1 decembrie cu premiere

1 decembrie a fost o zi a revelatiilor, a premierelor, dar si a dezamagirilor. O zi presarata cu cateva raze de soare stinghere dis-de-dimineata, cu ger din belsug si o vreme inchisa, cu un cer mohorat pe dupa amiaza si ceva arome exotice spre seara.

Pentru prima data in viata am vizitat o rezervatie naturala, Vama Buzaului, foarte aproape de unul din polii neoficiali ai frigului din tara noastra, Intorsura Buzaului. Citisem despre el in adolescenta, in Fratii Jderi, parca. De atunci imi doream enorm sa vad pe viu cel mai greu animal european de pe uscat, mai ales ca aflasem ca este pe cale de disparitie.

La Vama Buzaului, una din cele patru rezervatii de zimbrii din tara noastra, pe o imensa pasune ce se intindea pe 12 ha, am facut cunostinta initial cu cerbul Petrica, ce privea un pic intrebator in jur.

 In departare se zareau zimbrii…

La un moment dat animalele au pornit spre locul unde ma situam eu cu aparatul foto. Petrica, caprioara Ralu si cei 15  zimbrisori, adevarate forte ale naturii.

Ralu era tare cuminte si blajina, m-a lasat s-o mangai pe botic si s-o fotografiez de aproape.

In schimb, zimbrisorii nu pareau deloc maleabili si dispusi la un tete-a-tete cu mine. Am surprins unele priviri cam amenintatoare…

Zimbrisorul din imaginea de mai jos, cel din prim plan care infuleca tacticos un brat de fan, cantareste cca 1 tona si traieste in jur de 25 de ani.

Emotionata, infrigurata (imi inghetasera mainile pe aparatul foto) am pornit spre o noua premiera in viata mea,  cel mai vechi monument gotic din Transilvania, aflat la 17 km de Brasov. Biserica fortificata Prejmer, cea mai mare din sud-estul Europei, a fost construita în sec. XIII si fortificata doua secole mai tarziu. Foarte bine conservata, pentru valoarea sa deosebita, Cetatea a fost inclusa in patrimoniul U.N.E.S.C.O. in anul 1999. Din pacate era inchis (concediu de odihna) si nu am putut fotografia decat zidurile exterioare…

 

 

In jur de ora 3 am ajuns in centrul Brasovului.

 

Pe strada Republicii forfota mare, deh, zi de sarbatoare, lume pestrita iesita la plimbare si nelipsitii porumbei.

Se serveau diferite bucate mai mult sau mai putin traditionale: kurtos, galuste cu prune, porumb fiert, hot dog si, evident, covrigi. Toate stropite cu bere sau vin fiert din belsug. Mi-ar fi placut sa intru la o gustare in Casa Clatitelor.

Cu mic cu mare se grabeau sa vada senzatia serii, bradutul de Craciun, dar si biserica Neagra. Cel din Brasov mai e cum mai e, dar sa-l vedeti pe cel din Bucuresti! O adevarata splendoare…

Am mancat si noi un covrig, mai mult de curiozitate decat de foame si am plecat spre casa. Odata ajunsi aici ne-am infruptat pentru prima data in viata din niste fructe exotice, numite kaki. Initial le-am confundat cu niste rosii, pentru ca au aspect de tomata si culoare galben-orange spre rosu, dar imediat am dat peste un gust dulce-usor acrisor, aromat, ca o combinatie intre caisa, piersica si pepene galben. Se consuma doar la maturitate, cand sunt foarte coapte (atunci cand devin moi la atingere, grele), iar pulpa lor are consistenta unui jeleu. Este un fruct bogat in antioxidanti, fiind considerat de chinezi un adevarat medicament pentru bolile de stomac, hipertensiune, tumori, infectii. In unele regiuni ale lumii, din fructele de kaki se prepara budinca, salate, prajituri, fursecuri, inghetata, jeleuri, dulceata sau gem.

 

Si tot in premiera absoluta am incheiat ziua de 1 decembrie cu o cafea din cereale, un fel de ness fara cofeina, ce contine orz integral, este bogat in proteine, are o aroma placuta, se numeste orzo si mi-a fost recomandat cu insistenta de Dragos.

Oare ce premiere imi va rezerva viitorul? :tongue:

Va tenteaza sa experimentati lucruri, arome sau locuri noi? Sa intalniti oameni noi? Sunteti deschisi la nou, la schimbare?

 

 

 

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Share

103 comentarii la “1 decembrie cu premiere”

  1. Mi-au placut mult pozele tale! In primul rand pentru ca mi-au amintit de Brasov si pentru ca au surprins locuri pe care nu am reusit sa le vad cand am fost eu in weekend.
    Valea Zimbrilor pare super, sper sa ajung si eu acolo.
    Interesante si fructele astea si cafeaua…le-as incerca pe ambele.

    1. Mihaela, daca ajungeti vreodata la rezervatie, sa-l rugati pe ingrijitor sa le arunce niste fan animalelor(chiar daca nu e ora mesei), pentru a se apropia de gard si a le putea vedea mai bine. Eu am facut zeci de poze cu animalele la o distanta considerabila si dupa ce am stat la taclale vreo 25 de minute cu tipu’ s-a milostivit acesta de mine sa cheme “vedetele” mai aproape. Ca altfel nu prea se intelege nimic, rezervatia e imensa…
      Pai…sa le incerci, poate tie iti plac, eu nu ma omor nici dupa orzo, nici dupa kaki. :lol:

  2. felicitari:) frumoase premiere ;) caprioara se pare ca e vedeta rezervatie daca stie poza ;) Brasovul l-am vazut in 2004 ultima data (centrul zic). kaki am mancat si eu dar sincer nu m-a dat pe spate,adica am luat de 2 ori si apoi gata nu ma mai tenteaza , sunt alte fructe care imi plac mai mult
    si orzo am gustat dar eu nu ma dau in vant dupa cafea sau bauturi destea :) ce-ti mai rezerva viitorul?

    1. Caprioara e tare blanda si frumoasa, imposibil sa nu o indragesti instant. Desi initial mi-a fost putin frica, mi-am dorit foarte mult s-o mangai, sa ma apropii de ea. Eu credeam ca sunt mai sperioase, nu doar ca nu a fugit, dar a stat cumintica langa mine, fara nicio reactie. :biggrin:
      Kaki si orzo nu sunt cine stie ce, unora insa le plac ambele. Dragos m-a batut la cap vreo 2 ani cu orzo asta… Sper ca nu confund. :dizzy: Zicea ca se gaseste la plafar, mie mi le-a dat cineva din Italia, si nessul si fructele(culese direct din copac de persoana respectiva).
      Viitorul? Pai ce sa-mi rezerve? Un sot, un copil, o luna de miere in Bora-Bora… :silly: :tongue: :shocked:

        1. Aveti si voi Auchan in Cluj? Si tu tot de acolo iti faci cumparaturile? :smile: Sincera sa fiu unde merg eu e asa de aglomerat la zarzavaturi, carne si fructe incat prefer sa ies val-vartej dupa ce mi-am cumparat strictul necesar de la alte raioane. :biggrin: Am auzit ca se gasesc in hypermarketuri, dar nu le-am vazut pana acum. Oricum nu ma uit decat dupa fructe traditionale: mere, struguri sau banane. Asta dupa ce am incercat un fruct exotic si nu mi-a placut deloc(avea gust de brad). Mango parca. Dar nu am stiut eu sa-l aleg, cred. :ermm:

    1. Pai asta era si scopul excursiei la munte, sa vad cat mai multe locuri nou, sa incerc cat mai multe lucruri noi. Si se pare ca am reusit. Sper ca ti-au placut pozele. :tongue:

        1. Pato, dar vacanta tine trei luni, doar nu dormi tot timpul. :biggrin: :lol: :tongue: Mai iesi si tu din casa, mai mananci un kaki, mai bei un orzo, mai vizitezi o rezervatie naturala…sau on gradina zoologica/botanica… :cool: :biggrin: Se gasesc destule activitatiinteresante si incitante…

            1. Oh, Pato, eu in fiecare dimineata ma trezeam la 7 chiar si in vacanta… :pouty: :ninja:
              Tu esti tentat, Pato de experiente noi? Doresti(iti face placere) sa incerci lucruri noi, sa cunosti oameni noi, sa vizitezi locuri noi? :unsure:

              1. Tot timpul imi place sa cunosc oameni noi, lucruri noi e o chestie relativa… spre exemplu ceva nou adica inedit pentru mine… da.

                Nu-mi plac inovatiile spre exemplu imi plac sarmalele care le face mama, si mama vrea sa incerce o noua reteta … asta aici sunt conservator! Adica de ce sa schimb ceva care-mi place deja?

                1. Corect, Pato, nu vorbeam aici de mancarea facuta dupa o anumita reteta pe care deja o cunoastem si o apreciem, ci despre sortimente nou noute pe care nu le-am incercat niciodata… Cum ar fi mancarea hawaiana sau indiana de exemplu, cum ar fi unele fructe exotice.

                2. da imi place sa incerc chestii noi:)), ultima chestie noua incercata a fost “pina collada” foarte buna… de altfel dar cred ca o sa mai incerc la vara fiindca era rece, si avea si gheata iar pe vremea asta… :-P :biggrin: nu e chiar recomandata

                3. Rom alb, crema de nuca de cocos si suc de ananas toate garniste cu gheata din belsug? Pare foarte apetisant, nu-mi aduc aminte sa fi incercat cocktailul asta, dar parca ai scris tu pe blog de el si ti-am cerut niste poze de la eveniment. :biggrin:

                4. Stiu, mi-ai zis, asta sa-ti fie invatatura de minte sa nu-l mai lasi altadata acasa. Si eu l-am uitat(si ieri si azi) si nu am putut poza bradutul super special de la Universitate. Chiar asa, voi nu aveti bradut in Galati(sau Braila)?

                5. Pai…in mod normal trebuia sa fie gata pe 1 decembrie. Daca-l gasesti prin oras sa-i face poze si apoi sa le pui pe blog sa le vedem si noi. :w00t:

                6. Pato, nu trebuie sa fie plin de zapada ci de luminite. Maine o sa-l pozez si eu pe cel din Piata Universitatii de la mine. E deja alb… :wub: :cool: :tongue:

  3. Orzo si kaki am consumat si eu :). Nu pot sa spun ca ma dau in vant dupa orzo, dar fructele alea… mmm… sunt bune :biggrin:
    Normal ca sunt tentat sa experimentez lucruri noi :biggrin:

    1. Neata, Cristian, orzo nu este cumva nechezolul din timpul comunismului? :biggrin: :dizzy: :unsure:
      Mi s-a parut destul de asemanator la gust cu vestita bautura…

    1. Silvia mai bine ne spui daca ai incercat orzo sau kaki pana acum si daca esti tentata de experiente noi, sa incerci lucruri noi sau sa intalnesti oameni noi. Despre Brasov voi scrie un material separat, planuiesc un articol dedicat in intregime acestui oras. :biggrin:

      1. Inseamna ca iti place mult orasul. Astept post-ul cu drag. Pai fructele acelea le-am vazut de multe ori prin magazine dar nu mi-am cumparat niciodata, iar despre cafeaua aceea nici n-am auzit pana acum.
        Cred ca sunt tentata de chestii noi cat tine de gastronomie, bautura…

  4. brasov… imi e dor de brasov… de un concert de orga in biserica neagra imi e dor…
    superbe pozele tale… mare bucurei mi-ai facut cu ele…
    caprioara… ce blanda… imi aminteste de Labis… si da… cum sa mananci carnea unui animal asa de frumos??? si totusi… facem asta…
    zimbri… nu am vazut in realitate…
    intorusra buzaului imi ramane in amintire cu… vulcanii noroiosi…
    kaki imi place… manac uneori…
    si.. revenind la brasov… imi e dor de krmsnitz… cel mai bun era la restaurantul “la cetate” nu stiu unde este… sau daca mai este… dar era cea mai buna mancare si desert in brasov…
    sa pastrezi amintirile calatoriei… si ele sa te recheme la o alta si mai frumoasa…

    1. Da, Ovi, mai exista acel restaurant, planuiesc un articol dedicat in intregime orasului Brasov cat de curand. Am si poze cu el. :biggrin: :w00t:
      Tu esti tentat, Ovi de experiente noi? Doresti(iti face placere) sa incerci lucruri noi, sa cunosti oameni noi, sa vizitezi locuri noi? :unsure:

      1. noul mereu m-a astras ca un magnet puternic… caruia nu m-am putut impotrivi… de fapt… nici nu prea am incercat…
        evident ca… nu sunt chiar asa un aventurier… si nu as incerca orice nou… de ex… erau niste emisuni la tv… pe aici… unde… niste candidati la un premiu… erau pus la felurite probe… cum ar fi… de ex… sa manace rame… asa ceva… chiar daca e nou… tot nu voi incerca…
        dar sa vizitez japonia… de ex… ar fi ceva nou… si mi-ar place foarte mult…

        1. Cred si eu ca ala e un gen de nou neagreat de cei mai multi dintre oameni. Cei care fac asemenea lucruri sunt in stare de orice…
          Inca un fan Japonia pe blog. :biggrin: :ninja: Ai vreun plan in acest sens? :tongue:

  5. Am mancat si eu un kaki dar nu’mi place deloc gustul, ca si mango, care are gust de cartof :lol: .
    De obicei fructe probez dar in privinta preparatelor culinare nu ma bag pentru ca sunt foarte mofturoasa la mancare. :blush:
    Ador sa descopar locuri noi, mereu incerc sa vad cat mai multe locuri noi, sa descopar istoria unui loc. :happy: . Am schimbat atatea lucruri, locuri in ultimii ani incat a inceput sa imi si placa :biggrin: .

    1. Nici eu nu ma omor dupa fructele astea doua, kaki si mango, tot strugurii, ciresile si bananele sunt baza. :cheerful:
      Ana, tu ai experienta bogata in domeniu. :biggrin: :lol: :cool: Dar oameni noi, iti place sa intalnesti?

      1. Depinde :blush: , sunt persoane cu care imi face placere sa vorbesc si sa tin legatura dar sunt persoane cu care nu am nimic in comun si prefer sa raman doar la un simplu salut :happy:

        1. Pai da, dar pentru a afla daca aveti ceva in comun sau nu trebuie sa existe un prim contact intre voi, nu? Sincera sa fiu nici mie nu-mi prea place sa ma inconjor de persoane foarte diferite de mine, initial poate parea incitant, dar in timp descoper ca ma enerveaza acest aspect, ma deranjeaza. :dizzy: :ermm:

            1. Ce pot sa spun, Ana, uite ca eu nu mereu imi dau seama. Sa-ti povestesc un caz concret. Anul trecut m-am imprietenit la serviciu cu o colega care parea extraordinara, vesela, amuzanta, spirituala, deschisa, prietenoasa. Eram amandoua proaspat venite in colectiv. Am inceput sa ne cunoastem mai bine, sa vorbim despre pasiunile noastre, despre felul cum vedem viata, sa merge impreuna spre casa de la job. Spre sfarsitul anului abia daca ne mai salutam. Diferentele dintre noi erau uriase si au determinat o ruptura totala. :sad: :cwy: :face: Vezi dara… :alien:

              1. Da, sunt oameni si oameni, nu poti sti niciodata cum va reactiona cineva :pouty: … te “surprinde” cineva cu care traiesti o viata intreaga, apai cineva abia cunoscut :pouty:

                1. Da, Ana, inca o data mi s-a demonstrat ca aparentele inseala. E mai bine sa nu ne entuziasmam din prima zi cum intalnim o persoana care pare ok si pe aceeasi lungime de unda cu noi. :cwy: :dizzy: :ermm:

    1. Da, Orry, unora li se par delicioase, eu iti recomand sa le cumperi macar sa-ti satisfaci curiozitatea. Nu sunt rele, dar nici extraodinare. :dizzy: Se gasesc in hypermarketuri. :tongue:

    1. Orzo e cafeaua lui Dragos, el o adora. Mie imi place aia traditionala, Jacobs. :lol: :biggrin: Apropos, nici nu stiu, tu ce preferi, ceai sau cafea? Vin fiert? Cu sau fara scortisoara? :lol: :dizzy: :cool:

      1. Cafea, daca se poate Tschibo originala, nu cea cere e la noi. Dar mai nou m-am reprofilat pe ceai. Amestecat din tot ce gasesc, Am primit unul din ceva scoarta de copac din amazon, cica ar fi bun pentru imunitate, sa vedem. Vin fiert cu scorti, preparat de sotul meu.

  6. Eu am vazut o singura data rezervatia cu zimbri de la Hateg, acum vreo 10 ani, 9 sa fie, si m-au apucat jelile, cand i-am vazut atat de jigariti, in stare de mizerie, unul chiar bolnav de albeata…

    1. Da, Teo, am citit si eu despre conditiile vitrege de la Hateg, sper ca intre timp s-a mai remediat situatia. :unsure: :sad: :cwy: Mi-e tare mila de saracele animalute…
      Aici, la Vama Buzaului, pareau tare fericite si sanatoase, erau tratate foarte bine si dispuneau de conditii excelente. Se vede din poze…

  7. Frumos frumos :biggrin: Wai, kurtos mmm :tongue: Ma tenteaza sa experimentez ce e nou, atat cat este bun si nu este periculos pentru sanatatea mea :tongue: Sunt deschisa la a cunoaste locuri, oameni noi, la schimbare ( atat cat este in bine ), locuri noi :smile:

    1. Ai mancat si tu kurtos, Roxana? Dar sa stii ca nu peste tot gasesti facut dupa o reteta traditionala… Cel care se gaseste in Bucuresti, de exemplu, nu prea e bun deloc. :dizzy: Corect, atat timp cat acele lucruri noi nu ne pun in pericol sanatatea. Nici nu luam in calcul asemenea lucruri, ci doar cele de bun simt.

      1. Kurtos am mancat aici in Bucuresti si la mare – Eforie Sud. Mi s-a parut bun, daca mi-ar da cineva dupa reteta traditionala as putea face diferenta :tongue: dar altfel nu stiu :tongue:

  8. In Canada, fructul de care vorbesti, l-am intalnit sub denumirea de PERSIMMON, denumirea stiintifica fiind Diospyros kaki. Acolo l-am gustat si eu prima data si am aflat ca este originar din Japonia si China. :smile:

  9. In primul rand trebuie sa spun ca kaki (sharon sau persimmon) e fructul meu preferat si de 2 ani il consum saptamanal, atunci cand se poate si cand il gasesc. Ador gustul lui si il combin cu nuci si curmale

    Pozele din rezervatie sunt minunate. Ai avut ocazia sa vezi niste animale grozave. M-au entuziasmat zimbrii si caprioara si cerbul. nici nu stiam de existenta acestei rezervatii, sper sa am si eu ocazia intr-o zi sa ajung pe acolo

    1. Wou, ce coincidenta draguta. :cheerful: :cool: Inedita combinatie, eu as alege doar curmalele. :lol: :tongue: Si eu am fost foarte entuziasmata cand mi-am dat seama ca le voi vedea atat de aproape, chiar daca zimbrisorii mi-au parut cam periculosi. :lol: Ma bucur ca ai remarcat animalutele prezentate de mine. :heart:

  10. Ieeeei, poze! :biggrin: Se pare ca ai avut parte de un 1 decembrie minunat, sau cel putin interesant :tongue: Fotografiile cu cerbul stand jos si zimbrii in departare imi plac tare mult, par dintr-o altfel de lume..
    Mi-am amintit si eu de Brasov cu aceasta ocazie, astept articolul dedicat lui :tongue: :smile:

    Eu am vizitat in urma cu doi ani, cam asa, rezervatia de zimbrii Dragos-Voda, prin Parcul National Vanatori, parca. Am vazut doar 3, insa unul dintre ei era imens imens, atat de impunator! Mi-au placut, mi-au dat senzatia unui impact direct cu istoria veche a acestor locuri.

    Si da, imi place sa experimentez lucruri noi :happy: Cred ca ar fi pacat sa nu o facem, ne-am limita singuri…

    1. Vai, ce mult ma bucur ca a mai vazut cineva zimbrisori… Exact, Iulia, ai evidentiat exact sentimentul, impactul cu istoria, cu vremuri demult apuse. :cool: :cheerful:

  11. Superbe fotografiile. Am vazut si eu zimbrisori micuti, dar pareau mai prietenosi :)
    Imi place foarte mult sa ma plimb si in ultimul timp mai mult prin Romania. Sincer, sunt locuri superbe pe care le poti vizita. Sngura problema este cu drumurile si cu preturile mari. Insa ai ce sa vezi oriunde mergi.
    Iar in ceea ce priveste schimbarile, mereu sunt dispusa la ceva nou, dar de multe ori analizez daca este si un lucru bun.

        1. Pai in cazul asta ai vizitat rezervatia de la Hateg, cea mai veche din tara. Cred ca e foarte frumos si acolo…ar fi bine sa gasesti acele fotografii sa le postezi pe blog. :smile:

  12. Splendid!
    La găluștele cu prune, aici li se spun gomboți iar la kürtos kólács: tulnice. Avem locuri superbe iar bucătăria ardelenească e super-tare, cunoscută foarte bine și apreciată de mulți străini.

  13. hmm … inca n-am intalnit caprioara blanda. la un moment dat am gasit una ranita la marginea drumului, era ametita asa ca am luat-o acasa si am chemat medicul veterinar care a tratat-o. pana sa se refaca total au trecut vreo 2 luni … timp in care pana si de dat apa si mancare faceam pe intuneric deoarece la lumina zilei parca era turbata daca vedea un om. cand i-am dat drumul intr-o padure invecinata am fost usurat …

    1. Asta din rezervatie era obisnuita cu prezenta oamenilor. :smile: Iti dai seama daca a stat s-o mangai eu, o clipa nu s-a temut, nu s-a miscat din loc cat am fotografiat-o. Si eu stiam ca ele sunt mai sperioase asa…

  14. eu sunt adepta experimentelor asa ca ma arunc si zic da inainte sa aud despre ce e vorba :))
    Kaki se gasesc multeeee in Maroc. Mie nu imi plac :). Am gustat si eu de cateva ori ca sa fiu sigura ca nu am nimerit una stricata.
    La rezervatia Zimbrilor mi-ar placea si mie sa ma duc, cu Kari cand va fi mai mare :) Frumos 1 decembrie, cu adevarat romanesc!

    1. :))) Poate e mai bine asa, decat sa cantaresti de 100 de ori pentru ca in final sa spui nu. :biggrin:
      Daa, e foarte frumos acolo, trebuie sa mergeti, se stie cat de mult iubesc copiii animalutele… :cheerful:
      Chiar ca romanesc…cu unele influente italiene, e adevarat. :cheerful: :w00t: :tongue:

  15. Uneori ştiu că sunt necesare, dar eu nu prea sunt o fană a lor. E teama aceea de lucru nou, pe care poate nu l-ai mai făcut sau nu ştii cum va ieşi.
    Ahh, ce poftă mi-ai făcut de Kurtos :wub:
    Faorte reuşite pozele :smile:

  16. Nice,
    – de ce gardul era electric? Nu e riscant pentru animale? Nu pricep.
    – am fost si eu in vremea liceului la o rezervatie de zimbri, dar era pe undeva prin Moldova, nici n-am stiut unde am fost, era un tur cu autocarul … :) – biserica Prejmer … si eu vreau sa o vizitez, numai ca nu am masina, depind doar de trenuri sau microbuze, deci e mai dificil pentru mine (multe zone din lista mea de dorinte sunt destul de izolate)
    – :)) Brasovul de 1 decembrie? A fost prima mea optiune tot pentru 1 decembrie, apoi insa, din ratiuni materiale, m-am limitat la Sinaia. Poate ne gaseam pe acolo, la o sedinta de fotografiat. :) – Orzo mi-ar placea si mie sa incerc, poate mai stii unde anume ai degustat-o in Brasov ?
    – imi place sa incerc lucruri noi doar atata vreme cat sunt din sfera celor ce ma pasioneaza pe mine, daca nu am nimic in comun cu domeniul lor atunci nu, nu-s curioasa, ba chiar sunt anti.

    1. Mihaela, chiar nu stiu, eu am facut poze prin gard…asa ca, daca era sa mi se intample ceva…
      Iar orzo ne-a fost oferit, impreuna cu fructele kaki, de cineva care tocmai se intorsese din Italia. Dar am inteles ca se gaseste si in hypermarketuri. Am trecut si eu prin Sinaia…se face tot mai frumoasa pe zi ce trece. :biggrin:

  17. Ce zi frumoasa ai avut! Si eu am avut parte de premiere de 1 Decembrie: am vazut pentru prima data in viata mea parada militara live, si nu doar la tv cum o vedeam cand era mica, si… mi-am pierdut buletinul! =))

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

:D :-) :( :o 8O :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: