Maimutele

Mai intâi au luat 5 maimute si le-au pus intr-o cusca.

Apoi le-au agatat niste banane deasupra si au pus o scara.

Daca una din maimute incerca sa urce pe scara ca sa ajunga la banane, se declansa un jet de apa rece pe toate  maimutele.

Si tot asa pâna când nicio maimuta n-a mai avut curaj sa urce pe scara.

Acum, s-a trecut la faza a doua. S-a inlocuit una din maimutele din cusca. Nou-venita nu stia despre ce e vorba, prin urmare s-a grabit sa urce scara. S-a pomenit trasa in jos de celelalte maimute, fara sa mai fie nevoie de jetul de apa.

A urmat inlocuirea unei alte maimute din grupul initial, care si ea a incercat sa urce scara si a fost trasa in jos de celelalte maimute, inclusiv de cea care nu fusese udata de apa rece.

Si tot asa pâna când nicio maimuta din grupul initial n-a mai ramas in cusca.

Cu toate ca noile maimute nu traisera din proprie experienta experimentul cu dusul, n-au mai urcat scara. Daca ar fi fost intrebate „de ce?”, ar fi raspuns, probabil, „nu stim; asa a fost intotdeauna aici”.

Aveti un desen animat aici:

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=KZeiSKnhOBc]

Cei care s-au ocupat cu disecarea experimentului cu pricina au tras concluzii foarte interesante, de genul „asta inseamna cultura organizationala” si cum de anumite reguli reusesc sa sufoce activitatea firmei (cum ar veni, s-a comentat negativ). Sau au inceput sa bata câmpii in legatura cu mentalitati, obiceiuri si traditii. Sau au vorbit despre regulile din orice societate.

Mi-am adus aminte de acest experiment citind pe un anume blog ceva legat de constiinta, dorinte, instincte, despre principii, despre ce e bine si ce e rau.

Noi sa retinem doar atât, deocamdata:  o reactie instinctuala, venita din interior, a fost stopata de o reactie artificiala (mai degraba a fost inlocuita cu o non-reactie), dobândita ca urmare a unei constrângeri din exterior. Chiar daca maimutele din setul al doilea habar n-aveau de ce nu trebuie sa urce scara, ele nefiind cele care au luat contact direct cu apa rece, au ramas supuse. Evenimentul initial s-a pierdut, a ramas doar mesajul.

Concluzii, va rog!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Share

11 comentarii la “Maimutele”

 1. Pai e simplu. Pentru maimute, ca si pentru oameni, invatarea se face nu doar individual ci si social. Un copil n-are nevoie sa bage mana in cuptorul incins ca sa stie ca e un lucru care il poate rani fizic.

  In cazul asta majoritatea, adica 4 maimute, creaza regulile pentru cea de-a cincea, neinstruita.

 2. @ Vlad, un copil n-are nevoie sa bage mâna in cuptor, asa e, dar ce-ar putea gândi daca cineva ii da peste mâini ori de câte ori vrea sa ia o bucata de ciocolata?

  Si ce te face sa crezi ca doar majoritatea e cea care creaza regulile?

  Ma bucur ca am intâlnit pe cineva care n-are dubii asupra explicatiei.

 3. @ Ioana, da, pai asta am zis si eu. Dar pe mine m-ar fi interesat altceva (printre altele) si anume daca, lasate in voia lor, vreuna din maimutele cu pricina (din al doilea set) ar fi indraznit vreodata sa urce scara.

  Trebuie sa mentionez ca nu am dat de sursa veritabila a experimentului. Experimentul pare logic, dar nu am gasit decât comentarii si interpretari.

 4. @ Dragos FRD,

  N-am zis ca “doar” majoritatea e cea care creaza regulile. Fraza mea suna “IN CAZUL ASTA majoritatea…”

  Cat despre prima ta intrebare, un copil ar fi frustrat la inceput, dupa care s-ar obisnui cu ideea ca a manca ciocolata e ceva rau. Conditionare clasica.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Little_albert

  Conteaza foarte mult si exemplul celorlalti, pentru ca daca ceilalti ar manca ciocolata de fata cu el, atunci credinta asta i s-ar diminua si ar incerca sa se razvrateasca.

  1. Nu inteleg de ce copiii nu au voie sa manance ciocolata :( i mean..e buuuuna! Si daca nu o mananca cat sunt mici, atunci cand?! La adolescentza nu au voie pt ca le cauzeaza coshuri, la maturitatea ciocolata se depunde pe sholduri si dupa o anumite varsta te feresti de dulciuri in general ca na…diabet :-L

 5. Pare o metafora a comportamentului nostru social, a felului cum acceptam ceea ce ne este spus/dat fara a ne intreba sau incerca alte cai decat cele traditionale. Asa a fost dintotdeauna, asa au stat lucrurile de cand ne stim, ne complacem si ne multumim cu ce avem si cu ce am primit. Nu putem si nu incercam sa obtinem ceea ceea ne dorim, pentru ca ni s-a spus ca nu poate fi obtinut. In acest caz banana simbolizeaza utopia.
  Morala 1: We are all monkeys. :P
  Morala 2: Nu trebuie sa credem orbeste ceea ce ne este comunicat, sa luam totul de-a gata, ci trebuie sa gandim noi insine la acel lucru si sa ne formam o opinie proprie. Este valabil pentru toate domeniile, incluzand politica, religia, filosofia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *