si are un gust groaznic. Am mancat o data si mi-am propus sa fie si ultima. :lol:
      Felicitari pentru stilul sanatos de viata, cum mai stai cu inotul? :biggrin: Ai reusit sa inveti pana la urma? :ermm:
      Nici eu nu ma omor dupa broccoli, dar cand ma gandesc cat de sanatos e…da, apelez la autosugestie. Mai degraba imi place conopida…cu ricotta langa. :wub:

      1. În general proaspăt, dar aleg unul mai ieftinuţ şi nu file (nobilis, caras). Mi-e cam frică să nu nimeresc cine ştie ce bombă la cel din congelator, aşa că mai bine mai răruţ, că-i mai drăguţ.
        Nici nu mă întreba de înot că nu am mai fost la bazin. Învăţasem câte ceva, dar cel mai important, îmi trecuse frica, numai că am prins un virus care m-a ţinut pe ceaiuri şi decongestionant nazal timp de patru săptămâni şi două zile. Plus că am zis că rămân fără plămâni de la atâta tuse. Acum mi-s bine, dar nu mi-a ieşit afacerea. :( Şi eu prefer conopida :heart:, îmi place şi murată :biggrin:

        1. :biggrin: :cheerful: :cool: Aia e si preferata mea. De mica o cautam prin borcanul de muraturi printre gogonele si morcovi. :silly: Pai nobilisul si carasul nu au multe oase? :dizzy: Eu de asta cumpar file, ca nu suport oasele din peste. :sick: Virusul l-ai contactat din bazin? Ca ma uitam eu la tine pe blog dupa un articol depsre sfarsitul aventurii…si nimic. :ermm: Ce ghinion! :sad:

  6. Am si eu asa o chestie, e super, dar nu sunt in general pentru extreme. De exemplu nu as renunta la gratar pentru nimic in lume, mai ales vara. Si pe gratar legumele pot fi dementiale. Poate pe langa dieta, care trebuie sa varieze in functie de multe chestii, de nelipsit trebuie sa fie … sportul, reteta mai buna nu exista. Pentru sanatate in primul rand si apoi normal si pentru felul in care aratam. Dar si aici nu sunt pentru extreme, totul cu masura in functie de foarte multi factori.

      1. Nicey, acum nici eu n-am vreme sa citesc chiar tot, din cauza … gatitului:)) Oricum mi-ai facut o pofta de abia astept sa ajung acasa. Hai mai Nicey, asa greu pronostic vrei sa dau? :devil: Vai si amar daca si Lux. e considerata o nuca tare. Pai atunci Franta e … Zidul chinezesc? Pronosticul meu ar varia mai degraba intre adorm sau nu la meciul asta? (Mi s-a intamplat cu San Marino)

        1. :))) Daaa, imi aduc aminte ca iti place sa faci prajituri. :biggrin: :cool: :cheerful: Pai din cate am auzit, cu San Marino ne-am chinuit ceva. :shocked: Si ma astept si azi sa avem un meci dificil cu un adversar redutabil. :lol: :silly: Cat despre Franta, mi-e sa nu inauguram National Arena cu o infrangere. Putem spera cel putin la un egal?!? :dizzy: :ermm: :unsure:
          Mare pacat de bijuteria aia de stadion…

          Ia te uita Diana ce meci mare face febletea ta. :biggrin: :cool:

          1. Da, iti dai seama ca nu-mi incapea inima la locul ei, era cat un pepene, dar din prea mare dorinta m-a lipsit de prezenta lui pe National Arena. Nicey, o infrngere ar mai merge, dar mi-e ca iese un egal, doar asa sa ne “frustreze” mai mult :devil:

  7. O sa iti spun la inceput ca si Mos Craciun exista si de ce nu :D maine o sa-mi sustin si afirmatia cu un articol!

    Nu-s fan… asa ceva… sau aia care mananca oua ochiuri fierte in apa cu putin otet… n-are gustul unui ou ochi prajit in ulei… sa intinzi uleiul ala cu painica proaspata hmmm nesanatos de delicios! Ideea e sa nu fac excese cum spun de fiecare data ca mananc 2 oua ochiuri pe saptamana, nu e un capat de tara. DAca as manca zilnic oua prajite 2-3 pe zi atunci da…
    Voi astia cu regimurile si vegetarienii duceti totul in extrema cealalta parerea mea…
    Sper sa nu supar pe nimeni dar eu am invatat ca in viata trebuie sa fii echilibrat asta inseamna ca poti sa mananci si o shaorma o data la 2 saptamani chiar si dupa o anumita ora… acum depinde de fiecare si de metabolismul fiecaruia.

    1. Neata, Pato. :cheerful: Ar fi bine daca m-as integra si eu la categoria regimuri sau vegetarieni, din pacate sunt departe de acest statut. Mie saorma nu imi place suficient de mult s-o mananc la 2 saptamani(poate o data la 2 ani), dar o pizza pe luna as servi. :cool: :cheerful: Pe Luna. :alien: :lol:
      Pe de alta parte oua ochiuri fierte in apa cu otet? :shocked: What’s that? :alien: :sick: Nici macar nu am auzit…d-apai sa mananc. Iar painica intinsa in ulei…nu doar ca e nociva, cum tu insuti ai recunoscut, dar nici nu ma atrage la gust. :sick:
      Nu am inteles introducerea. :biggrin: Astept lamurirea misterului maine la tine pe blog. Esti cam criptic in seara asta. :cheerful: :dizzy: :ermm:
      Da, Pato, ai spus ceva intelept, depinde de metabolismul fiecaruia. :cwy:

  8. pe mine m-ar tenta un asemenea aparat de gatit dar sincer n-as putea renunta la toate pentru acest stil de viata sanatos, se stie ca-s o pofticioasa si ca ma abtin cu greu de la anumite chestii
    nu stiu daca ajuta sau nu la dieta dar eu am slabit destul vara asta, acum mi-s largi toate hainele :)))) (exagerez putin) si trebuie sa revin la un regim de viata mai nesanatos sa pun grasimutele inapoi ca-mi sedea mai bine mai rotunjoara :)))) (n-am tinut dieta)
    fara dulciuri viata mea ar fi gri, asa e mov ;)

    1. Buna, Lilly. Pai daca ai slabit, zi-ne si noua reteta miraculoasa, ca suntem tare curiosi. :biggrin: :dizzy: :wassat: Eu nu te-am vazut pe tine niciodata rotunjoara…poate cand erai mica. :lol:
      Stai linistita, nu am auzit pe nimeni care sa fi achizitionat vasul sa fi renuntat la alimentele obisnuite. Doar ca sunt zile cand simti ca ai chef de ceva mai light, mai sanatos, mai gustos. Zile sau saptamani…luni. :devil:

  9. reteta e foarte simpla si eficienta – 1000 de probleme si o singura fata – adica stressul, pe mine ma slabeste cel mai rapid si sigur :D dar nu va recomand reteta asta :D am fost mai rotunjoara in primavara, dar acum sunt mai skinny, se vede pe haine :)oricum la iarna pun iarasi, asa ca nu-mi fac probleme
    si eu incerc sa am o dieta echilibrata, dar nu vreau sa renunt la placerea numita mancare :)

  10. demult am considerat ca… alimentatia cat mai naturala este sanatoasa…
    carne manac deja destul de rar… (exceptie cand sunt in coancediu)
    deci… da… aburii sa traiasca…
    conopida arata super… sau poate o vad eu asa pentru ca imi place??? nu stiu…dar as vrea o portie… primesc???
    mercic…

    aaaaa… pofta buna

    1. Deci esti aproape vegetarian…interesant, iata un lucru pe care nu-l stiam despre tine, Ovi. :cool: Mai tii minte ca vorbeam noi in aprilie despre gatitul la aburi si te-ai declarat curios sa stii cum ma descurc, iata ca acest articol l-am scris cu gandul la tine mai mult. Tu mananci doar la aburi?
      Sigur ca da, cu mare placere, mai ales ca si eu ador conopida. Langa ce preferi,pui,peste sau branza? Sau poate paella. :biggrin:

      1. da… imi amintesc postul acela…
        ce bine ma simt… sa stiu ca ai scris gandind la mine… mi-ai facut seara frumoasa… mercic.. dulcic…
        mananc de la aburi… dar nu numai…
        dimineata… lapte de orez cu cereale la care adaug seminte de floarea soarelui si seminte de dovleac…. seminte de in macinate…
        vara folosesc mult salatele… cu putina branza… rosii de gradina… foarte gustoase…
        de obicei mananc doar o singura felie de paine pe zi… si asta un fel de graham…
        dar mananac cel putin cinci fructe zilnic… mai foloses si sucuri naturale… facute in casa…
        conopida la aburi… este buna cu smantana… din aia fara grasime…
        oricum… este de mentionat ca… nu fac din felul asta de alimentatie o povara… nu-mi impun la modul constrangator… ci pur si simpu e vorba de obisnuinta… si imi place… ma simt bine asa…

        1. Observ ca mananci foarte diversificat, Ovi. De unde iei rosii de gradina? Parca am mai povestit pe blog, atat de obisnuita sunt cu cele fade din hypermarket, incat cele de gradina mi se par mult prea aromate si parfumate… :biggrin:

          1. aici sunt magazine particulare… micute… care in sezon aduc produse de la gradina… exact cum erau cele din romania de dinainte de 1988… si al forma si la gust…
            evident… sunt ceva mai scumpe…
            deasemeni… nu departe este un magazin organic… si de obicei de acolo fac multe cumparaturi de mancare…
            de la hypermarket… cumpar doar prudse de genul… apa… tacamuri de unica folosinta… hartie de bucatarie… celofan… aluminu foita… orice, mai putin mancare….
            tu de uned faci cumparaturi? in ce cartier?

            1. Ovi, noi nu avem magazine micute cu produse oragnice. E adevarat, exista aranjat un raft in hypermarket cu produse bio, dar atat. Oricum sunt prea putine sortimente( de branza, cascaval sunca, iaurt si lapte) si nu ai de unde sa alege. In plus sunt si foarte scumpe, iar eu nu mi le permit.
              La mine in jur exista mai multe hypermarketuri: Cora, Auchan, Billa, de la ele ma aprovizionez. Impropriu spus, ca merg zilnic la cumparaturi… :ermm:
              Chiar ma gandeam sa fac un articol pe aceasta tema… Cu multe poze. :dizzy:

              1. in bucuresti exista piata… unde particularii aduc si marfa buna…
                am vizitat piata minis… (stii unde este???) cand am fost in vara… si era foarte aprovizionata…
                imi amintesc… si am vazut in vara… in drum spre giurgiu erau produse de vanzare la portile caselor din localitati…
                toate astea banueisc… sunt mai sanatoase decat cele de la marile magazine… desi.. chiar si acestea trebuiesc tratate cu atentie… sunt destui particulari, care folosesc aceleasi tehnici de gradinarit, ca si marile ferme de unde sunt aprovizionate cora si billa….
                am fost si la auchan… magzinul asta il stiam din paris de mai inainate sa ajunga in romania… magazin obisnuit zic eu… pentru marea multime…

                1. Piata nu stiu exact unde este localizata, dar zona o stiu, nu neg ca sunt mult mai santoase, insa eu nu obisnuiesc sa cumpar din piata, numai din hypermarket. :dizzy: Iar Auchan e unul din cele mai ieftine.. :cwy:

  11. Poate as incerca sa vad ce diferenta de gust are fata de cel fiert sau prajit (pieptul de pui).
    Prefer carnea facuta la gratar, pe unt. :wink: iar legumele fierte. Mananc o multime de broccoli si conopida.

    1. Diferenta e ca la aburi legumele nu isi pierd vitaminele asa cum se intampla prin fierbere. E o modalitate de a gati si a manca ceva mai light, mai sanatoasa. Si mult mai gustoasa, evident.

  12. Da,sunt de acord ca ne ajuta mult sanatatea :happy: ..Cel mai mare dezavantaj pentru mine e gama restransa de optiuni..
    Si nu,nu as putea sa renunt la celelante :whistle: :ermm:

  13. Arata bine mancarea gatita de tine, Nice. Eu te apreciez pentru determinare, sa stii. Si, foarte sincer, chiar mi-ai trezit putin curiozitatea in legatura cu acest mod de preparare al alimentelor. Am si eu o tigaie imensa, cu capac transparent, in care nu se pune ulei deloc, ci se gateste mancarea (carnea inclusiv, si legume) in ,,suc propriu”, nu stiu cum sa explic. Asta ce fel de gatit o fi ?

    Totusi, nu as renunta la diversitate. Nu pentru ca nu as putea, dar nu vreau.. Imi place pizza, imi plac hamburgerii, nu mai mentionez ciocolata sau, uneori, inghetata. Nu le mananc des, evident, insa nu vreau sa ma restrictionez. Plus ca pentru a ma simti sanatoasa, apelez la sport (pe care l-am lasat de izbeliste in ultima luna, dar recuperez)…

    1. Pare foarte interesant tigaia pe care o descrii tu, Iulia, cred ca am vazut la televizor ceva de genul, intr-o relama, la teleshoping. Parca Dry Cooker se numea. Ma tenta si pe mine inainte de a primi vasul cu aburi in dar. Cum ies legumele? Sunt gustoase? O folosesti des pentru a prepara mancarea?
      Si de unde atata determinare, este adevarat ca o perioada nu am mancat decat la aburi, dar la un moment dat m-am plictisit. Organismul meu a cerut si altceva. :dizzy:

      1. Asa, e tigaie non-adeziva de la iCook. De legume nu stiu ce sa-ti spun, ca mie nu prea imi plac legumele gatite, deci nu as putea sa fac o comparatie… :tongue: In schimb, imi place foarte mult cum iese puiutzu, pestele, friptura, chiar si mici isi face sotul mamei in ea, si sunt muuult mai buni si mai usori la stomac. Tigaia e folosita in special pentru prepararea carnii (pui si peste, la noi in familie cam doar carnea asta se mananca), care iese mult mai gustoasa si mai putin scarboasa in absenta uleiului. :happy:

        Eu zic ca ai putea totusi sa inserezi linistita si mancare gatita diferit, sa diversifici. Important e sa nu exagerezi, sa ai un echilibru, vezi cum iti cere si organismul. Oricum, faptul ca mananci SI alimente gatite astfel e un plus deja, din start. :happy:

        1. Super tigaia asta, am citit si pe net cateva opinii si am vazut si poze, se pare ca mancarea e foarte apetisanta si delicioasa. Dar cum deja am steamerul…nu cred ca mi-o voi achizitiona prea curand. Sa inteleg ca nu mananci porc, vita sau miel? Nici eu. :biggrin: Ma orientez spre pui si peste…
          Cand sunt ai mei acasa alternez si cu mancare obisnuita, evident. Rar, e adevarat.O gateste mama. :tongue:

          1. Evident, porc cred ca se gaseste prin pizza, de exemplu, apoi e hamburgerul. Dar astea le mananc rar, rar. Cert e ca nu cumpar decat pui si peste, uneori se mai strecoara porcul probabil, la anumite tipuri de salam :blink: Nu ma pricep la ele, nici alea nu le mananc prea des :happy: Am niste vecini care nu concep sa nu manance carne de porc in mod regulat. Fiecare cum isi obisnuieste corpul…

            Of, asta imi aminteste. Vara trecuta am mers in Moldova, am stat la cineva. A cumparat muuulta carne (de porc banuiesc ca e), si doar cu fleica ne-a tinut o saptamana si ceva. Pentru prima data in viata m-a durut ficatul. Si mi-a luat ceva timp pana mi-am dat seama (cu ajutorul mamei) ce ma doare de fapt si de ce… Si totusi ceilalti nu aveau nici o problema sa manance zilnic carnea respectiva, care desi foarte gustoasa si bine pregatita, mie mi-a picat tare greu… :ermm:

  14. Acum ca am vazut retetele propuse de tine imi doresc si mai mult un astfel de produs. Cred ca iti amintesti ca am scris mai demult de un vas cu aburi, dar n-am mai reusit sa-l achizitionez. Poate in vreo 2, 3 luni.
    Si acum sa raspund si la intrebarea ta. Nu as renunta de tot la mancarea mai nesanatoasa, mi-ar fi prea greu, dar cu un asemenea produs as manca mai des mancare sanatoasa. Si mi se pare si usor de gatit in el.

    1. Da, Mihaela, e foarte usor, iti dai seama daca ma pricep si eu sa fac cate ceva, care in mod obisnuit sunt un adevarat dezastru in bucatarie. Ti-l recomand din toata inima, mai ales ca tu esti si foarte ocupata si cu el gatesti rapid si santatos. Nu vei regreta, cu conditia sa-ti iei unul de firma. :cool:

  15. Greu de spus, Nice. Nu sunt o fană și asta cu sănătatea … nu știu ce să zic. Am o prietenă care tocmai s-a întors din Indonezia și ei numai prăjit mănâncă aproape. Și nu moare nimeni, toți sunt veseli și sănătoși. Nu, nu sunt dispusă și mai ales NU VREAU să renunț la gust și savoare, pe care, din păcate, legumele fierte într-un ”steamer” nu le pot oferi. Nu vorbesc de fast-food-uri, ci de mâncare adevărată, pur și simplu. Nimeni nu spune că trebuie să mănânci tone … dacă echilibrezi chiar și numai un pic, e ok – gen nu mănânci cartofi cu pâine sau paste cu pâine sau paste cu cartofi în aceeași zi. Iar la dulciuri cu atât mai puțin renunț. Și repet, nu se pune problema că le consum en-gros, dar vorbesc pur și simplu de varietate. Mă uit la o grămadă de emisiuni culinare, mai ales cele care prezintă și țara din care provin anumite rețete … păi eu vreau să încerc preparate exotice, cum să fac asta dacă eu îmi ”stric” gustul ?
    Plus că degeaba mănânci sănătos dacă nu și faci sport, să ai mușchi, să crești rezistența … mna :D
    Dacă însă ambiția ta este să continui așa, eu îți doresc spor și succes! :*

    1. Nu ca e ambitie, dar nu imi place mancarea gatita in mod traditional(prin fierbere, la cuptor, prajire). Nu imi place mancarea romanesca cu sosuri, grea, plina de calorii. Deci gatitul la aburi e ideal pentru mine. Retete exotice…hm, nici ele nu ma atrag in mod deosebit, asa ca nu pierd nimic. Mnacarea chinezeasca e considerata exotica? Ca aia imi place. :biggrin: Bambusul ala e un deliciu. :wub: De sport nu am zis nimic in articol, deoarece este unul dedicat strict prepararii mancarii. Evident ca un stil de viata sanatos include si miscare zilnica.
      Sa stii ca legumele la steamer sunt delicioase si foarte light, in plus isi pastreaza intacte calitatile nutritive. Acest mod de a gati este ideal pentru persoane care nu au nicio treaba cu bucataria, mai nepricepute, mai netalentate, asa ca mine, din cate stiu eu tie iti place sa gatesti(chiar si prajituri), iti place varietatea. Nu este recomandat, in niciun caz. Eu nu am chef sa stau toata ziua in bucatarie sa-mi pierd vremea cu gatitul. Nu imi place, ma plictiseste de moarte activitatea asta. Prefer orice altceva. De aceea eu zic ca steamerul e perfect pentru cineva ca mine. :cool:

      1. Atunci da, chiar e perfect. :D Și da, mie chiar îmi place să gătesc, să o ajut pe mama la bucătărie, iuhu :D Mâncăruri exotice se referă la orice preparat care vine din America de Sud, Africa sau Asia. Orice nu mâncăm noi și ni se pare ”ciudat”, uite chiar și banane prăjite.

  16. eu am Dry Coocker și sunt mulțumit tare. Nici nu pui ulei, nimic. Eu consider că poți găti multe la Dry Coocker. Puiul este mai bun decât ăla prăjit în ulei, cartofii buni, mai ales ăia copți, ouă, legume. Eu zic că foarte pușine nu le poți face la aburi :D

  17. Am invatat de-abia acum un an sa fac si eu ceva comestibil de mancare, asa ca deocamdata ma multumesc cu gatitul la tigai si oale normale. Mai am si perioade in care mananc doar carne si legume fierte, dar uneori mi se taie foarte tare de ele si revin la delicioasele copanele de pui prajite :”>. Cat despre fast food…sa renunt definitiv, niciodata! Partial…fac eforturi mari :unsure:

  18. Fierberea prin aburi are o larga paleta de utilizari. Un exemplu: fierberea patlagelelor vinete. Veti sti adevaratul gust la morcovilor doar prin fierbere in aburi.
    Eu am niste ustensile partial improvizate. As dori un vas omologat cu incalzire la gaze; exclus cu sursa electrica, nu din cauza pretului.
    Cine cunoaste un magazin on line ii voi fi recunoscator.
    Multumesc anticipat!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

:D :-) :( :o 8O :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: